- Foment valora positivament les mesures socials per ajudar els col·lectius vulnerables, però lamenta que es carregui a les empreses una bona part dels costos.
- Únicament s’atén la moratòria deñ pagament de quotes de la Seguretat Social per a autònoms i empreses, però deixa fora la resta de càrregues tributàries com l’IVA, l’IRPF i l’Impost de Societats.
- Quan ja s’ha atès el pagament de les liquidacions del mes de març, la moratòria és parcial, arriba tard i la seva aplicació queda a expenses de la interpretació de successives ordres ministerials i d’un carregat procés burocràtic.
Les noves mesures extraordinàries aprovades avui pel Consell de Ministres per donar suport a empreses i autònoms són positives per a l’activitat econòmica, però deixen fora de la moratòria una bona part dels tributs, no concreten l’abast que tindrà per al conjunt del teixit productiu, i estan subjectes a la interpretació de successives ordres ministerials i a l’aprovació d’un excessiu procés burocràtic. Per tant, la seva incidència serà molt lenta quan el que ara requereix l’actual situació són mesures que repercuteixin de manera immediata a les empreses i els ciutadans. No obstant això, Foment de l’Treball valora molt positivament l’adopció d’un nou paquet de mesures de caràcter social dirigides al suport a treballadors, consumidors, famílies i col·lectius vulnerables, fent especial èmfasi en aquells que més ho necessiten, tot i que lamenta que en molts casos, el cost d’aquestes mesures repercuteix directament en les empreses.
Foment de l’Ocupació, que comprèn l’extrema dificultat de l’emergència sanitària i econòmica que pateix Espanya i, en general, la resta de l món, insisteix que és el moment de mesures extraordinàries que atenguin de forma immediata als ciutadans i a les empreses. En l’àmbit empresarial l’objectiu és facilitar la liquiditat necessària recorrent a mesures fiscals, que són les que aconsella i prioritza la Comissió Europea a cada estat membre. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, insisteix en demanar al Govern la suspensió de la liquidació de l’IRPF, l’IVA, i l’Impost de Societats fins al mes de juny “perquè les empreses no poden pagar”.
El reial decret aprovat avui pel Consell de Ministres, i que afecta un total d’onze ministeris de l’executiu amb un total de 50 mesures, prorroga un mes les mesures excepcionals a partir del dia en què es derogui l’estat d’alarma. Una d’aquestes mesures habilita la Tresoreria General de la Seguretat Social a la concessió de forma excepcional de moratòries en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social atenent excepcionals circumstàncies, en els casos i condicions que es determinin mitjançant una ordre ministerial. Segons la informació que es coneix fins al moment, aquesta mesura s’aplica a les empreses i autònoms que han hagut de suspendre la seva activitat o l’han vist reduïda considerablement, però queda a expenses d’una futura ordre ministerial, de manera que la seva aplicació i execució no tindrà efectes immediats en la necessitat de liquiditat d’empreses i autònoms.
El nou paquet de mesures tampoc inclou en la moratòria fiscal dels tributs que depenen de l’administració de l’Estat com l’IVA, l’IRPF i l’Impost de Societats, de manera que no es dóna resposta ràpida a la necessitat de liquiditat de les empreses per afrontar les setmanes en què es redueix pràcticament a zero l’activitat i la facturació per respondre a l’estat d’alarma i fer front a la pandèmia.
Comments are closed.