- Un manifest en favor de la cultura com factor estratègic de superació de la crisi del COVID-19, obert a totes les institucions, entitats no governamentals, empreses, artistes, creadors, intel·lectuals, tècnics i gestors culturals de tots els Estats membres de la Unió Europea.
Un cop el manifest a favor de la cultura, ha arribat a més de 130 adhesions, entre les quals la de Foment del Treball, el Cercle de Cultura presentara a escala europea aquesta nova versió del manifest, al qual la patronal també s’hi ha sumat.
L’objectiu és que hi hagi una presa de consciència de la necessitat de millorar el finançament, cooperació, promoció i gestió estratègica dels sectors de la cultura a tots els estats membres de la UE. Es vol impulsar una coordinació d’iniciatives, sumant els esforços del teixit cultural europeu, en una doble agenda “local” i “europea”, per situar la cultura en una posició de major centralitat institucional.
El manifest
Segons la Declaració Universal dels Drets Humans la cultura és un dret de totes les persones. En la construcció del projecte de la Unió Europea, la riquesa i diversitat d’expressions culturals d’Europa és un factor fonamental de dignitat i qualitat de vida, i un element clau per a la creació de desenvolupament econòmic, competitivitat i d’impuls de la innovació.
Els sectors de la cultura estan patint una crisi que no té precedents històrics. Ni durant els conflictes bèl·lics del segle XX l’activitat cultural Europea no havia estat tan paralitzada com ho està per efecte de la pandèmia de la COVID-19. Els museus, galeries, d’art, teatres, sales de concert, ball, festivals, fires, circ, manifestacions populars i tota mena d’expressions i projectes culturals han sofert el tancament o la paràlisi, amb uns efectes importantíssims que amenacen tant la continuïtat dels artistes, creadors, professionals, empreses, entitats i institucions, i afectaran greument el futur immediat de les formes de relació i accés cultural.
La Unió Europea és un projecte de pau, seguretat, cooperació i progrés que ha permès una de les etapes de major prosperitat, qualitat de vida per al conjunt de la ciutadania de tots els seus Estats membres. La riquesa i diversitat cultural d’Europa és molt important desenvolupar l’estil de vida i l’espai comú i el projecte de la Unió Europea.
Tot i que les polítiques culturals són una competència dels Estats membres, instem a les principals institucions de la Unió Europea (Parlament, Consell i Comissió Europea), a incorporar la cultura en l’agenda de rellançament del projecte Europeu que és necessari posar en marxa per superar els efectes de la crisi de la COVID-19. Cal superar febleses anteriors i donar un nou impuls al projecte de la Unió Europea, en el que la cultura sigui un factor més important.
La diversitat i la diferència de les respostes de suport a la situació de crisi dels sectors de la cultura que s’estan impulsant pels Estats membres ens donen una idea de la necessitat de millorar l’intercanvi de bones pràctiques en la determinació de les prioritats polítiques, el finançament i el desenvolupament de la cultura en l’àmbit Europeu.
Per això proposem que les institucions europees impulsin els Estats membres a treballar en un procés de desenvolupament i de millora dels mecanismes de finançament, suport, incorporant amb més força el caràcter estratègic de la cultura en el projecte de construcció Europea.
Punts del manifest:
- La cultura és un dret recollit per la declaració Universal dels Drets Humans, i un bé de primera necessitat, i aquest dret ha d’incorporar-se en projecte de construcció del projecte Europeu.
- Això comporta que la cultura ha d’estar protegida, impulsada i promocionada, amb uns recursos suficients i adequats a aquesta importància, des dels Estats, però també amb el suport i participació de les institucions europees.
- La cultura hauria d’integrar-se amb major força en els plans estratègics de desenvolupament territorial, social i econòmic, nacionals i d’abast europeu.
- Calen incorporar mesures de “xoc” destinades a injectar recursos en els sectors culturals amb caràcter immediat. Més enllà de l’endeutament per sortir de la crisi caldrà actuar de manera urgent per preservar el teixit cultural, amb especial atenció a la preservació del joc de forces equilibrades entre el sector públic i el privat.
- Són imprescindibles mesures de protecció tant dels artistes, creadors, tècnics i gestors, com de les empreses, entitats i institucions culturals, font de riquesa i treball de moltes persones.
- Cal una major coordinació estratègica de la cultura amb les polítiques econòmiques, educatives, de benestar, desenvolupament i cooperació.
- Cal una gran campanya de comunicació per sensibilitzar la ciutadania europea envers el valor fonamental de la cultura per construir el projecte col·lectiu de convivència i de la necessitat de la seva complicitat per generar una viabilitat dels sectors culturals al més aviat possible.
- Cal començar a treballar en iniciatives de coordinació que permetin disposar als Estats membres de lleis de Mecenatge, Patrocini i Participació social que segueixin un procés d’homologació europea, i que esdevingui un veritable estímul per la participació de les persones físiques com jurídiques en el finançament de la cultura.
- Cal posar-se a treballar en l’actualització del marc normatiu dels Estats membres que afecta els sectors de la cultura, aprofitant els potencials reals de la cultura en el desenvolupament estratègic del model econòmic, social i territorial.
- Els sectors de la cultura volem ser considerats tan necessaris com ho hem estat per superar aquest confinament. Ara, però, cal que aquest esforç sigui col·lectiu i d’abast europeu. Només d’aquesta forma podrem aprofitar l’enorme riquesa i diversitat cultural de la Unió Europea en el rellançament del seu projecte de futur.
A aquesta iniciativa ja s’hi han adherit diverses institucions, empreses i entitats dels sectors de la cultura de Catalunya, i la Federación Estatal de Asociaciones de Profesionales de la Gestión Cultural. Animem la resta d’entitats a adherir-se al manifest, per intentar crear un estat d’opinió en favor de la cultura partint del fet que la construcció Europea té en la cultura un pilar fonamental.
Formulari per a l’adhesió d’institucions, empreses i entitats culturals
Comments are closed.