- La SBEES i la Fundació “la Caixa” han organitzat un diàleg entre María Blasco, Directora del CNIO, i Manel Pérez sobre les iniciatives publicoprivades per impulsar les investigacions oncològiques
- Es tracta del segon diàleg organitzat per ambdues entitats, després de la jornada sobre el sector aeroespacial espanyol en la que van participar Eloísa del Pino i Álvaro Giménez, presidenta i professor d’investigació del CSIC
- La IA es presenta com una eina fonamental per dissenyar noves estratègies contra el càncer, accelerant processos i desenvolupament de teràpies, tot i que no reemplaçarà per complet el treball en laboratori
- Blasco ha destacat la importància de fomentar la recerca de frontera, ja que el CNIO és un centre de referència a nivell mundial, però Espanya inverteix menys en recerca que la mitjana europea
- La mobilitat del talent és essencial per al progrés científic, i cal atraure i retenir els investigadors espanyols que han estat formats a l’estranger
La Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials (SBEES) de Foment del Treball i Fundació “la Caixa” han celebrat aquesta tarda un nou diàleg dins del cicle de conferències “El dividend de la col·laboració“.
La jornada, titulada “Iniciatives publicoprivades per a impulsar les investigacions oncològiques”, ha estat presentada per Josep Sánchez Llibre, president de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, i han intervingut María Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), i Manel Pérez, periodista, escriptor i expert en informació econòmica.
“Si hi ha un camp en l’àmbit de les investigacions científiques en què la col·laboració publicoprivada és determinant per al seu desenvolupament és el camp de l’oncologia, no només pels mitjans econòmics i materials sinó també per la seva capacitat de generar espais de col·laboració que són fonamentals per aconseguir resultats en la lluita contra el càncer”. Així ha començat la seva intervenció Josep Sánchez Llibre, que ha ressaltat que “la SBEES creu fermament en la suma que multiplica aquesta col·laboració”.
Segons el president de Foment del Treball: “es tracta d’un sector que marcarà la competitivitat diferencial dels països i que constitueix ja avui una palanca de creixement”, i ha conclòs: “és el millor moment per posar en valor el sector salut com un àmbit estratègic d’un país que vol avançar cap a un nou model d’economia basat en organitzacions d’empreses que atrauen coneixement i que són un motor d’innovació i d’ internacionalització. És important posar el focus en les col·laboracions possibles entre empreses privades i institucions públiques per afavorir l’ampliació de la transferència de coneixement, difusió i divulgació de les fites científiques de la societat i estimular la filantropia per poder tenir més recursos per a la lluita contra el càncer”.
María Blasco, directora del CNIO, ha començat la seva intervenció afirmant que “el càncer no només és una malaltia, són moltes malalties, cada pacient té un tumor. En els últims anys s’han realitzat molts avanços basats en les alteracions genètiques d’aquests tumors, ara sobretot amb l’ús de la IA, i hi ha teràpies que estan començant a ser efectives”. En aquest sentit, i sobre la importància de la intel·ligència artificial, ha afirmat: “la IA arriba d’una manera engrescadora per al disseny de noves estratègies contra el càncer. Tot i que té moltes arestes, en el món de la recerca és una benedicció comptar amb aquestes eines per avançar més ràpid. La IA desxifrarà què és la vida i impactarà en tota la biomedicina. Accelerarà els processos i el desenvolupament de les teràpies, però no ha de fer desaparèixer el laboratori. Amb la IA s’està veient que la innovació ve també amb la indústria privada”.
D’altra banda, la directora del CNIO ha apostat per fomentar la recerca: “cal fomentar la recerca de frontera, som atracció per a fons internacionals. Totes les empreses que arriben al CNIO vénen a buscar el talent investigador. A Espanya invertim poc, no arribem a la mitjana europea, però amb el poc que s’inverteix es genera molt bona investigació. El CNIO és el segon centre d’Europa quant a l’impacte dels nostres descobriments i es troba entre els 10 primers del món”.
