“Ja ha començat el nou segle per a l’Àfrica. Després de la consideració perpètua com a continent perdut, l’Àfrica –concretament, l’Àfrica subsahariana– està creixent espectacularment a partir de gairebé zero, gràcies a la turbina de les noves tecnologies i a l’incentiu d’una inversió estrangera que, com el telèfon mòbil, l’electrificació, una altra agricultura i les noves elits, estan generant un nou futur. L’Àfrica continua amb les seves quotes d’inestabilitat, d’enfrontament i amb els brots de pandèmia, però s’està escolaritzanton line”. Aquest és un text extret de l’Editorial que signa Valentí Puig -periodista i escriptor-, nou director d’F. La Revista del Foment, el nou format de la centenària publicació del Foment del Treball que, aquest 2015, es lliga a la tradició europea de revistes de pensament i ofereix anàlisi i reflexió des de la perspectiva dels acadèmics, els filòsofs, els escriptors, els periodistes, els poetes o els artistes. Foment ofereix el seu impuls com a institució editora per obrir els focus d’anàlisi de la seva publicació a totes aquelles qüestions d’interès humà, des de l’economia i l’empresa –evidentment- fins a la política, la història i les belles arts.
El 2.142 és el segon número del nou format de la Revista del Foment i explora la realitat de l’Àfrica subsahariana i la possibilitat que s’obri per a aquelles terres i les seves gents un nou segle molt millor que no pas els anteriors. I aquesta ebullició africana connecta amb les nostres terres en forma d’oportunitat a través de l’Eix de Comunicacions que configura el Mediterrani a través d’enclavaments importants, al nostre país, com són Tarragona i Barcelona especialment. El tren i el progrés sembla que tornen a anar de la mà, i així ho expliquen articles brillants que recull la revista com D’on ve i cap on va l’AVE, per Ramon Aymerich; o Civilització ferroviària, de Jordi Amat.
La crònica del salt cap al futur que sembla fer l’Àfrica la podem llegir en articles com Un nou segle per a l’Àfrica, de Juan Rosell; L’e-learning accelera el seu desenvolupament a l’Àfrica, de Julia Maas; Tigres asiàtics i lleons africans, de Hilke Fischer; La Xina en l’era del drac africà, de Xavier Aldekoa; La tecnologia pot resoldre alguns dels problemes educatius de l’Àfrica? de Chiponda Chimbelu; o On la distància es mesura pel temps i no pels quilòmetres, de Javier Reverte.
El segon número d’aquesta nova època de La Revista del Foment manté els seus quaderns fixes com Temes de demà, dedicat en aquesta ocasió al revolucionari món de la impressió 3D, o Arts&Co, que presenta una breu aproximació assagística d’Òscar Tusquets a l’escala com a element arquitectònic o una entrevista de Sergi Doria al poeta i assagista polonès Adam Zagajewski.
Nova etapa. Història 2.141
El número 2.141 va ser el primer, la proppassada tardor, de la nova etapa perquè dona continuïtat històrica a una publicació que comença l’any 1849 (aleshores un diari anomenat El bien público) i que neix des de la iniciativa empresarial. Foment del Treball vol, amb aquesta publicació, contribuir a la tradició europea de revistes de pensament amb un projecte editorial obert i plural, viver d’idees, que tracta de satisfer les ganes de saber i entendre en un moment clau de transformació social, política i econòmica. El primer número de la nova etapa va enllaçar, com a gran tema monogràfic, la post crisi europea amb els fets de 1914 que van canviar Europa i el món la Primera Gran Guerra. Amb la participació d’autors de prestigi com Ignacio Vidal-Folch, José M. de Areilza, Lluís Foix, Carme Riera, Xavier Pla, Maricel Chavarría, Xavier Cubeles o Marc Bassets, la nova època de la revista del Foment ofereix també anàlisi sobre la Catalunya de 1914, la Crisi dels Míssils entre els EEUU i la URSS, Joan Prim, el paper del contratenor en l’òpera o el Big Data. Un selecció d’autors, textos, idees i relats per entendre què va passar, analitzar on som i intuir què ha de venir. Des de la perspectiva de les humanitats i amb el propòsit de transformar en idees senzilles situacions complexes, explorar per investigar i comprendre millor.
La nova F. La revista del Foment s’edita en versió catalana i en versió castellana i la rebran els associats de Foment del Treball i representants empresarials, sindicals, culturals i institucionals que tenen relació amb Foment. La publicació, alhora, restarà de moment oberta i de consulta gratuïta a través d’aplicacions per a dispositius mòbils de sistemes operatius IOS i Android.
Foment del Treball, promoció del coneixement
Foment del Treball Nacional és la confederació que representa des de 1771 els empresaris i la potent indústria catalana. Com a institució estretament arrelada a la societat civil de Catalunya i d’Espanya, Foment es compromet amb el progrés econòmic i humà també a través de la promoció del coneixement i de la seva difusió com a garantia de progrés. Foment treballa també per vindicar el valor social de l’empresari a través de l’aportació que la seva tasca fa al conjunt de la societat.
Comments are closed.