- Analitzarà les àrees estratègiques d’actuació per impulsar la visibilitat i el desenvolupament de la regió metropolitana, on Barcelona té un paper principal.
- Rethink Barcelona obre el seu primer cicle d’anàlisi sota el títol Repensar la Metròpolis en el que participaran reconegudes figures de l’àmbit acadèmic, polític, econòmic i social de Barcelona.
- Compta amb l’espai web rethinkbcn.cat que actua com a nucli de confluència d’opinió i informació.
- Mobilitat, arquitectura, cultura, salut, progrés social, transició digital, economia, desigualtat social, educació i competitivitat, entre d’altres, seran algunes de les àrees temàtiques sobre les quals reflexionar per fer present i donar visibilitat a la regió metropolitana de Barcelona.
- S’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Ciutats recollits en l’Agenda 2030 de la Unió Europea.
Repensar per fer a continuació, o dit d’una altra manera, debatre per poder actuar, per fer-ho de forma analítica, documentada, participativa, consensuada i inclusiva. Amb aquesta voluntat formal neix Rethink Barcelona. El fons, la raó de la seva existència, també està ben clar: generar consciència al voltant de l’existència real de la Regió Metropolitana de Barcelona, com a marc actualitzat de desenvolupament i de recuperació econòmica i social. Un espai geogràfic que respon a una realitat demogràfica innegable i del que cal aprofitar totes les seves capacitats per contribuir al progrés social, econòmic, tecnològic i cultural de Catalunya, Espanya i Europa.
Sota aquesta premissa comença a caminar RethinkBCN, un espai de reflexió i conscienciació, impulsat per la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, que vol dotar a la ciutadania, l’empresa, el pensament i els òrgans de govern de l’actual àrea d’influència de Barcelona, d’un marc i unes eines de debat i anàlisi per ajudar a definir un ampli consens per materialitzar la regió metropolitana.
“No propugnem un nou espai administratiu, ni crear una instància superior a l’actual zona metropolitana, sinó que defensem el debat informat, segurs de què només una Regió metropolitana conscient de la seva força pot ser capaç de generar el marc social i econòmic i la governança necessària per impulsar al màxim les seves capacitats. Capacitats que ens han de permetre veure la regió metropolitana com a motor de desenvolupament i de la recuperació econòmica i social”, explica Fèlix Riera, director de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball.
Raons, reptes i objectius de RethinkBCN
Des de fa temps veiem com s’activen nodes, juxtaposicions i incorporacions urbanes per anar teixint una lògica metropolitana que necessita concretar-se per generar una nova àrea de desenvolupament social i econòmic. Barcelona fa temps que està definint-se més enllà dels seus límits i la seva dinàmica de ciutat es basa en la relació i col·laboració amb altres ciutats. De pensar en l’àrea metropolitana de 36 municipis i una població d’aproximadament 3,3 milions d’habitants, a pensar en la regió metropolitana de 164 municipis i més de 4,6 milions d’habitants. Una zona econòmica, turística i cultural amb capacitat de resposta per estimular la recuperació econòmica i social; una àrea geogràfica que impulsi el desenvolupament de la cultura en l’àmbit internacional; un territori capaç d’atreure inversions de grans empreses i talent, i que pugui, a la vegada, donar resposta als grans reptes del canvi climàtic, la lluita contra les desigualtats i l’àmbit de la salut.
Des dels impulsors de RethinkBCN es pensa que el futur no està escrit. Existeix la possibilitat i la responsabilitat d’activar i sensibilitzar el debat entorn de la recerca d’un espai comú que permeti dotar als seus ciutadans de millors serveis, oportunitats i expectatives futures. Tot per potenciar les capacitats de la ciutat com a capital mediterrània, europeista i hispànica. Per aconseguir-ho, s’ha de contribuir a un desenvolupament del model urbà que afavoreixi una ciutat habitable des del punt de vista social. I cal fer-ho amb el consens de tots els municipis. A més RethinkBCN vol que el seu treball estigui alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Ciutats recollits en l’Agenda 2030 de la Unió Europea.
“Rethink BCN persegueix implicar-se en els processos de reflexió i anàlisi que han de culminar en un ampli consens polític, social i econòmic per ajudar a definir i projectar la regió metropolitana”, explica Fèlix Riera.
RethinkBCN: Tres eixos estructurals per generar consciència metropolitana
RethinkBCN equilibra la seva activitat a través de tres eixos, tots ells orientats a sensibilitzar i facilitar un espai i una cultura de debat. El resultat d’aquesta activitat es farà públic a la seva pàgina web, www.rethinkbcn.cat, que des d’avui està ja oberta. Es tractarà la realitat metropolitana des de diferents verticals com la mobilitat, arquitectura, cultura, salut, progrés social, transició digital, economia, desigualtat social, educació i competitivitat, entre d’altres.
Primer eix – Cicles de reflexió: Començant pel primer que es diu Repensar la Metròpolis, aquests cicles de debat s’inicien amb la publicació continuada a la pàgina web de tota una sèrie de ponències de destacades personalitats del món polític, econòmic, social i cultural. A les ponències, RethinkBCN sumarà diferents fòrums de reflexió amb els ponents per tal d’obrir un espai de conversa amb la ciutadania, els empresaris, la governança i tots els actors metropolitans implicats. Totes aquestes reflexions estaran disponibles a l’espai web que actuarà com a nucli de confluència d’opinió i informació i servirà com a invitació a tots aquells que vulguin aportar una lectura metropolitana per a la construcció i el desenvolupament de la regió.
Repensar la Metròpolis comptarà amb la participació de José Antonio Donaire, Mar Alarcón, Vicent Guallart, Roser Fernández, Joaquín Tornos, Mariona Tomàs Fornés, Àngel Díaz, Miquel Molina, Xavier Marcé, Felipe Campos i Eduard Martín. La primera de les ponències signada per José Antonio Donaire, geògraf i professor de la Universitat de Girona, sota el títol “L’àrea metropolitana de Barcelona, crònica d’un projecte inacabat” ja pot llegir-se a la pàgina web.
Segon eix – Barcelona diàlegs. Un espai d’entrevistes a destacades personalitats que traslladaran el seu expertise i know how sobre la importància de la governança municipal i sobre les perspectives de futur de la regió. Narcís Serra, el primer alcalde democràtic de Barcelona, ha protagonitzat la primera entrevista realitzada pel periodista Manel Manchón.
Tercer Eix- Fer ciutat. Un espai d’opinió ciutadana on diferents persones del món empresarial, cultural, educatiu, social… aporten la seva visió sobre què esperen de la regió metropolitana i com la viuen. Entre els que ja tenen programada la seva participació, s’hi troben Eugènia Carrera, Josep Maria Ureta, periodista, Josep Marti Blanch, escriptor, Ferran Mascarell, Hèctor Luís Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’àrea metropolitana, Albert Milián, president de Talent Hub, Emma Riverola, escriptora i periodista, Jordi Cabre, escriptor, Lluís Boada i Carlos Ferrater, arquitecte, entre altres.
La Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball
El projecte RethinkBCN neix en el si de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball que centra tots els seus esforços en analitzar Barcelona, la seva metròpolis i tots els aspectes socials, econòmics, urbanístics, culturals i internacionals que han de potenciar el seu creixement. Fèlix Riera, actual director de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials, és també el director de RethinkBCN i impulsor d’aquest nucli de reflexió.
Foment del Treball considera que la capital catalana necessita repensar-se en molts aspectes per afrontar el present i el futur i defensa que el diàleg i la col·laboració entre els estaments públics i l’impuls empresarial són imprescindibles.
Comments are closed.