El president de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya, Julio Martínez, ha alertat que el col·lectiu de persones amb discapacitat ha estat, a nivell laboral, durament castigat per la crisi, trobant-se en aquests moments amb una taxa d’atur que voreja el 34% i, en menors de 30 anys, s’enfila fins al 72%. Alhora, en l’obertura de la jornada “Centres Especials de Treball a la UE: inserció laboral de persones amb discapacitat”, que s’ha celebrat a la seu del Foment, Martínez ha lamentat que el 81% de les empreses, tant públiques com privades, amb més de 50 treballadors incompleixen la normativa que obliga a reservar almenys un 2% dels llocs de treball per a persones amb discapacitat: “quasi tots els contractes de treball que es fan a persones amb discapacitat el fan els Centres Especials de Treball”, ha subratllat Martínez.
La Ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, ha participat en l’obertura de la jornada i ha anunciat els avenços que s’estan duent a terme al Congrés dels Diputats sobre la Llei de contractes: la Llei pretén promoure clàusules socials en contractació pública, que representa el 16% del PIB. Aquest, ha dit la ministra, serà el gran avanç del Govern a les polítiques socials i en la integració de les persones amb discapacitat.
Dolors Montserrat ha volgut agrair el treball realitzat en aquest àmbit ja que “quan una persona amb una discapacitat comença a treballar trenca barreres i comença a escriure el futur per a altres persones amb discapacitat”. Ha recordat que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat és el Ministeri de les persones, que té cura i cura i que ha de responsabilitzar-se de la vida dels espanyols en totes les etapes.
Per la seva banda, el president del Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha remarcat la tasca rellevant que des del món de l’empresa privada es pot fer per promoure i garantir la igualtat.
La FECETC
La Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC), que enguany compleix 25 anys, actualment és una organització empresarial representativa que agrupa a 65 Centres Especials de Treball (CET), amb més de 5.400 treballadors -més del 70% amb discapacitat reconeguda.
Els objectius de la FECETC són:
1. Potenciar la millora empresarial i social dels CET de la FECETC:
- Informar i assessorar sobre totes les subvencions que pot rebre un CET.
- Proporcionar serveis comuns tant de gestió empresarial com de naturalesa assistencial als empresaris i als seus treballadors.
- Coordinar les entitats federades i exercir de conciliadors en situacions conflictives i a petició de les parts interessades.
- Promoure i fomentar l’activitat empresarial i professional dels seus afiliats, impulsant o creant serveis d’interès comú.
- Organitzar un programa permanent de formació i promoció cultural per als seus federats.
- Millora en la gestió i acords estratègics entre un CET i processos compartits de comercialització dels CET.
- Informar de les novetats en regulacions legals (tant en els decrets que regulen els CET com en els convenis col·lectius i en el marc dels serveis d’ajustament personal i social).
- Donar suport als equips professionals perquè desenvolupin i progressin en el camp humà com a tècnics i professionals.
- Assessorar i analitzar la competència d’altres productors de baix cost.
2. Sensibilitzar, acompanyar i donar eines a les empreses per a la implantació de la responsabilitat social en la creació i qualitat dels llocs de treball.
- Donar a conèixer les capacitats de traspàs del treballador amb discapacitat per facilitar la seva contractació a l’empresa ordinària.
- Crear un sistema organitzat de traspàs del treballador amb discapacitat empleat al CET en direcció cap a l’empresa ordinària.
- Fomentar la inserció de les persones amb discapacitat i altres col·lectius amb risc d’exclusió social en el món laboral, tant als CET com a les empreses ordinàries.
Comments are closed.