- La inflació es manté en nivells inferiors als de la zona euro
- L’IPC va pujar un 0,5% respecte al mes de juliol, totalitzant tres increments consecutius en els mesos d’estiu
- Destaquen com a principal influència a l’alça, la pujada del preu dels carburants
L’IPC va registrar un nou repunt, el segon consecutiu des del registre mínim del mes de juny (+1,6%). Així, la taxa de variació anual de l’IPC, a l’agost, va anar de 2,6% a Espanya i de 2,5% Catalunya.
En la inflació d’agost destaca, com a principal influència a l’alça en l’IPC del conjunt d’Espanya, a la pujada del preu dels carburants i lubrificants per a vehicles personals enfront de la disminució observada el mateix mes en 2022.
És important assenyalar que, en taxa mensual, l’IPC va pujar un 0,5% respecte al mes de juliol, totalitzant tres increments consecutius en els mesos d’estiu.
D’altra banda, la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va registrar un lleuger descens, en passar del 6,2% al juliol al 6,1% a l’agost. La inflació subjacent va presentar un menor ritme d’avanç en comparació amb els primers mesos de l’any, però encara es manté elevada.
Així mateix, l’indicador d’inflació harmonitzat (IPCA) –que permet realitzar una comparació amb l’evolució dels preus en l’Eurozona– es va situar en el 2,4%, menys de la meitat que la inflació de la Unió Monetària (+5,3%).
Des del mes de març de 2021 fins a agost de 2022, la inflació a Espanya va ser superior a la de la zona euro, la qual cosa implicava un detriment en termes de competitivitat per a l’economia espanyola, però des d’agost de l’any passat aquesta tendència s’ha revertit i es manté actualment.
Comments are closed.