Segons les empreses que han format part d’aquest estudi -un total de 700, de les quals el 15,8% són de Catalunya- mostra que són els nous productes innovadors sobre els quals majoritàriament se sustenta la internacionalització del seu negoci, i que és la partida d’exportacions la que ha permès obtenir beneficis en els comptes de resultats durant els últims anys de crisi econòmica. La facturació a l’exterior ha compensat la caiguda de les vendes nacionals.
La Secretaria General en Ciència, Tecnologia i Innovació del Ministeri d’Economia, María Luisa Poncela va dir durant la presentació que els sectors que destaquen en innovació són els de bens d’equip i agroalimentari. Per la seva part, el President de la Comissió d’Industria de Foment del Treball, José Antonio Martínez Álamo, va destacar que Catalunya representa el 23% de la despesa en I+D i un 25% del conjunt de la innovació tecnològica a Espanya.
El 72% de les empreses enquestades confirma que la R+D+I realitzada en anys anteriors l’ha ajudat a afrontar la crisi actual perquè li ha permès desenvolupar noves línies de negoci i millorar el seu posicionament enfront de la competència. És per això que les dues àrees sobre les quals més hauran d’incidir els ajuts públics han de ser per al desenvolupament de nous productes d’alt valor afegit i els mitjans per a la seva internacionalització.
Transferència del coneixement
L’any 2011 representa un punt d’inflexió en els indicadors més rellevants com la facturació i l’ocupació . La incidència de la crisi econòmica arriba a la màxima intensitat a partir d’aquest any i afecta també als ajuts públics rebuts amb una evolució sensiblement a la baixa tant en préstecs, deduccions fiscals i subvencions a fons perdut en R+D+I. Les deduccions fiscals cauen pel desinterès davant l’absència de beneficis empresarials.
El 81% de les empreses catalanes confirma que ha treballat amb Centres Tecnològics, universitats i organismes públics d’investigació i considera que aquesta col•laboració intensifica en gran mesura la percepció d’ajuts públics, eleva el nivell tecnològic de l’empresa i millora els resultats de la R+D+I. A més el 87% de consideren que la crisi econòmica a afectat la contractació amb aquests centres.
La col•laboració per facilitar la transferència de coneixement es considera bàsica, ja que el 85% de les empreses estarien disposades a formar part d’un consorci d’empreses per al desenvolupament de projectes tecnològics.
Accés als ajuts
El 59% de les empreses que han sol•licitat alguna ajuda han rebut entre un 25 i un 74% dels recursos sol•licitats, tot i que el 62% confessen haver tingut dificultats per aconseguir les garanties requerides. Són majoria (el 57% a Catalunya i el 66% a la resta d’Espanya) les empreses que assenyalen que la necessitat de presentar garantia per a l’obtenció d’una ajuda elimina la seva eficiència.
En aquest sentit, el 82% també confirma haver patit retallades pressupostàries en la dotació econòmica inicialment aprovada, encara que només al 4% el va afectar negativament i li va impedir dur a terme el seu projecte.
Deduccions fiscals
Les deduccions fiscals són molt valorades des del món empresarial fins al punt que el 82% opina que la seva eliminació tindria un efecte negatiu en la competitivitat. En menor mesura s’observa que tindria conseqüències negatives per a l’ocupació, alentiria el llançament de nous productes, promouria la deslocalització de l’empresa fora d’Espanya i, en definitiva, afectaria la política d’inversions en R+D+I.
Comments are closed.