El 2015 arrenca amb bones perspectives per a l’economia -la global i, molt particularment, l’espanyola i catalana- i obre un període en què es consolidarà el canvi de tendència observat l’any passat. Totes les previsions confirmen per a Espanya un creixement per sobre de la mitjana de la zona euro. A part del canvi de tendència ja apuntat en mesos anteriors, factors addicionals contribuiran a aquest major creixement: la reducció del preu del petroli, les noves injeccions de liquiditat per part del BCE, el canvi incipient de tendència del sector de la construcció, la depreciació de l’euro respecte al dòlar o l’impuls derivat de la reforma fiscal que ja s’aplica el 2015. En l’Informe de Conjuntura corresponent al mes de març de 2015, Foment revisa els principals indicadors l’economia catalana, espanyola i europea.
PIB català: alentiment el 2014 i major impuls el 2015
L’economia catalana va presentar un menor creixement que el global de l’espanyola en els últims trimestres del 2014. Durant el quart trimestre, l’economia catalana va créixer un 0,4% en termes intertrimestrals i un 1,5% en relació amb el mateix període del 2013, cosa que representa un augment del ritme d’expansió respecte del tercer trimestre. No obstant això, en comparar-lo amb l’evolució del PIB d’Espanya, es constata que el PIB a Catalunya va créixer a un ritme més moderat cap a finals del 2014. S’aprecia en els últims mesos, l’efecte del major repunt del sector de la construcció en el global d’Espanya i una atenuació del dinamisme de serveis i indústria a Catalunya.
No obstant això, al llarg d’aquest 2015, el PIB de Catalunya podria créixer amb més força que la mitjana espanyola, ja que el seu alt grau d’obertura li permetrà aprofitar en major mesura de la recuperació a Europa.
Canvis positius a curt termini
Si bé els efectes de la crisi trigaran a eixugar-se totalment, en el curt termini ja es registren canvis positius i en la direcció correcta: l’ocupació va créixer i es va reduir l’atur; es va produir una acceleració del ritme de creixement del PIB amb l’impuls de la demanda interna; es va mantenir el to positiu de la indústria i els serveis i, especialment, va culminar la contracció del sector de la construcció; i les exportacions i arribada de turistes van registrar una evolució molt favorable.
Així mateix, cal assenyalar que a Catalunya i Espanya continuarà la recuperació en un entorn caracteritzat per una millora de l’activitat econòmica global, però amb més incertesa, sobretot en l’àmbit polític i en la dificultat de disposar de governs estables i forts que puguin continuar amb el necessari procés de reformes estructurals.
Comments are closed.