Unir la innovació a la recuperació de la competitivitat de les empreses europees fins al 2020 és un dels grans propòsits del nou programa que va llançar la Comissió Europea amb el nom d’Horitzó 2020. El programa, ideat per al període 2014-2020, va comptar amb un pressupost total de 77.028.000 d’euros destinats a finançar iniciatives i projectes d’innovació i desenvolupament tecnològic en empreses mitjançant fórmules de cooperació empresarial i publicoprivada. Ara, Foment del Treball ha ofert una jornada per conèixer l’orientació del Nou Programa de Treball 2018-2020 i les seves diferències respecte del Programa de Treball desenvolupat fins al moment.
Liderada la jornada per la Comissió d’Unió Europea i Programes Europeus, que presideix Marta Martí, s’ha analitzat el Nou Programa de Treball 2018-2020 des del punt de vista de la preparació de propostes: desenvolupant idees innovadores amb potencial de mercat; del Networking i el Lobby a Horitzó 2020: Com utilitzar el lobby mitjançant grups de pressió i associacions?; del Consorci: Com trobar, analitzar i posicionar-nos per tenir un consorci equilibrat en cada proposta?
Alhora, s’han analitzat les convocatòries de l’any 2018/2019 d’Horitzó 2020, que versen sobre:
- Salut, canvi demogràfic i benestar
- Seguretat alimentària, agricultura, investigació marina i bio-economia
- Energia segura, neta i eficient
- Transport intel·ligent, ecològic i integrat
La convocatòria ha comptat amb una excel·lent resposta d’assistents.
Programa de Treball 2018/2020
A la segona part de Programa Horizon 2020, que transcorrerà de l’any 2018 a l’any 2020 hi haurà un únic conjunt de normes de participació que seran més simples i més coherents. A més H2020, passarà de diversos percentatges de finançament per a diferents beneficiaris i activitats a només dos: 100% o 70%, i es substituiran dels quatre mètodes per calcular els costos indirectes per un ràtio fix.
És molt important ressaltar que es van a introduir nous instruments de finançament de projectes innovadors més àgils dirigits tant a PIMES com a gran empresa, amb especial atenció al FAST TRACK INNOVATION “FTI” i se li va a donar especial atenció a joves investigadors i emprenedors .
En el nou programa de treball s’han preparat les convocatòries pensant en tota la cadena de R+D+i, començant des de la investigació bàsica, passant pel desenvolupament tecnològic, demostracions, i posada en marxa de pilots prop de mercat. Pel que els Projectes hauran d’orientar-se a testejar solucions a problemes reals, amb consorcis multidisciplinars que representin tota la cadena d’innovació i del mercat. Els projectes hauran de donar Cobertura de tot el cicle d’innovació i posada en mercat, és a dir des investigació aplicada a demostradors i a pilots comercials.
Un altre aspecte clau del nou programa de treball, són les FOCUS AREAS, en la segona fase de Horizon2020 es passa de 9 focus a 4 focus, els quals són:
- Economia Baixa en Carboni
- Economia circular
- transformació digital
- Seguretat.
Un altre aspecte nou és la importància que se li va a donar en el nou programa de treball a la major coordinació amb els fons estructurals (RIS3), per generar sinèrgies amb els programes de treball Nacionals i Regionals.
Foment del Treball Nacional treballarà des d’en la difusió dels nous programes de treball i realitzarà un curs durant el mes de setembre de 2017 per ajudar les empreses catalanes a comprendre en profunditat les noves convocatòries de Horizon 2020 i aconseguir un major èxit de les nostres empreses en el període 2018-2020
Ponents
Actualment, Marta és emprendedora_empresaria, amb 18 anys anys d’experiència en tasques de direcció i gestió de comunicació empresarial, responsabilitat social corporativa i acció social, tant en organitzacions d’àmbit nacional, com internacional; Especialitzada en comunicació interna i sector mediambiental; experta en la creació d’estratègies de confiança amb agents econòmic-polític-socials i en gestió de crisi. Després d’haver treballat i col·laborat en projectes en diversos països de UE i Amèrica Llatina, té àmplia experiència – professional i personal-, en entorns culturals molt diversos.
