Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, tours inspiradors i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la tercera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Olivia Tort, coordinadora executiva de CGI-Clinics
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Es tracta d’un projecte de recerca en salut finançat per la Unió Europea i que pretén portar una eina de recerca (que es diu Cancer Genome Interpreter o CGI) a la pràctica clínica per millorar la interpretació de les alteracions del genoma del càncer. El projecte, que es diu CGI-Clinics, pretén desenvolupar una eina referent i integradora pel diagnòstic molecular del càncer. L’objectiu final de l’eina és assignar el tractament més adient a cada pacient mitjançant una anàlisi completa i interpretació exhaustiva de les mutacions del tumor. Ens emmarquem en el que seria MedTech o salut digital.
La idea del CGI, que és l’eina “interpretadora del genoma” del càncer, neix en l’acadèmia d’una pregunta científica, que té una resposta amb gran impacte social. La pregunta és: sabent que els càncers acumulen moltes mutacions (alteracions al genoma), quines d’aquestes mutacions són les causants de la malaltia? Aquestes alteracions són les que CGI vol identificar mitjançant una eina informàtica i donar-los una explicació per guiar tractaments oncològics personalitzats. En certa manera, CGI-Clinics pretén portar la recerca de frontera en genòmica computacional dins la clínica.
Aterrant la pregunta científica a la realitat, actualment, menys d’un 20% de les mutacions en gens de càncer tenen una interpretació com a “dolenta” (en diem driver, perquè fa progressar la malaltia) o “sense efecte nociu” (en diem passenger)”. CGI-Clinics amb mètodes computacionals i d’aprenentatge automàtic pretén arribar a >50% de mutacions interpretades, ja siguin driver o passenger. I com afecta això al tractament? S’obre la porta a opcions terapèutiques que no s’estaven considerant. Alhora, CGI-Clinics vol fomentar que es comparteixin les dades per recerca i així seguir millorant les interpretacions per futurs pacients. En el fons, l’aprenentatge automàtic es basa a aprendre de les dades, i el CGI ho aplica en medicina, aprenent de les seqüències dels genomes del càncer de pacients per tal de millorar la interpretació de les dades genòmiques de futurs pacients.
Dels diferents eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
Voldria fer valdre el conjunt de temes i ponents de les classes magistrals i l’aproximació transversal i holística del programa en el seu conjunt. Agraeixo la implicació de l’equip d’Innovació de Foment i el suport de l’ambaixada dels EEUU i el Consulat General a Barcelona. Trobo que conjuntament han fet una molt bona elecció tant de ponents, formats de les sessions, els temes (ideació, pitch, planificació, Canva, etc.) com en la tria del Bootcamp de Hundred Million Learners de la Universitat d’Arizona.
Si em demaneu destacar un aspecte, aquest seria de poder connectar amb el fantàstic grup AWE 2023: els seus projectes, les preguntes, consells, tot el que es comparteix té un valor molt gran i que ens l’emportem. És un gran regal!
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Definir el model de sostenibilitat adient per poder tenir un impacte positiu al màxim de pacients mantenint l’esperit col·laboratiu, de ciència oberta i de comunitat de l’eina.
Un altre repte important és el tractament adequat de les dades personals de pacients en un marc regulador en procés de canvi (European Health Data Space) i l’ús de la intel·ligència artificial. Les dades donades de forma altruista pels pacients han permès desenvolupar CGI, els seus algoritmes i permetran millorar-lo, per tant, és fonamental transmetre a la societat que les dades tenen valor en medicina. I hem de poder repercutir aquest valor de nou en la societat.
Sobre la intel·ligència artificial, de la que es parla tant, CGI utilitza uns algoritmes de genòmica computacional i machine learning que han estat fruit d’un treball col·laboratiu del laboratori de Barcelona Biomedical Genomics Lab liderat per la Dra. Núria López-Bigas. En aquest aspecte, apostem per la transparència, explicabilitat i l’evidència científica.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
A diferents nivells. Foment a través del programa AWE m’ha donat perspectiva i context entorn de què cal tenir en compte perquè el projecte s’implementi i sigui sostenible. Des d’aspectes generals de finançament i models de negoci fins a temes més concrets i estratègics. I el que crec que té més valor de tot és la xarxa d’emprenedores AWE
Crec que el programa AWE és molt únic, ja que ajuda a fer créixer la idea/projecte focalitzant en les persones. Això és molt humà i acollidor. I aquí vull agrair la proactivitat i encerts de l’equip d’Innovació de Foment i aplaudir que en l’àmbit estratègic s’hagi decidit apostar per l’acadèmia de dones emprenedores. I això no acaba en el programa, sinó que ens continua oferint oportunitats molt personalitzades als nostres projectes, sessions informatives, xerrades, convocatòries o accions com aquesta mateixa entrevista per visibilitzar els projectes.
En quin estat es troba el projecte?
La primera versió de CGI es va publicar el 2017 i està accessible en obert al web www.cancergenomeinterpreter.org. L’eina ha continuat evolucionant, involucrant diferents institucions i científics. En l’àmbit tècnic, des de l’any passat està incorporant grans millores tècniques amb l’objectiu que el 2025 ja sigui una eina professional.
Durant la preparació del projecte, vam voler contrastar si la idea tenia interès a la pràctica clínica. Parlant amb oncòlegs i biòlegs moleculars ens vam adonar que la “interpretació del genoma tumoral” és un punt clau per implementar la medicina de precisió en els hospitals.
L’inici del projecte europeu ha suposat un gran canvi. El projecte, liderat per l’IRB Barcelona, compta amb la col·laboració de 17 institucions europees més, deu de les quals són centres hospitalaris, alguns de ben propers com l’ICO Girona, VHIO, Althaia Manresa. A part de finançament i recursos, un aspecte clau és que els clínics estan guiant el nou disseny i les funcionalitats de l’eina, basant-se en les seves necessitats i les seves realitats diverses. Relacionant això amb el programa AWE, me n’he adonat fins a quin punt aquest fet és rellevant per l’èxit del projecte.
Comments are closed.