- Els directius guanyen un 14,4 % més que les seves homòlogues femenines.
- Els experts asseguren que el teletreball ha afavorit el desenvolupament professional de les directives.
Foment del Treball acull una jornada sobre el talent femení en el món laboral i l’impacte de la pandèmia, amb la participació d’11 líders que han explicat la seva situació anterior a la pandèmia i els canvis i assoliments que han obtingut en aquest període. L’objectiu de la jornada ha estat plantejar que mesures s’han d’aplicar per optimitzar la posició del talent femení en el mercat laboral. La presidenta de la Comissió Agenda 2030, Marta Anguerri, ha ressaltat durant la inauguració de l’acte, la importància del rol de les empreses en el foment de la diversitat: “Les empreses són grans agents del canvi, i han de sensibilitzar a la seva plantilla en temes d’igualtat de gènere”. En aquesta línia, la presidenta de l’Associació de Directives i Empresàries (ADE), Monika Blasco, moderadora de la sessió, ha destacat la necessitat de “liderar amb valors per fer que les organitzacions uneixin les persones”.
Segons l’estudi ‘Brecha salarial y presencia de la mujer en puestos directivos 2021’, de ICSA Grupo® i EADA Business School, presentat pel president executiu d’ICSA, Ernesto Poveda, les dones ocupen el 18,8% dels llocs directius a Espanya, una mica més de 2 punts d’increment respecte al període de prepandèmia (2019). Quant a la bretxa salarial entre home i dones és del 14,4% en llocs de direcció, veient-se reduït respecte 2019.
El treball, que compleix la seva 15a edició, s’ha elaborat a partir d’una mostra que recull dades salarials de més de 80.000 individus emprats per compte d’altri a Espanya, captats a través d’enquestes directes i plataformes tecnològiques com www.cuantomepagan.com.
En el període de pandèmia millora la presència de la dona en les direccions Generals, Financeres i de Recursos Humans. Les que surten perjudicades són la Direcció Comercial i la de Producció. Sobre aquest tema, Indry Canchila, enginyera industrial i sòcia directiva de la Consultoria de ICSA Grup®, afirma que “tot i que la presència femenina ha presentat una millora que històricament fa anys no es veia, continuen existint posicions de Direcció en les quals el presencialisme és un component important en la manera de desenvolupar el lloc de treball, les quals no faciliten la incorporació de la dona a aquestes posicions, ha de realitzar-se un canvi de fons en els dissenys dels llocs de treball, polítiques de promoció, plans de carrera i polítiques retributives intel·ligents”.
Per a la Dra. Aline Masuda, profesora de EADA Business School “és important brindar-los formació i mentoring a les dones joves que estan entrant en el món laboral, amb la finalitat d’ajudar-les a navegar en mitjans on la majoria són homes. Les empreses han d’implementar polítiques de conciliació com el teletreball, la flexibilitat horària, gestió per objectius, gestió de jornada”.
Així mateix, Eugenia Bieto, directora d’ESADE Women Initiative, creu que per optimitzar la posició del gènere femení “la paritat hauria de formar part de l’estratègia de l’empresa, l’alta direcció hauria d’estar compromesa amb això, s’haurien d’establir objectius mesurables i sistemes d’incentius que es complissin realment”. Afegeix Maria Angeles Tejada, directora general de Public Affairs de Randstad, que “l’estil de lideratge de les dones ha de mantenir-se diferenciat, però s’ha d’aprendre a no assumir la totalitat dels rols i delegar”.
Per la seva part, Ariadna Belver ha assenyalat que “hi ha un compendi d’accions per avançar en la igualtat de gènere que passen per flexibilitzar l’horari laboral; activar ajudes a la conciliació familiar; fomentar la corresponsabilitat entre homes i dones; reduir la bretxa salarial en alts càrrecs; exigir l’aplicació dels Plans d’Igualtat en les empreses i aplicar la quota en els Consells d’Administració”.
Amb les experiències narrades per les seves companyes, la vocal de l’Institut d’Estudis Estratègics, Eugenia Carreres, ha navegat en el temps imaginant un futur més avançant en la senda de la igualtat, en el qual cada vegada més dones ocupin posicions amb més poder, “en aquesta realitat és probable que els homes també passin per situacions semblants a les patides per nosaltres, perquè algunes de nosaltres podem equivocar-nos igual que els hi va passar a ells. L’interessant aquí és com entre homes i dones som capaces de crear junts un sistema nou de treball”, idea amb la que coincidia la secretària general de l’Associació de Dones Empresàries del Mediterrani (AFAEMME), Beatriz Fernández-Tubau: “la igualtat és una qüestió d’homes i dones, necessitem la complicitat dels homes també per construir una societat més justa”.
La sòcia advocada del Departament Fiscal ETL Global, Rosana Acosta, ha comparat el sector privat i públic, recalcant que “en l’àmbit públic trobem menys paritat que en el privat”, per una falta d’estratègia empresarial, especialment en la gestió de persones.
Les 11 liders coincideixen que s’ha iniciat una transformació en el món laboral, però encara queda molta feina per fer i molts canvis que realitzar i es requereix d’una major velocitat d’actuació, especialment un dels majors reptes professionals continua sent el de com conviure amb l’entorn familiar. “Hi ha hagut una gran evolució malgrat que encara hem de fer passos de gegants” afirma Mireia del Pozo, directora Plusvàlua Dons, qui, a més considera que “la visió ha de ser àmplia i equilibrada des de totes les àrees i vessants per ser real autentica i equitativa”.
Comments are closed.