- La trobada ha estat inaugurada pel secretari d’Estat de Telecomunicacions, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat, la presidenta de la Fundación CEOE i el president de Foment
- A Catalunya hi ha 746.803 adreces IP que són “vulnerables”, de les quals unes 553.079 (72%) es troben a Barcelona
L’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), entitat dependent del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, a través de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, juntament amb Foment del Treball i la Fundación CEOE, i amb el suport de la Policía Nacional, la Guàrdia Civil i la Fundació Hermes, ha celebrat amb èxit les Jornades +Ciberseguridad a Barcelona, adreçades a pimes, microempreses i autònoms.
La jornada ha estat inaugurada per Antonio Hernando, secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals; Albert Tort, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat de Catalunya; Fátima Báñez, presidenta de la Fundación CEOE; i Josep Sánchez Llibre, president de Foment. Durant la inauguració s’ha subratllat el compromís continu d’INCIBE, Foment i CEOE amb la formació i la conscienciació, destacant-se com aproximadament el 45% de les empreses espanyoles han estat víctimes d’un ciberatac recentment, fet pel qual cal estar preparats. I valgui una dada per a la reflexió: a Catalunya hi ha 746.803 adreces IP que són “vulnerables”, de les quals unes 553.079 (72%) es troben a Barcelona.
La jornada ha començat amb un primer bloc temàtic, titulat “Espacio +Ciberseguridad: Objetivos, Amenazas, Oportunidades”, que ha reunit destacats responsables de cossos de seguretat i d’institucions especialitzades. Hi han intervingut Francisco Luque, capità i cap del Grup de Delictes Econòmics i Tecnològics de la Guàrdia Civil de Catalunya; Ángel Gutiérrez, inspector i cap de la Secció de Ciberdelinqüència de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Barcelona; i Roger Sales, intendent cap de la Regió Policial Virtual dels Mossos d’Esquadra. També han format part d’aquesta taula Yolanda Barrientos, responsable de Sensibilització i Coneixement per a Empreses i Professionals d’INCIBE-CERT, i Luisa Alli, secretària general de la Fundació Hermes. La sessió ha estat moderada per Ángel Sánchez, director general de la Fundación CEOE.
La segona taula, titulada “La Visión de las Empresas”, ha comptat amb la participació de representants del sector privat i acadèmic. Hi han intervingut Carles Flamerich, CEO d’Apolo Analytics; David Garriga, CEO del Grup SIRT; Sergi Carmona, director de Ciberseguretat de CISO AGBAR-Veolia Espanya; Luís Vera, CEO d’ACKENT; i Laura Arantegui, investigadora a la Càtedra INCIBE-UdG sobre Digitalització i Ciberseguretat Hídrica. La moderació ha anat a càrrec de Salvador Sedó, director de Desenvolupament Sostenible i secretari tècnic de la Comissió de Seguretat i Defensa de Foment del Treball. Finalment, ha tingut lloc un seminari taller pràctic de formació específica centrat en casos reals de ciberatacs.
Ciberseguretat a Catalunya
La facturació mundial en ciberseguretat creixerà un 10% anual entre 2023 i 2028, fins als 275.000 milions de dòlars. La regió d’Àsia (12,3%) serà la que més creixerà, seguida d’Europa (10,3%) i Amèrica (9,8%). Catalunya compta amb 516 empreses de ciberseguretat que facturen 1.244 milions d’euros i ocupen 9.458 treballadors.
Les empreses han augmentat un 4,2% respecte al 2023, i un 46,6% en els darrers sis anys. Facturen 1.244 milions d’euros (un 16,1% més respecte al 2023 i un 54,3% més en els darrers sis anys) i ocupen 9.458 treballadors (un 0,5% més i un 60,4% més, respectivament). El 26,9% tenen menys de 10 anys i el 16,7% són startups. El 89,9% de les empreses es dediquen a la protecció i el 58,7% a la identificació.
L’any 2023, Catalunya ha estat la tercera regió de la UE en nombre de projectes en ciberseguretat. El 36% dels 140 hubs tecnològics d’empreses estrangeres establertes a Catalunya estan enfocats a la ciberseguretat. Barcelona és la desena ciutat de la UE en valor de rondes tancades per a startups de ciberseguretat, amb 85,2 milions de dòlars (2019-2023).
La necessitat de professionals de la ciberseguretat a Catalunya no coberta se situa en unes 12.000 persones. Les universitats catalanes ofereixen 1 grau universitari (nou) i 13 màsters i postgraus en ciberseguretat, mentre que 37 centres d’estudis catalans ofereixen 47 cursos de formació professional.
Comments are closed.