- La mesura suposaria una greu distorsió del marc jurídic actual i afectaria negativament un segment del mercat que és essencial per a la mobilitat, laboral, acadèmica i social a Catalunya
Foment del Treball, l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), l’Associació de Propietaris d’Habitatge de Lloguer (ASVAL), l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida (CAFBL), el Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona (COAPI) i la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona expressen la seva preocupació davant l’anunci d’estendre el control de rendes als contractes de lloguer de curta i mitjana estada. Aquesta mesura, si s’arribés a implementar, suposaria una greu distorsió del marc jurídic actual i afectaria negativament un segment del mercat que és essencial per a la mobilitat laboral, acadèmica i social a Catalunya.
Els arrendaments temporals –generalment regulats sota la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) com a contractes d’ús diferent d’habitatge– responen a causes objectives i finalitats molt concretes: allotjar temporalment professionals desplaçats, estudiants, investigadors, persones en transició residencial o en mobilitat internacional. Aquest tipus de lloguers, que habitualment no superen els 12 mesos de durada, no constitueixen una alternativa a l’habitatge habitual, sinó un complement imprescindible per a una societat dinàmica i oberta.
Estendre el control de preus a aquest tipus de contractes suposaria una extralimitació jurídica i una decisió contraproduent des del punt de vista econòmic i social. L’article 17 de la LAU estableix clarament que les limitacions al preu del lloguer només poden aplicar-se als contractes d’habitatge habitual. Aplicar-los el mateix tractament legal no només generaria inseguretat jurídica, sinó que comprometria l’existència mateixa d’aquesta oferta a Catalunya.
Les entitats signants d’aquest comunicat carreguen durament contra els acords presos entre el Govern de la Generalitat i grups parlamentaris en els darrers mesos (DL 2/2025 que es tramitarà com a projecte de llei, el DL 5/2025 que incrementa l’ITP i l’AJD), ja que només responen a l’aritmètica política i no a solucionar el problema de l’habitatge, que és la manca d’oferta d’habitatge de tota tipologia, tant de venda com de lloguer.
Els representants del sector denuncien la sobreregulació i la manca de seguretat jurídica que pateixen els operadors a Catalunya i reclamen que es deixi de legislar “d’esquena al sector” i s’adoptin polítiques d’habitatge realment efectives, que incentivin l’increment de l’oferta d’habitatge en lloc de penalitzar el sector que té la capacitat productiva per proveir els habitatges que Catalunya necessita.
Entitats signants
- Foment del Treball
- Associació de Promotors de Catalunya (APCE)
- Associació de Propietaris d’Habitatge de Lloguer (ASVAL)
- Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC)
- Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida (CAFBL)
- Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona (COAPI)
- Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona
Comments are closed.