- La jornada sobre El Reial decret llei 18/2017 sobre Les noves obligacions d’informació no financera, celebrada a Foment del Treball, ha comptat amb la participació de Juan Pujol, secretari general de Foment; José Luis Blasco, soci responsable de Sostenibilitat de KPMG; Patricia Reverter, directora de Sostenibilitat de KPMG; i Alba Cabañas, directora de l’Àrea Tècnica de Foment i Meeting Leader de la sessió.
- La sessió ha estat organitzada per la patronal catalana i ha comptat amb la col·laboració de KPMG.
- L’evolució de les sessions i els temes de debat poden seguir-se a través del compte @FomentTreball
L’entrada en vigor del Reial decret llei 18/2017 el 24 de novembre “suposa l’aparició de noves qüestions relacionades amb la responsabilitat corporativa que s’hauran de tenir molt presents en les empreses que siguin d’interès públic i de més de 500 treballadors“, apunta el secretari general de Foment, Joan Pujol. Aquestes companyies hauran de respondre a les noves exigències legals incloent la informació no financera que se’ls requereixi en els seus informes de gestió o en un informe específic a part. Aspectes mediambientals, socials, així com relatius als drets humans i a la lluita contra la corrupció i el suborn, hauran de quedar reflectits en aquests informes, descrivint-els riscos, les polítiques i els resultats vinculats a aquestes qüestions. La major part d’aquests aspectes ja tenen precedents en altres marcs regulatoris.
La legislació espanyola ja obligava a les empreses a publicar informació no financera en els seus informes anuals però amb la nova llei s’amplien bastants els requeriments. Suposa un important estímul a la qualitat de la informació extra-financera reportada per les companyies a més d’una oportunitat per reforçar les dades públiques sobre aquests aspectes. José Luis Blasco, soci responsable de Sostenibilitat de KPMG, exposa algunes claus contextuals que ajuden a entendre millor l’aparició d’aquesta llei.
Sense que hi hagués pressió legislativa, la majoria de les empreses ja elaborava aquests informes. Un 87% de les majors 100 companyies d’Espanya, per volum de facturació, van publicar el 2017 un Informe d’Responsabilitat Corporativa o de Sostenibilitat.
Aquest percentatge suposa un lleuger increment del 3% davant la dada del 2015, d’acord a l’estudi Survey of Corporate Responsability Reporting 2017 de KPMG. A més, el 45% d’aquestes companyies ja revisaven de forma externa dels informes. Per sectors d’activitat, en què més empreses publiquen informes de Responsabilitat Corporativa és el de “Tecnologia, mitjans i telecomunicacions”, seguit per “Serveis financers”.
Segons un altre estudi de KPMG, Carrots and Sticks, en els últims deu anys el nombre de països que han publicat instruments d’informe en matèria no financera, tant voluntaris com obligatoris, ha crescut exponencialment, el que posa en evidència l’atenció creixent del regulador sobre aquests aspectes. Un total de 64 països de tot el món tenen regulació i instruments relatius al reporti no financer.
Per la seva banda Patricia Reverter, directora de Sostenibilitat de KPMG, va posar en relleu la rellevància d’incloure la informació sobre els riscos i oportunitats que el canvi climàtic implica per als actuals models de negoci, segons les recomanacions presentades a l’estiu de 2017 pel Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) del Financial Stability Board (FSB).
El que es vol identificar és la capacitat d’adaptació de la companyia al canvi climàtic. Analitzar els riscos o oportunitats que comporta el canvi climàtic per als models de negoci, com detectar-los i com reportar-los, tot això a efectes dels mercats financers.
Comments are closed.