- El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha anunciat la preparació d’una missió empresarial al país africà per continuar impulsant les oportunitats de negoci entre Catalunya i el Marroc
- El ministre d’Inversió marroquí, Mohcine Jazouli, ha qualificat de “increïble” la taxa de creixement del volum de negocis entre tots dos territoris i ha situat el seu país com a pont entre Europa i Àfrica
Foment del Treball ha celebrat avui la jornada ‘Invertir al Marroc, una aposta competitiva per a obrir nous mercats‘, en la qual ha intervingut el ministre delegat davant el cap de Govern encarregat d’Inversió, Convergència i Avaluació de Polítiques Públiques del Regne del Marroc, Mohcine Jazouli, en un auditori amb més de 200 empresaris. El president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, ha destacat la històrica relació que uneix tots dos territoris, marcada per l’intercanvi comercial i cultural, i la col·laboració: “En els últims cinc anys la inversió de Catalunya al Marroc ha ascendit a 21,8 milions d’euros, reflectint un compromís constant amb el desenvolupament econòmic i la col·laboració bilateral”.
Sánchez Llibre ha destacat també la vinculació de les empreses marroquines a Catalunya, amb la presència en el territori de vuit filials del país africà, i ha recordat la participació del Marroc com a país Convidat d’Honor al saló CONSTRUMAT d’enguany, que se celebrarà a Barcelona del 21 al 23 de maig. “Aquest esdeveniment de referència nacional per a la construcció reunirà les principals empreses del sector per a les quals el Marroc és un mercat molt important, especialment si tenim en compte les necessitats d’infraestructures i altres construccions que albergaran la celebració del Mundial de futbol pel 2030”, ha manifestat.
A més, el líder patronal de les empreses catalanes ha anunciat la preparació d’una missió empresarial al Marroc per continuar impulsant les oportunitats de negoci entre tots dos països, “perquè tenim ganes d’entendre’ns, confiança i energia, per la qual cosa estic convençut que en els propers anys les relacions econòmiques entre totes dues parts estaran en constant progrés”, ha sentenciat Sánchez Llibre.
Per part seva, el ministre marroquí ha situat el seu país com a pont entre Europa i Àfrica, “el Marroc és la porta d’entrada per a nous mercats” com els països africans, ha exemplificat; i ha ressaltat el potencial d’inversió d’àrees com l’automoció, el sector aeroespacial, el farmacèutic, l’agroindústria, la gestió de l’aigua o el turisme“.
Jazouli ha qualificat de “increïble” la taxa de creixement del volum de negocis entre tots dos països, però ha emplaçat a millorar el nivell d’inversions entre els dos territoris: “Tot i que Espanya se situa com el tercer inversor estranger al Marroc amb una inversió superior als 200 milions d’euros pel 2023, i prop d’un miler d’empreses espanyoles implantades al país, de les quals el 25% són catalanes, crec que el potencial és molt major gràcies a la notable complementarietat entre les nostres dues economies”.
La jornada també ha comptat amb la participació de la Consellera de Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas i Guix; la secretària d’Estat d’Indústria, Rebeca Mariola Torró; el president de la patronal marroquina Confederació General d’Empreses del Marroc (CGEM), Chakib Alj; l’ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich; els copresidents del Consell Econòmic Marroc-Espanya (CEMAES), Adil Rais al Marroc, i Clemente González Soler a Espanya; i el director general de AMDIE, Ali Seddiki.
La consellera Mas i Guix ha afirmat que “Catalunya és el territori de l’Estat què més exporta al Marroc. Més de 1.600 empreses exporten de manera regular. En el 2023 les exportacions catalanes van superar els 2.000 milions d’euros, un màxim històric i un augment del 10% respecte a 2022”.
Quant a la secretària d’Estat d’Indústria, Mariola Torró ha assegurat que “el Marroc és prioritari per a Espanya”, i ha apostat per eliminar barreres al comerç i inversió entre tots dos per continuar impulsant “l’enorme potencial” que queda encara per explorar entre “dos països veïns i aliats”, un vincle que “va més enllà d’una simple relació de veïnatge”, ha expressat.
Ambdues han assenyalat la importància de continuar cooperant per fer front a reptes com la lluita contra el canvi climàtic o la transició energètica.
El president de la patronal marroquina Alj ha coincidit amb el ministre en apuntar que tots dos països poden portar la cooperació bilateral a “un nivell encara més alt” per la proximitat i complementarietat entre totes dues economies i l'”entusiasme” manifestat pel teixit empresarial d’aquests. En aquest sentit, el líder patronal ha subratllat que Catalunya “presenta perspectives sorprenents d’inversió i coinversión per a les empreses marroquines i viceversa. És una de les economies més competitives del sud d’Europa i concentra el 25% de la indústria espanyola”.
González Soler, com a copresidents del CEMAES a Espanya, ha explicat que “el Marroc té una cultura industrial molt interessant per a invertir, ja des de fa temps”, mentre que “a Espanya i Europa semblem massa preocupats per regular”, ha manifestat.
Aquesta trobada ha estat coorganitzat al costat del Consell Econòmic Marroc-Espanya (CEMAES), l’Agència Marroquina de Desenvolupament d’Inversions i Exportacions (AMDIE), i l’Ambaixada del Regne Unit del Marroc a Espanya.
Comments are closed.