La Federació Empresarial del Gran Penedès és una organització de base associativa, de règim assembleari i de lliure afiliació, que representa el conjunt de l’empresariat del seu àmbit intercomarcal. La FEGP és independent i té un caire multisectorial i plural.
L’àmbit d’actuació coincideix amb el de les comarques de l’històric Gran Penedès: l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, a cavall de les províncies de Barcelona i Tarragona. Parlem avui amb Neus Lloveras, presidenta de la FEGP.
Després de dos anys complicats, com està la salut de les empreses del territori?
Les tres comarques que conformen l’àmbit d’actuació de la FEGP tenen un teixit econòmic força diferenciat entre elles. Mentre l’Alt Penedès té un percentatge molt important d’activitat industrial, al voltant del 40%, tant el Garraf com el Baix Penedès són comarques més orientades als serveis.
Aquesta realitat ha portat que hagin tingut comportaments diferents davant les situacions de crisi que s’han produït. L’Alt Penedès ha demostrat una gran resiliència, mentre les comarques del Garraf i Baix Penedès es van veure molt afectades per les restriccions. Però, en canvi, la recuperació ha estat més ràpida a aquestes dues comarques, que han assolit nivells màxims d’afiliació i xifres d’atur només similars si remuntem al 2008, mentre l’Alt Penedès s’ha anat recuperant de manera més progressiva.
Des de la Federació Empresarial publiquem l’Informe de Conjuntura Econòmica, un estudi que ens dona informació detallada sobre la situació econòmica de les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf per semestres. La propera presentació serà el pròxim 23 de febrer.
Fa mig any la FEGP va exposar a la Generalitat les reivindicacions en matèria de mobilitat al territori del Gran Penedès. Hi ha hagut algun avenç?
No, la veritat és que no hi ha hagut avenços i aquest és un dels principals frens al desenvolupament econòmic de les comarques. Les comunicacions per carretera són molt cares (peatge C32), les comunicacions per tren són cares i precàries i el transport públic intern és pràcticament inexistent.
Els ajuntaments i els agents econòmics i socials, agrupats en el Pacte Penedès Marítim, vam acordar fa una setmana que ja en teníem prou i que ara passàvem a la mobilització perquè fa molts anys que amb la negociació no s’ha aconseguit cap avenç significatiu.
Quines són les principals preocupacions i necessitats d’empreses i empresaris actualment?
Les empreses es mouen a un entorn molt canviant i ple d’incerteses. Aquesta és sens dubte la principal preocupació dels empresaris i empresàries: estar preparats per poder adaptar-se ràpidament als nous requeriments i saber trobar solucions a les problemàtiques que sorgeixen.
La manca de personal qualificat per a diferents sectors professionals segueix sent un problema per a les empreses de la FEGP? Per on passa la solució?
Efectivament aquesta és una de les principals problemàtiques. Hi ha moltes dificultats per trobar personal qualificat per feines de nivell mitjà a la indústria. Aconseguir una formació professional potent i orientada a les noves realitats de les empreses serà bàsic per la salut de les nostres empreses. També costa cada vegada més trobar persones que vulguin treballar en el ram de la restauració, turisme i serveis en general. Cal dotar aquestes professions de més formació i qualitat per atraure gent jove que s’hi vulguin dedicar.
Creieu que els fons Next Generation són una oportunitat per al teixit empresarial del territori?
Per descomptat que ho són, pel territori i per tot el país. Però de moment les petites i mitjanes empreses no estan trobant la possibilitat d’accedir a projectes importants amb els Fons Next Generation, únicament petites convocatòries específiques.
Si acaba així haurà estat una gran oportunitat perduda per modernitzar el nostre teixit econòmic.
Quins són ara els principals reptes de futur de la Federació?
Durant els darrers 4 anys hem estat treballant per modernitzar l’entitat, fer-la més eficient i orientar-la a les necessitats dels socis i avui podem afirmar que ha estat un èxit.
A partir d’ara el repte és créixer per tenir més força de cara a reivindicar les necessitats del teixit econòmic de les nostres comarques i potenciar les activitats de networking i col·laboració entre empreses.
Comments are closed.