-
Les propostes del Foment abasten qüestions de contractació, flexibilitat interna, cotitzacions empresarials a la Seguretat Social, hores extraordinàries, control de l’absentisme laboral, millora del disseny i la gestió de la formació professional i continuada o polítiques d’igualtat entre les que es contempla una nova organització del temps de treball més racional, saludable, igualitària i eficient
-
Segons les dades del Tribunal Laboral de Catalunya, A nivell de vagues, de gener a abril, s’han desconvocat un total de 14 vagues (4 de caràcter indefinit), amb un total de 33.562 hores desconvocades i amb un valor d’hores mensual de 535.062,19 euros (més de 2 milions €).
Foment del Treball convida el nou Govern que es formi a l’Estat a sustentar tota modificació de la normativa laboral en el diàleg i la concertació amb els agents econòmics i socials. La patronal catalana considera que és necessari avançar cap a un sistema de negociació col·lectiva més àgil, eficaç i adaptat a les necessitats imposades pel nou marc de relacions laborals. En el seu darrer Informa del Mercat de Treball i la Negociació col·lectiva de Catalunya, el Foment detalla totes aquelles propostes que en matèria de relacions laborals va fer arribar a les principals llistes electorals que van concórrer als comicis del 28 d’abril i que ara reitera per al nou Executiu. Aquestes propostes, així com la resta dels indicadors habituals per a l’anàlisi del mercat de treball i la negociació col·lectiva, es recullen en el darrer informe elaborat per Foment, corresponent als últims 3 mesos, i que han presentat la presidenta de la Comissió Laboral i de Recursos Humans del Foment, María Ángeles Tejada; i el director de Relacions Laborals i Afers Socials de la patronal catalana, Javier Ibars.
La patronal catalana considera que aquest conjunt de mesures que abasten les Relacions Laborals, la promoció de la igualtat i la formació, i que posa a disposició del nou Govern van més enllà de posicions polítiques concretes i resulten rellevants per continuar un creixement econòmicament, social i mediambiental sostenible.
Així, quant a la concertació social, el Foment proposa:
- Potenciar la negociació col·lectiva com l’eina prioritària per a la regulació de les condicions laborals, per afavorir la competitivitat de les empreses i l’ocupació dels treballadors.
- Facilitar la renovació i actualització dels convenis, respectant l’autonomia de la voluntat de les unitats de negociació i evitant la petrificació dels seus continguts.
- Impulsar l’ús dels Sistemes autònoms de solució de conflictes laborals, com a prolongació de l’activitat negociadora a través de la gestió negociada dels conflictes.
Quant a les mesures de millora i desenvolupament de la Reforma Laboral, el Foment proposa:
- Objectivar més els procediments i les causes que justifiquen els acomiadaments objectius, col·lectius i individuals, i les modificacions substancials de les condicions de treball, per evitar que els tribunals continuïn revocant aquests procediments.
- Establir un veritable punt i final en el procediment d’inaplicació de l’article 82.3 de l’Estatut dels Treballadors, que garanteixi la desvinculació dels convenis, sense que es deixi a l’arbitratge de les Comissions tripartides amb la participació de l’Administració, o consideracions subjectives de tercers.
- Facilitar els Expedients de Regulació d’Ocupació: cal modificar el desenvolupament reglamentari dels acomiadaments col·lectius perquè s’exigeix un excés de documentació que dificulta la presentació dels EROs i promouen que es puguin produir defectes formals, i existeix massa intervencionisme de l’autoritat laboral i de la Inspecció de Treball, permetent al jutge la declaració de nul·litat dels acomiadaments per falta de documentació o defectes formals a pesar que es compleixin les causes.
Les propostes del Foment abasten qüestions de contractació, flexibilitat interna, cotitzacions empresarials a la Seguretat Social, hores extraordinàries, control de l’absentisme laboral, millora del disseny i la gestió de la formació professional i continuada o polítiques d’igualtat entre les que es contempla una nova organització del temps de treball més racional, saludable, igualitària i eficient. (Pàg. 47-51 de l’informe)
14 vagues desconvocades fins a l’abril a Catalunya, amb un estalvi de 535.062,19 euros mensuals
Segons les dades del Tribunal Laboral de Catalunya, A nivell de vagues, de gener a abril, s’han desconvocat un total de 14 vagues (4 de caràcter indefinit), amb un total de 33.562 hores desconvocades i amb un valor d’hores mensual de 535.062,19 euros ( Cost salarial per hora, per Comunitat Autònoma. INE ).
D’altra banda, en els primers quatre mesos de l’any 2019 s’han presentat un total de 403 expedients, dels qual 256 han sigut conciliacions, 144 mediacions i 3 arbitratges.
Evolució Expedients Tribunal Laboral de Catalunya
Interanualment, el total d’expedients ha augmentat un 20,84%, registrant-se un increment en tots els tipus de procediment. En aquest sentit, aquest any s’ha presentat 3 arbitratges (l’any passat 0), les conciliacions han augmentat un 5,86% i les mediacions en un 45,83%.
En atenció a la causa al·legada, destacar que el 20,27% ha sigut per qüestions salarials, seguides per conflictes per jornada/calendari/vacances amb un 19,82%, l’incompliment de Conveni Col·lectiu/pacte d’empresa amb un 11,04% i negociació col·lectiva/pacte empresa amb un 6,31% Font: Elaboració pròpia a partir de les dades del Tribunal Laboral de Catalunya
Pel que fa a la dimensió de l’empresa, el 18% es correspon a empreses de menys de 50 treballadors, el 23% a empreses de 50 a 100 treballadors, el 30,75% a empreses de 101 a 250 treballadors, el 13,5% empreses de 251 a 500 treballadors i, per últim, el 14,25% empreses de més de 500 treballadors.
Comments are closed.