Sobre el talent, ha afirmat: “el talent s’ha de moure i això ho fan els millors països, és fonamental. Espanya ho fa molt bé, surten molts científics espanyols per formar-se. La clau està a tornar, en què Espanya atregui aquests talents. El CNIO necessita flexibilitat per poder negociar i portar talent al nostre país. Els millors centres de recerca d’aquest país tenen col·laboració publicoprivada, que proporciona capacitat investigadora extra. La clau consisteix a ser capaços d’atraure el talent perquè, conseqüentment, també s’atrauran els fons”.
“El nivell de recerca d’Espanya està per damunt del desenvolupament del teixit empresarial que pot absorbir aquesta recerca”, ha remarcat Blasco. I ha realitzat una predicció: “hi ha un fet que esdevindrà amb el càncer i amb altres patologies: augmentarà la incidència pel creixement demogràfic. Hi ha d’haver marcadors per detectar aquestes patologies i també hi ha d’haver una revolució de vacunes. I la indústria privada col·laborarà amb els millors científics per a accelerar aquest procés”, ha conclòs.
Sobre el cicle “El dividend de la col·laboració”
La Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball i Fundació “la Caixa” proposen una sèrie de diàlegs conduïts per Manel Pérez, escriptor i periodista econòmic de La Vanguardia, amb diverses personalitats de l’àmbit econòmic, social, científic, tecnològic i cultural que, amb els seus treballs i accions, estan proposant solucions per afrontar la complexitat del món actual.
El cicle de jornades plantejarà, així, una sèrie de diàlegs amb personalitats de sectors tan importants com la indústria farmacèutica, les empreses energètiques o les plataformes audiovisuals i educatives; persones especialitzades en el desenvolupament de la tecnologia 5G, la logística , la demografia, el big data , l’alimentació, el sector aeroespacial, la robòtica, la sostenibilitat i del tercer sector, els quals compartiran les solucions i iniciatives que estan sent promogudes per abordar els diferents desafiaments que afronta la nostra societat. Aquestes iniciatives empresarials sorgeixen de la societat civil, que demostra la seva habilitat per crear aliances i acords entre sectors diversos, tant públics com privats. En aquest context, el dividend de la col·laboració s’obté gràcies a la col·laboració publicoprivada, promovent i activant valors com són la cooperació, l’intercanvi de coneixement i la sensibilitat social, millorant les condicions de vida dels ciutadans.
El primer diàleg, celebrat el passat mes de febrer, va versar sobre el sector aeroespacial espanyol i el seu impacte en la societat. L’acte, presentat per Eloísa del Pino, presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i Josep Sánchez Llibre, president de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, va comptar amb la participació d’Álvaro Giménez, professor d’Investigació del CSIC i ex-director de Ciència de l’Agència Espacial Europea (ESA).
Sobre la SBEES
El 1907, el secretari general de Foment, Guillem Graell i Moles, va crear la Societat d’ Estudis Econòmics, dins l’ organització Foment del Treball Nacional, fundada el 1771, amb àmbit d’ acció a tot Espanya, com marcaven els seus estatuts. Amb l’arribada de la Democràcia, Foment decideix circumscriure’s només a Catalunya per facilitar la fundació de la CEOE. L’any 2020 es van modernitzar els estatuts de la societat, creant la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials (SBEES), que té com a objectiu, entre d’altres, la posada en marxa d’un espai permanent de relació entre Barcelona i Catalunya amb altres ciutats i altres territoris d’Espanya, per a la creació d’espais econòmics, culturals i turístics capaços de competir internacionalment. Complint així una vella aspiració de ser present a Madrid, i per tant a tot Espanya, amb voluntat inequívocament integradora. Amb l’objectiu de reordenar en el si de Foment els dos instruments de pensament i introduir idees i reflexions en l’opinió pública, com són la Societat d’Estudis Econòmics i l’Institut d’Estudis Estratègics (el think tank de Foment), Foment ha refundat l’antiga Societat d’Estudis Econòmics creant la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials, com a continuadora de l’antiga Societat, que centrarà els seus treballs a Barcelona i la seva metròpoli en tots els seus aspectes social, econòmic, urbanístic, cultural i internacional.
Comments are closed.