L’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment del Treball i SGS han organitzat la jornada titulada La transposició de les noves Directives Europees sobre l’exposició a agents cancerígens a l’ordenament jurídic espanyol. Aspectes tècnics i jurídics. La jornada ha comptat amb la presència de més de 175 empreses expectants a l’espera de la nova transposició de les Directives (UE) 2017/2398, (UE) 2019/130 i (UE) 2019/983 a l’ordenament jurídic espanyol i que ha de modificar l’actual Reial Decret 665/1997 relatiu a la protecció dels treballadors contra els riscos relacionats amb l’exposició a agents carcinògens durant el treball.
L’obertura de l’acte ha estat a càrrec del vicepresident de Foment del Treball i president de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), Joaquim Llançó. A continuació, l’Advisory Committee for Safety and Health at Work (ACSH), Ma. Isabel Maya, ha presentat el camí en la gestació de les Directives marc europees en relació amb els agents cancerígens i també les actuals accions de l’Agència Europea de Seguretat i Salut EU_OSHA en aquesta matèria. Posteriorment, s’ha exposat la Guia dels criteris d’exposició a substàncies cancerígenes i mesures de control dels treballadors exposats, editada per Foment amb el finançament de la Fundació Estatal per a la Prevenció de Riscos Laborals, a càrrec del consultor sènior en Higiene Industrial i un dels autors d’aquesta guia, Pere Oleart.
A continuació, la coordinadora d’Higiene Industrial de Producte Prevenció Industrial de SGS Tecnos, la Dra. Eva Dalmau,ha repassat les tipologies de cancerígens que es coneixen i els passos que s’haurien de seguir en funció dels possibles escenaris d’exposició dels llocs de treball, així com la Norma UNE 689:2019 sobre avaluació de l’exposició d’agents químics. Per part seva, el coordinador de Medicina del Treball i Wellness by Work de SGS Tecnos, Guillermo Soriano, ha il·lustrat diferents casos d’agents cancerígens als quals està exposada la població, en general, i la problemàtica existent en l’associació laboral o extralaboral d’aquests. També ha realitzat un repàs de les dades oficials de les diferents agències del nostre país.
La presentació realitzada per un membre del Comitè Executiu de COMINROC, Pedro Mora, s’ha centrat en explicar la situació del sector de la construcció, mineria i del ciment, sectors que actualment es troben molt directament afectats i a l’espera de veure si el valor límit d’exposició professional de la sílice cristal·lina respirable es transposa a Espanya amb el mateix valor límit que s’ha fixat en la Directiva (UE) 2017/2398 i que correspon a 0,1 mg/m³, en lloc del valor actual que regeix al nostre país, i correspon a 0,05 mg/m³. Mora s’ha mostrat crític en aquest sentit, i ha advocat per un valor límit igual en tots els Estats membres de la UE que eviti la pèrdua de competitivitat de les empreses espanyoles. D’altra banda, ha comentat també el concepte de “presència” que se cita en la Guia Tècnica d’Agents Cancerígens i Mutàgens i que desenvolupa el Reial Decret 665/1997, concepte que crea inseguretat jurídica a les empreses, en contraposició amb el concepte d’exposició, que és el concepte amb el qual es pot avaluar els llocs de treball en la pràctica de la Higiene Industrial.
L’última ponència ha abordat els aspectes jurídics amb l’Of Counsel de l’Àrea Laboral del bufet d’advocats Baker & Mckenzie, Carlos de la Torre, que ha explicat els diferents riscos (administratiu, civil i penal) als quals es pot veure exposada una empresa, i les possibles solucions tècniques i jurídiques per solucionar aquestes possibles demandes. De la Torre ha deixat clar en la seva intervenció que tots els actors, empresaris, tècnics de PRL, serveis de prevenció, tant propis com aliens, poden veure’s afectats per una demanda, per la qual cosa és important cobrir tant la part legal com la tècnica a l’hora de plantejar-se la gestió dels agents cancerígens en les empreses.
Finalment el president del Gremi d’Àrids de Catalunya i de la Federació d’Àrids i membre del Comitè Executiu de Foment del Treball, Alfons Porro, i el Global Business Development Manager de SGS Tecnos, José Comino, han tancat la sessió.
Conscient de la situació i el paper rellevant que juguen les empreses en la prevenció de les malalties relacionades amb l’exposició a agents cancerígens, des de l’Oficina de PRL de Foment del Treball s’han editat diverses guies i estudis relacionats amb el desenvolupament d’una metodologia d’avaluació qualitativa de riscos higiènics, la substitució d’agents químics per uns altres menys perillosos i més recentment, la guia presentada durant la jornada, criteris d’exposició a substàncies cancerígenes i mesures de control dels treballadors exposats.
Comments are closed.