Fepime, la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, ha organitzat avui, de la mà d’AEBALL, la 5a Trobada del II Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya 2015, adreçat a analitzar l’estat actual de la pime catalana i a elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà al Govern de Catalunya el proper estiu. Hi ha assistit empresaris representats per l’Associació Empresarial de L’ Hospitalet i Baix Llobregat (AEBALL); Unió Patronal Metal·lúrgica de L’Hospitalet i el Baix Llobregat (UPMBALL); Associació de Mestres Industrials i Tècnics Superiors (AMITS); Associació Professional d’Empresaris Instal·ladors de L’Hospitalet (APEI); Agrupació d’Empreses de la Plaça Europa, Gran Via i Polígon Pedrosa de L’Hospitalet (APEL’H); Associació Professional d’Empresaris d’Electricitat, Fontaneria, Gas, Climatització i Afins del Baix Llobregat (GREMIBAIX); i l’Institut Agrícola Sant Isidre.
FEPIME, entitat de la qual AEBALL forma part, ha celebrat aquest matí la seva reunió mensual de Junta Directiva a L’Hospitalet i, a continuació, la presidenta de FEPIME, María Helena de Felipe, el secretari general, Salvador Guillermo, el president i la directora general d’AEBALL, Manuel Rosillo i M. Rosa Fiol, s’han reunit amb empresaris de diferents municipis del territori de L’Hospitalet i el Baix Llobregat, dels sectors més representatius, per conèixer les necessitats i propostes de les pimes, realitzar un anàlisi DAFO i participatiu i estructurar un full de ruta amb possibles respostes a les inquietuds i qüestions plantejades.
Prèviament, amb uns dies d’antelació, AEBALL i FEPIME van facilitar a les empreses del territori un qüestionari que aborda aspectes clau pel desenvolupament de les pimes. Les respostes del qüestionari han sigut exposades breument a la reunió on s’han abordat els diferents aspectes (infraestructures, internacionalització, finançament, etc.) des d’una visió temporal comptant cinc anys enrere i des d’una visió de futur.
Perspectives i propostes de les pimes de L’Hospitalet i el Baix Llobregat
Els empresaris de L’Hospitalet i el Baix Llobregat troben que ha millorat el finançament bancari, tot i que abans havia estat un problema destacat de les pimes. Alhora, assenyalen com a problema punyent la morositat, ja que l’incompliment de la llei és reiterat i genera problemes recurrents de tresoreria.
D’altra banda, les pimes del territori mostren la seva preocupació per l’elevat nivell de regulació que pateixen i destaca la demanda de reducció de les càrregues fiscals, especialment de les cotitzacions socials.
Pel que fa a les infraestructures, assenyalen a nivell de país el Corredor Mediterrani i el desenvolupament de la L-9 a nivell regional, i sol·liciten reforçar el transport públic als polígons industrials. El 70% dels empresaris de la comarca mostren la seva preocupació pel preu de l’energia. Alhora, també han subratllat el problema que comporta la manca de desplegament de la fibra òptica quant a infraestructures de telecomunicacions.
En relació a la internacionalització, el 40% de les empreses que han participat han fet accions d’internacionalització, i només el 10% d’elles han tingut algun tipus ajut en aquest àmbit. El 89% de les empreses enquestades al Baix Llobregat l’ofega la paperassa administrativa, que creuen excessiva, alhora que el 90% creu que nos es fomenta l’esperit empresarial. El 50% de les pimes al·leguen patir competència deslleial i/o economia submergida i reclamen una major eficiència de l’administració. Així mateix es mostra una alta preocupació per la lentitud que té l’administració de justícia.
Pel que fa a l’ús dels serveis de promoció econòmica, els empresaris de la comarca assenyalen que un 30% no n’han fet ús i que del 70% que sí ho han fet, un 10% els qualifiquen positivament, mentre que la resta, el 60%, en fan una valoració negativa.
Finalment, pel que fa a les experiències cooperatives entre empreses, assenyalen que el 65% no n’ha tingut cap, i que de la resta, el 35%, a la meitat no els ha anat bé i han trobat a faltar suport en aquesta línia. També, destaquen la necessitat de disposar de connectivitat als polígons industrials per la qual cosa demanen accions per apropar al segle XXI a aquests espais d’activitat econòmica.
Les pimes: clau de la recuperació
El II Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya 2015 va començar a Lleida el passat dimecres 22 d’abril i finalitzarà el 2 de juliol a Barcelona. El congrés consta d’un total d’11 trobades sectorials als diferents territoris on es tractaran les principals qüestions transversals des de la perspectiva de les pimes. Les trobades territorials han sigut a Lleida, Girona, Ripoll, Vilanova i la Geltrú i avui a L’Hospitalet de Llobregat. I queden Igualada (14 de Maig), Mataró (19 de Maig), Tortosa (26 de Maig), Berga (28 de Maig), Caldes de Montbui (4 de Juny) i Tarragona (11 de Juny).
La presidenta de FEPIME, M. Helena de Felipe, té l’objectiu d’escoltar les propostes dels empresaris i els territoris per tal de tancar un document molt “pràctic i realista que ens ajudi a treballar en la consolidació de la recuperació”. De fet, el lema de les trobades és “Les pimes: clau de la recuperació” i el propòsit és conèixer els eixos de treball per créixer i treballar més intensament en els espais de millora que en aquest moment representen un obstacle per a les petites i mitjanes empreses.
FEPIME enviarà al govern català el document final de treball amb el conjunt de propostes que els empresaris considerin prioritàries per aprofitar aquest moment d’incipient recuperació econòmica. Els temes que es tractaran són: reforma administrativa i de la regulació; finançament; infraestructures; fiscalitat; recerca, desenvolupament i innovació; internacionalització; formació; esperit empresarial; relacions laborals; energia; i Medi Ambient.
Comments are closed.