La figura del transitari és clau en la cadena del comerç internacional perquè “té el coneixement adequat per superar les dificultats que sorgeixen durante el procés d’internacionalització de les empreses, especialment de les pimes”, ha assegurat el president de la Comissió d’Internacional de Foment del Treball, Joan Canals, en l’obertura de la jornada sobre el Transitari com a baula del comerç internacional, que també ha comptat amb la articipació del president d’ATEIA-OLTRA, Emilio Sanz. Aquesta jornada ha estat organitzada per l’Associació de Transitaris de Barcelona (ATEIA-OLTRA Barcelona), conjuntament amb Foment del Treball per il·lustrar la resposta a una pregunta suggerent: De què serveix tenir el millor producte si no t’has assessorat abans sobre el seu transport i logística?
El secretari d’ATEIA-OLTRA, José María Vicens, ha subratllat al llarg de la jornada que “la complexitat del procés d’internacionalització aconsella envoltar-se de professionals que, com el transitari, sigui el partner d’importadors i exportadors; el valor del servei d’un transitari es tradueix en considerar els molts aspectes a tenir en compte perquè mercaderies i productes transitin en les millors condicions de transport i logística “. I és que l’objectiu clar de la jornada ha estat, precisament, sensibilitzar sobre el paper de transitari en tota la cadena del comerç internacional entre les empreses exportadores o que tenen plans per emprendre un procés d’internacionalització.
Darrere d’un contenidor hi ha un transitari
“Darrere d’un contenidor sempre hi ha un transitari”. Aquesta frase posa en relleu la importància d’aquest professional que s’ocupa d’organitzar i coordinar les gestions administratives i logístiques necessàries per dur a terme el transport internacional de mercaderies, des del seu origen al seu destí.
Com a assessor en comerç exterior i proveïdor de serveis logístics a importadors i exportadors, l’empresa transitària juga avui dia un important paper ja que Espanya, amb Catalunya al capdavant, ha passat de ser un país importador a exportador i quan les exportacions espanyoles contribueixen en gran manera a pal·liar la crisi econòmica que ha afectat el mercat interior, a més de potenciar una imatge de país competitiu.
ATEIA-OLTRA Barcelona (Associació de Transitaris Internacionals de Barcelona. Organització per a la Logística, el Transport i la Representació Duanera), fundada l’abril de 1977 i membre des de llavors de Foment del Treball, representa actualment a 120 empreses, consolidant a la nostra ciutat com eix de les operacions i activitats empresarials relacionades amb el comerç exterior que es gestionen al país.
Segons dades aportades en el Llibre Blanc del Sector transitari a Espanya 2014, “Catalunya segueix encapçalant en solitari la indústria transitària espanyola amb una quota de mercat del 40,6% el 2014, gairebé quatre punts percentuals més que el 2008, que suposen un increment de les vendes d’un 7,1% “.
A més de la tradició comercial i marítima i de la seva vocació internacional, els principals motius d’això són la importància del Port de Barcelona com a emissor i receptor de mercaderies, sent el primer del sistema portuari espanyol en volum de negoci, en tenir un major volum i varietat de trànsit de mercaderies i activitat logística.
Altres factors únics a Barcelona a tenir en compte són la proximitat física d’infraestructures com la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), l’Aeroport del Prat o el Consorci de la Zona Franca que proporcionen un òptim servei al teixit industrial i exportador que posseeix Catalunya.
Segons les dades avançades que proporciona l’Observatori de la Logística de Catalunya, l’any 2016, el pes de la logística sobre l’economia catalana és del 3,7%, una mica superior a la mitjana estatal que es situa en el 2,9% . Així mateix, es constata una vegada més que es tracta d’un sector econòmic que genera llocs de treball que requereixen qualificació i especialització; la relació entre els empleats en el sector logístic amb els del sector industrial varia durant el període 2008-2013, amb un creixement interanual del 1,6%, tot i la recessió que es registra en 2012-2013.
Com a apunt i en termes d’ocupació, segons fonts del Port de Barcelona, les empreses de la comunitat portuària generen 13.365 llocs de treball directes i, en conjunt, considerant també el nivell d’ocupació que es genera de manera indirecta, creen un total de 32.101 llocs de treball que representen el 0,9% de l’ocupació de Catalunya.
ATEIA-OLTRA Barcelona ve manifestant des de fa temps la necessitat de desenvolupar, dotar i disposar de les infraestructures necessàries al Corredor Mediterrani, zona socioeconòmica en la qual es concentra un volum de trànsit de mercaderies molt significatiu per al desenvolupament del comerç exterior d’Espanya; així com els accessos viaris i ferroviaris del Port de Barcelona.
En suma, el sector logístic a Barcelona del que ATEIA OLTRA BARCELONA forma part, és un sector clau en l’economia catalana, tant com a sector econòmic en si mateix, com pel seu suport a la resta del teixit productiu, fent-lo més competitiu, especialment en els mercats internacionals que és on el transitari ocupa la seva posició principal. Els principals elements que defineixen aquest avantatge competitiu són:
– Posició geoestratègica privilegiada
– Regió mediterrània de referència
– Concentració demogràfica (productiva i de consum)
– Teixit industrial diversificat
– Xarxa d’infraestructures de qualitat i en continu desenvolupament
ATEIA-OLTRA Barcelona
Octubre 2016
Annexos:
Fonts bibliogràfiques:
- El sector logístic a Barcelona
Ed. Ajuntament de Barcelona. Julio 2015 - Libro Blanco del sector Transitario en España 2014
Ed. Grupo XXI de Comunicación. Junio 2016 - Observatorio de la Logística
CIMALSA – INSTITUT CERDÀ. Julio 2016 - Port de Barcelona
www.portdebarcelona.cat
Per a més informació:
ATEIA-OLTRA Barcelona
ateia@bcn.ateia.com
93 315 09 03
Via Laietana, 32-34. 08003 – Barcelona 08003 – Barcelona
Comments are closed.