Ignasi López, Director de l’Àrea de Ciència i Medi Ambient de la fundació bancària “la Caixa” i Leandro Barquín, director de la Fundació Fòrum Ambiental, han presentat avui a Foment del Treball el laboratori d’Ecoinnovació. Una Iniciativa fruit del conveni de col·laboració entre ambdues institucions amb el qual es pretén crear un espai d’anàlisi, reflexió i debat sobre els reptes ambientals en els quals es troben immerses les empreses i impulsar l’ecoinnovació i la innovació responsable com a estratègia per al desenvolupament sostenible . A la presentació han assistit també Alba Cabañas, Directora de l’Àrea Tècnica de Foment de Treball, entitat col·laboradora del projecte També han participat Iñaki Barrenechea, Account Manager en Safechem Europe GmbH (Dow Chemical Company) i Ramon Sancliment, Gerent de AXIOMA Solucions Integrals i Serveis de Suport Sanitari SA (Grup Mútua Terrassa) que han presentat en el seminari “del producte al servei” d’aquest matí les eccoinovaciones que han desenvolupat.
El pla de treball del Laboratori d’Ecoinnovació s’estructura en:
- Fitxes de casos pràctics. Presenten casos pràctics d’empreses nacionals i internacionals que han millorat la seva competitivitat gràcies a la ecoinnovació.
- Seminaris sobre ecoinnovació i competitivitat empresarial. Amb l’objecte que les empreses expliquin en primera persona les seves experiències en el camp de l’ecoinnovació
- Trobades de networking. Les trobades de networking busquen detectar les necessitats reals de les empreses pel que fa a ecoinnovació: analitzar-les, debatre-les i canalitzar-les.
Les trobades de networking són sessions més interactives i amb un fòrum més reduït que els seminaris, per afavorir l’intercanvi d’experiències i l’enriquiment mutu. - Plans d’acció. Guies amb propostes metodològiques i possibles línies de treball per a les empreses que vulguin implementar estratègies d’ecoinnovació competitiva en les seves organitzacions.
També s’ofereix un punt de trobada en línia amb tots els resultats que vagi donant la seva activitat d’identificació i difusió, així com calendari de seminaris i reunions. Es pot accedir a través de l’adreça www.laboratorioecoinnovacion.com.
El Laboratori d’Ecoinnovació compta amb un Consell Assessor format per experts de referència procedents d’entitats empresarials, universitats i de l’administració: Leandro Barquín, director de la Fundació Fòrum Ambiental; Alba Cabañas, directora de l’Àrea Tècnica de Foment del Treball Nacional; Chantal Coll d’Arnaude, directora de Sostenibilitat d’Ercros; Josep Maria Galí, professor titular del Departament de Direcció de Màrqueting d’ESADE; Buenaventura Guamis, director general del Parc de Recerca UAB; Margarita Muñoz, directora de Medi Ambient i Sostenibilitat de Mercadona; Joan Parra, director general del Centre Tecnològic Leitat; Guillem Ricarte, director de Creafutur (ESADE-Generalitat de Catalunya); i Joan Rieradevall, professor titular en ICTA-UAB.
Casos d’èxit en ecoinnovació presentats en el seminari
Axioma Solucions que ofereix serveis al sector sanitari i ha desenvolupat un teixit quirúrgic amb vida útil de 75 cicles de rentat i esterilització sense la pèrdua de les seves propietats amb la consegüent reducció de residus que fa al material d’un sol ús.
Safechem ha desenvolupat un sistema de dobles contenidors tancats per a l’ús de dissolvents clorats que s’usen en la indústria de precisió, de manera que eviten els riscos d’una mala gestió del producte i que es gestiona mitjançant un sistema de tarifa plana mensual. El client es beneficia d’una reducció del cost assegurant un correcte compliment i la normativa i una reducció del 25% del consum d’energia respecte a sistemes convencionals de neteja.
Epson detecta un ús ineficient de les impressores que fa que el 9% del que s’imprimeix es perdi. Per donar resposta a això desenvolupa un nou sistema de capçals d’impressió i de bosses de tinta que substitueix els cartutxos i que imprimeix 75.000 pàgines enfront de les 4.000 d’un cartutx convencional, així com un contracte de manteniment integral de les impressores eliminant la preocupació per la compra de consumibles.
Altres casos d’èxit
El Laboratori d’Ecoinnovació veu la llum amb una sèrie de propostes de treball desenvolupat al llarg d’aquests últims mesos que ofereix al teixit empresarial català i espanyol informació valuosa sobre casos d’èxit. Ja ha desenvolupat dos seminaris on s’han presentat casos d’èxit. En el primer d’ells dedicat a l’ecoinnovació en la gestió de processos, va comptar amb la presentació en primera persona dels casos de KH Lloreda, Mercadona i Cosentino. El segon es va centrar en l’ecoinnovació en el cicle de vida del producte amb els casos pràctics de Witte i Solá, Industrias Titán i Girbau i en aquesta tercera trobada els d’Epson, AXIOMA Solucions Integrals i Serveis de Suport Sanitari SA i Safechem Europe GmbH. Totes les fitxes de cada cas estan disponibles a la plataforma web del Laboratori.
Després dels dos primers seminaris de presentació de casos pràctics s’ha desenvolupat també ja la primera sessió de Networking entre empreses interessades en l’ecoinnovació. En aquesta sessió les empreses han marcat que les principals motivacions per treballar en ecoinnovació són la de guanyar competitivitat i diferenciació respecte als competidors, així com l’eficiència i la reducció de costos i el compliment de la normativa ambiental. No obstant això les principals dificultats que aquestes empreses troben són la manca de recursos, tant econòmics com dins de la pròpia empresa, així com la falta de percepció del valor afegit per part del client final.
Comments are closed.