- Enrico Letta i Duran i Lleida celebren el retorn de Barcelona a la centralitat.
- El futur de la UE es juga en la gestió dels fons de recuperació a Espanya i Itàlia, els països que acumularan més inversions per a projectes transformadors.
- La ministra espanyola celebra la derrota als euroescèptics que es va aconseguir amb l’acord per als fons de recuperació.
Enrico Letta i Josep Antoni Durán Lleida han destacat en la clausura de la 18a edició del Fòrum de Diàleg España – Itàlia el retorn a la centralitat de la ciutat de Barcelona, com una destacada capital europea. A Barcelona s’ha celebrat la 18a edició del Fòrum de Diàleg Itàlia – España que han clausurat els ministres d’exteriors de tots dos països, Luigi di Maio i Arantxa González Laya.
Dels Fons Next Generation UE i de la seva bona gestió en els dos països, dependrà el futur de la UE. Cal fer-ho bé perquè Espanya i Itàlia són els dos països que més ajudes acumulen per a la transformació de la seva economia i és així gràcies a l’acord que van aconseguir els 27, “derrotant així als escèptics”, ha dit González Laya. Del futur d’Itàlia i Espanya depèn com mai el futur d’Europa, perquè la minoria europea que va voler bloquejar els fons Next Generation EU tindrà aleshores arguments.
González Laya ha resumit l’agenda europea: avançar en el desenvolupament tecnològic; liderar la descarbonització amb justícia i equitat; regular la fiscalitat de l’economia digital; i construir fortaleses a l’Europa social, per evitar deixar enrere als sectors més necessitats de la ciutadania.
S’ha mostrat favorable al fet que la UE tingui una major projecció internacional que li aporti un major lideratge i autonomia estratègica europea i amb canals de diàleg oberts amb la Xina i Rússia. També ha defensat la alizana estratègica en seguretat i defensa amb l’Otan. “Aquesta és la nostra agenda -ha afirmat- i Espanya i Itàlia han d’estar en el centre del joc”.
En el mateix sentit s’han pronunciat també els ambaixadors Riccardo Guarilia i Alfonso Dastis: els fons de recuperació europeus han d’administrar-se amb eficàcia perquè així serviran per al que estan destinats. Si no som capaços de ser eficaços “quedarem estancats”, ha apuntat Dastis.
Ministre d’Exteriors d’Itàlia, Luigi di Maio
El ministre d’exteriors d’Itàlia, Luigi di Maio, ha qualificat com a “complexes, riques i fortes les relacions entre Espanya i Itàlia. Durant la pandèmia els nostres pobles no creien en la resposta de la UE. El tancament de fronteres, la quarantena (…), però van arribar els Next Generation UE. Els estudiants demanen que els NG UE es converteixin en fons estructurals. Fons que hem de gastar en temps determinat per a grans reformes.Un desafiament per a la credibilitat de la UE. Gairebé la meitat dels fons van a Itàlia i Espanya. La idea del deute comú europeu era correcta”, ha dir dit di Maio.
També es va referir a la capacitat d’impulsar la col·laboració publicoprivada en tots els reptes transformadors: transició ecològica i tecnològica.
Fòrum de Diàleg
Aquest esdeveniment està organitzat conjuntament per la CEOE, la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball i AREL, l’Agència de Recerca i Legislació fundada per Nino Andreatta.
Està coordinat per Enrico Letta i Josep Antoni Duran i Lleida i compta amb el suport i patrocini dels governs de tots dos països que, en aquesta ocasió com en les anteriors, participaran en els treballs amb els més alts càrrecs institucionals.
En el centre del debat d’enguany estarà la UE de la pròxima generació i els plans nacionals de recuperació d’Espanya i Itàlia, amb especial atenció a la transició ecològica i digital.
El divendres 18, el primer panell va estar precedit per les intervencions dels caps de govern Mario Draghi i Pedro Sánchez i la jornada va finalitzar amb la intervenció de Paolo Gentiloni, comissari d’Assumptes Econòmics i Monetaris de la UE. L’alt representant Josep Borrell i el president del Parlament Europeu, David Maria Sassoli, prendran avui la paraula. Les intervencions dels ministres d’Exteriors Arancha González Laya i Luigi di Maio tancaran el treball.
Comments are closed.