- Aquesta trobada és el primer d’un cicle de sis conferències, que comptarà amb veus autoritzades de l’àmbit polític, social, econòmic i cultural del país, i que pretén destacar que, sense una lluita decidida contra les desigualtats, el progrés econòmic, científic, tecnològic i cultural no serà possible en el segle XXI.
Aquest migdia ha donat el tret de sortida el cicle de conferències ‘El Progrés en el segle XXI’, impulsat per la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, al Palau Macaya de Barcelona. Ho ha fet de la mà del president del PP, Pablo Casado, i de l’economista, Antón Costas, que han abordat el diàleg titulat ‘La lluita contra la desigualtat, factor bàsic del progrés econòmic’. Una trobada que ha presentat el president d’AGBAR, Àngel Simon, i que ha moderat la directora adjunta de La Vanguardia, Lola García. Aquesta xerrada és la primera de sis que s’aniran succeint en els pròxims mesos.
Durant la seva intervenció, el president del PP, Pablo Casado, ha dit que cal combatre la desigualtat a través de la igualtat d’oportunitats i no de l’igualitarisme, i que la malla que ho fa possible és l’estat del benestar, la sanitat i l’ocupació. Advoca per projectes viables que generin ocupació a llarg termini. “No es tracta de gastar sinó de generar eficàcia en el dia a dia” i que les ajudes s’utilitzin per a transformar l’economia i fer-la competitiva. Ha afegit: “Plantejarem l’estabilitat política, la llibertat individual i la prosperitat econòmica. Aquesta és l’alternativa que necessita Espanya, en tots els governs autonòmics, provincials i municipals”.
Per part seva, l’economista Antón Costas ha subratllat que les polítiques d’igualtat han de se enteses sempre com una inversió i no com una despesa, i enfocar-les a la creació de més ocupació distribuïda territorialment. Ha explicat també que el progrés existeix sempre en l’àmbit tecnològic i científic, no obstant això, afirma que si no ho utilitzem per a crear bones ocupacions no està clar que es converteixi en un progrés social, polític i moral.
Costas també ha destacat que hi ha un capitalisme bo i un capitalisme dolent, i que el bo és el que fomenta la competitivitat i és al seu torn capaç de conciliar el progrés social i la democràcia. Ha afegit que el capitalisme dels anys 50 a nivell internacional va treballar sota aquests paràmetres i va portar ocupacions estables que ajudaven a construir una vida de classe mitjana. Finalment, ha afirmat: “A partir de 2014 ha aparegut una nova epifania econòmica, que ve de l’FMI i permet dir que la relació entre eficiència i equitat de l’economia són directament proporcionals, i que la igualtat d’oportunitats millora l’economia a través de tres pilars: atendre la infància, ja que és el motor de productivitat en el mitjà i el llarg termini; promoure la igualtat d’oportunitats per a les dones, ja que un augment de la participació femenina ens portaria a una millora de l’economia; i tenir en compte a la joventut, atès que Espanya és l’únic país en el qual el 73% dels joves viuen a casa dels seus pares, una dada que no ajuda i ha de millorar-se”.
El president d’AGBAR, Àngel Simon, ha destacat: “Les empreses formem part destacada del teixit social, productiu i institucional que permetrà remuntar la situació actual. És imprescindible per a això fomentar i comptar amb el contracte social –com a companyia ja el fem– com a marc de treball per al progrés conjunt. Es tracta de desenvolupar la nostra activitat integrant els compromisos amb els diferents grups de relació: amb la creació de treball de qualitat, amb la cadena de proveïdors, amb els accionistes, amb l’acció social…; en definitiva, oferir seguretat i confiança en una gestió empresarial amb valor per a tota la societat. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides estableixen el full de ruta per a avançar cap a un major desenvolupament sostenible, que solament serà possible si combatem la desigualtat”.
Una lluita decidida impulsada per la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball
El diàleg ‘La lluita contra la desigualtat, factor bàsic del progrés econòmic’, celebrat aquest migdia, ha donat el tret de sortida a un cicle de 6 conferències titulat ‘El Progrés en el segle XXI’, impulsat per la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball. I és que per aquest organisme és cabdal reflexionar en aquests moments sobre el terme progrés, ja que considera que sembla haver-se col·lapsat i qüestionat a conseqüència del COVID-19. Creu també que el progrés associat a creixement econòmic, benestar social, profundització en els ideals d’una societat plural, oberta i impulsada pels avenços tecnològics i científics, ha quedat en suspens per a fer front a la crisi provocada per la pandèmia. En aquest sentit, considera que la paràlisi que pateixen tots els àmbits anteriorment indicats, esperant disposar d’una vacuna que els torni a posar en marxa, està permetent que aflori una nova òptica sobre com cal abordar el futur si es vol sobreviure a properes crisis. En aquest context, Foment també vol subratllar que un dels factors que determinaran com hem d’entendre el progrés és la lluita contra la desigualtat en el seu sentit més global per què incideix en aspectes com l’educació, l’accés al treball, la sanitat, les oportunitats i la cohesió social. A més, destaca que aquesta lluita és essencial en el context de crisi econòmica motivada per la pandèmia.
La Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment també posa el focus en un informe elaborat per l’Institut of Political Economy and Governance (IPEG), la Universitat Pompeu Fabra i CaixaBank, que destaca que l’impacte que està tenint en la societat espanyola la crisi provocada per la COVID-19 està augmentant les desigualtats. Una situació que, segons la patronal catalana, ens duu a preguntar-nos com podem activar iniciatives per a salvaguardar l’estat del benestar que en aquests moments es troba desbordat. L’informe també constata que les mesures positives impulsades des del sector públic han aconseguit atenuar el gran impacte de la crisi, però no han aconseguit revertir les seves conseqüències negatives com la reducció dels salaris o l’augment de les desigualtats entre les persones més joves i els immigrants, entre altres exemples. Unes dades, a les quals, segons Foment, si se li suma l’augment de les xifres de l’atur o la delicada situació econòmica que viuen sectors com l’hostaleria, la restauració o la cultura, demostren que no és possible avançar en l’ideal de progrés de la societat definida a principis del segle XX sense convertir la lluita contra les desigualtats en un dels punts bàsics perquè es pugui donar plenament.
6 conferències sobre el progrés en el segle XXI
Tenint en compte el context actual, les sis trobades emmarcades en el cicle ‘El Progrés en el segle XXI’ pretenen posar el focus en què sense una lluita decidida contra les desigualtats, el progrés econòmic, científic, tecnològic i cultural no serà possible al segle XXI. La Societat d’Estudis Econòmics i Socials de Foment creu que els objectius de desenvolupament sostenibles ODS 2030, que s’estableixen com a factors clau en la lluita contra la pobresa, la fam, la salut, l’energia, la lluita contra el canvi climàtic o la producció i consum responsable, ens posen sobre la pista que no serà possible mantenir l’ideal de progrés sense una agenda social capaç d’abordar el problema de les desigualtats.
Al llarg de tot el cicle de conferències serà l’economista, Antón Costas, qui dialogarà amb les veus més autoritzades de l’àmbit polític, social, econòmic i cultural, com per exemple la diputada del PSC, Eva Granados, i la presidenta de la Fundació COTEC i exministra Cristina Garmendia, per abordar la relació directa en progrés i la lluita amb la desigualtat social. Xerrades que, des de diferents angles polítics i socials, busquen la recuperació de valors cívics com la solidaritat, la fraternitat, la col·laboració o la cooperació per fer front als reptes que tenim com a societat per encarar el futur.
Comments are closed.