De la seva trajectòria, es destaca el període com a Directora de Comunicació i Imatge en el Grup HERA Holding (1994-2005), i l’etapa des de 2005-present en què dóna un gir professional. Aposta per l’esperit emprenedor i ser membre pro-actiu de la societat civil catalana, espanyola i europea. Això es visualitza amb la creació d’empreses i start-up pròpies, com TRIBU RESPIRA (amb clients com Caprabo, General Cable, Nike Iberia, CCMA, Viceversa Editorial ..), i amb dedicació altruista en diverses organitzacions empresarials:
- Business Europe ( Patronal europea que representa organizaciones empresariales de 35 estados miembros )
- Chair of Entrepreneurship and SME Committee, del 2013_actual
- CEOE_CEPYME , (Confederación Española Organizaciones Empresariales y de Pequeñas y Medianas Empresas )
- Vicepresidenta Comisión Promoción Empresa y su Entorno, del 2011_actual
- Vocal Junta Directiva CEOE, del 2011_actual
- Vocal Comitè Executiu i Junta Directiva de CEPYME, del 2014_actual
- Foment del Treball
- Presidenta Comissió “Unió Europea i Projectes Europeus”
- Miembro-vocal delComitè Executiu i Junta Directiva
- CEAJE, Confederación Española de Asociaciones de Jóvenes Empresarios
- Vicepresidenta Executiva, del 2012_2013
- Secretària d’Organització, del 2010_2012
- Membre Comitè executiu, del 2008-2010
- AIJEC, Associació de Joves Empresaris de Catalunya
- Presidenta, des de març 2010_2012
- Vicepresidenta del 2008-2009
- Vocal Comitè executivu, del 2006-2008
- AED Asociación Española de Directivos
- Vocal del Consell Directiu de Catalunya, del 2005 al 2010
- Vocal Junta Directiva, del 1998 al 2005
- ISWA ( International Solid Waste Association )
- Vicepresidenta del grup de trebal de Comunicació i Afers Socials Gestió de Residus, del 1998 al 2003
- ATREGRUS ( Associació de Gestors de Tractament de Residus)
- Presidenta grup treball de comunicació mediambiental, del 1996 al 2003
És responsable de les àrees de Seguretat i Espai, i segueix els reptes socials de Mobilitat Sostenible i de Medi Ambient a la SOST. Ha estat experta nacional a transport durant el FP7 en Navegació per satèl·lit i transport marítim.
La Dra Martínez porta les activitats i relacions amb les comunitats autònomes en la SOST, així com les oportunitats per a les PIMES en temes de R+D+i i Innovació en H2020. És coordinadora del programa d’especialització de gestors de CDTI a Brussel·les, que està dirigit a entitats espanyoles (públiques i privades) participants en H2020 (programa INNVOLUCRA de CDTI).
Dra. Marina Martínez-García
HORIZONTE 2020: ORIENTACIÓN DEL NUEVO PROGRAMA DE TRABAJO 2018/2019
Avui dia, Pau coordina el seu treball en la seva última empresa, IdeaFoster, amb la docència a ESADE (on és professor del Màster en Digital Business), i en IMD, on és membre extern de l’equip investigador del centre de recerca VC2020.
Durant la seva carrera professional com a Expert i Gestor de Projectes Europeus, el Sr. Emilio Mulet, ha participat en la redacció de propostes del programa HORIZONTE2020, Programa LIFE, INTERREG EUROPE, SUDOE, POCTEFA i CONNECTING EUROPE FACILITIES.
El Sr. Mulet va ser membre del Comitè de Delegats Permanents de la patronal Europea de pimes “UEAPME” i participa activament en els grups de treball d’Energia i Tecnologies TIC a “ERRIN -” EUROPEAN REGIONS AND INNOVATION NETWORK”
Comments are closed.