- Les empreses han de tenir flexibilitat per prendre decisions relatives al manteniment de la plantilla en funció de la realitat del mercat, la demanda i el consum, ja que amb les restriccions per contenir la COVID 19 i la incertesa sobre l’evolució de la pandèmia “no és possible acceptar compromisos que fan inviable el futur de moltes empreses”.
- Foment i PIMEC valoren positivament els ajuts directes a les empreses que proposa el Govern català, per un import de 618 milions durant el 1er trimestre del 2021, però consideren que haurien d’haver arribat amb més antelació.
- Amb els controls que pertoquin i dins d’un compromís a favor del diàleg social i el manteniment de l’ocupació, les empreses han de tenir capacitat per prendre decisions que facilitin el manteniment del projecte empresarial fins a la recuperació de l’activitat”.
Foment del Treball i PIMEC han mostrat el seu total desacord en el Consell de Diàleg Social –integrat per el vicepresident econòmic del Govern català; els consellers d’Empresa i Coneixement i de Treball, els sindicats UGT i CCOO, i les patronals PIMEC i Foment del Treball- com a conseqüència de les obligacions temporals a les empreses per prendre decisions relatives al manteniment de la plantilla i que són determinants per assegurar el seu futur i viabilitat. Malgrat això, Foment i PIMEC valoren positivament el gest i la proposta d‘ajudes directes –fins a 618 milions d’euros- que ofereix el Govern català per superar el 1er trimestre de l’any, però consideren que haurien d’haver arribat amb més antelació.
Pel contrari, Foment i PIMEC insisteixen en reclamar al Govern espanyol aprovar amb urgència un programa d’ajudes directes per salvar empreses perquè no és suficient prorrogar els ERTOs i ampliar els crèdits ICO davant una crisi tan profunda i llarga, com mai s’ha viscut en temps de pau, en línia a les millors iniciatives que han pres el principals països europeus com França, Itàlia i Alemanya.
Obligacions temporals manteniment de plantilles
Foment i PIMEC consideren que les normatives legals que colpegen greument l’activitat econòmica de les empreses perquè paralitzen l’activitat social i el consum, i la incertesa sobre l’evolució de la pandèmia fan impossible donar per bones normes que afectaran en molts casos la viabilitat de les empreses. Amb els controls que pertoquin i dins d’un compromís a favor del diàleg social i el manteniment de l’ocupació, les empreses han de tenir capacitat per prendre decisions que facilitin la viabilitat del projecte empresarial fins a la recuperació de l’activitat.
Per altra banda, aquests ajuts a les empreses, pels que es demana el manteniment de l’ocupació a les empreses, han de permetre mantenir l’activitat empresarial, la pervivència del teixit productiu, en uns moments en què s’acumulen molts mesos amb limitacions al normal desenvolupament de l’activitat i amb una pèrdua extraordinària d’ingressos que afecta a la seva subsistència.
Les patronals catalanes reiteren el paper principal del diàleg social i la cerca de propostes davant la crisi. Destaquen també la participació activa al debat, tot i que en aquesta ocasió de moment no ha estat possible l’acord, restant a l’espera de noves convocatòries.
Comments are closed.