La vicepresidenta del Foment, María Helena de Felipe, va assegurar que “per posicionar les dones en llocs de decisió econòmica a les empreses és fonamental treballar les aptituds com a base de les habilitats d’apoderament”. De Felipe, al seu torn presidenta de la Comissió Dona i Empresa del Foment, ha subratllat aquests conceptes en l’obertura del taller que la patronal catalana va oferir aquesta setmana sobre Plans d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes i Transversalitat de Gènere a l’empresa.
Foment va organitzar aquest acte per aprofundir en la informació referent a les implementacions obligatòries en matèria d’igualtat dins de les empreses, així com les accions que s’estan duent a terme des de l’administració pública. A més, es va parlar del Mainstreaming de gènere o transversalitat i els seus procediments i estructures. Per tot això, es va comptar amb la participació de la directora general d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata; del Director del Departament de Relacions Laborals de Foment, Javier Ibars; i de l’Assessora de la Comissió Dona i Empresa del Foment, Beatriz Fernández-Tubau. També, com a conclusió de la jornada, es van mostrar dos casos pràctics de la implementació de Plans d’Igualtat a empresa amb les exposicions de la Cap de l’Assessoria Jurídica, d’Igualtat i Diversitat de SEAT, Mª Ángeles Estévez; i la Manager de Relacions Laborals del RACC, Laura Zapata.
En la seva intervenció, Mireia Mata ha sostingut que “els plans d’igualtat faciliten l’abordatge de la discriminació salarial entre dones i homes, terra enganxifós, sostre de vidre (promoció de les persones), temporalitat, flexibilitat, aprofitament del talent i corresponsabilitat de les tasques domèstiques”. De la mateixa manera, Javier Ibars, des del punt de vista empresarial, ha recalcat que “la negociació col·lectiva és l’element clau per solucionar els temes relacionats amb els plans d’igualtat”. Ibars ha considerat que “els plans d’igualtat s’han d’implementar en les empreses de més de 250 treballadors: a les empreses més petites és difícil implementar totes les mesures i cada mesura, sempre, s’ha d’aplicar amb el consens amb els treballadors”.
Per la seva banda, Betariz Fernández-Tubau ha detallat que “per implementar la transversalitat en les empreses, hi ha d’haver una transformació de la societat civil respecte dels estereotips i rols definits”. Per a això, ha sostingut Fernández-Tubau, és fonamental la sensibilització i la formació per a l’apoderament de les dones. A les empreses cal fer una anàlisi de plantilla, classificació professional, promoció i formació i aplicar prevenció i atenció sobre l’assetjament sexual, l’ús del temps, la salut laboral des de la perspectiva de gènere, el llenguatge i la comunicació “. Pel que fa a les administracions públiques, ha remarcat que tenen entre les seves responsabilitats “avançar en la reforma horària, inculcar mesures de corresponsabilitat, facilitar l’accés a guarderies, dotar millor la llei de dependència, fomentar l’obligatorietat del registre de plans d’igualtat i facilitar les contractacions públiques a empreses amb responsabilitat de gènere “.
Comments are closed.