Durant l’any 2014, les empreses espanyoles van millorar en nou dels deu indicadors econòmics que analitza anualment l’estudi “Diagnòstic Financer de l’Empresa” dut a terme per la patronal CEPYME i EADA Business School i que ha estat presentat avui a Barcelona. Segons aquestes dades, les empreses van millorar respecte de 2014, per exemple, en vendes, benefici, rendibilitat, accés al crèdit, o morositat. La taula inferior mostra el total dels indicadors i la magnitud de la millora.
L’estudi ha estat dirigit per Rafael Sambola, professor de finances d’EADA Business School, que ha indicat que les dades cal interpretar-les com un canvi inequívoc de tendència econòmica, “tot i que això no vol dir que s’hagi recuperat el terreny perdut durant la crisi”; com a exemple el professor Sambola assenyala que les vendes de les empreses van créixer (si bé molt tímidament) per primera vegada després de quatre anys consecutius de caigudes, “però encara estem gairebé a 8 punts percentuals del nivell de vendes de l’inici de la crisi”.
Aquesta és la sisena edició d’un informe anual que es publica ininterrompudament des de l’any 2009 i que ha estat realitzat a partir d’una mostra a més de 700 empreses a la qual han respost els responsables financers de companyies de totes les mides, sectors i comunitats autònomes.
A la presentació hi ha participat la vicepresidenta de CEPIME i presidenta de Fepime, Mª Helena de Felipe, que s’ha referit a la millora de l’economia que es reflecteix en els principals indicadors, tal com constata l’informe, tot i que ha recordat que són encara moltes les pimes que no noten els efectes d’aquesta recuperació, “almenys en la mesura que seria desitjable”.
En aquest sentit, de Felipe ha assenyalat que, encara que l’informe reflecteix un positiu canvi de tendència, l’increment de les vendes és de tan sols un 0’3% i encara més del 30% de les empreses han vist reduir-se la seva facturació. “A més, la morositat segueix representant un important llast per a les empreses, un terç de les quals declara que encara té dificultats per accedir al crèdit”. La vicepresidenta de CEPYME i presidenta de Fepime ha recordat que la recuperació és encara feble i ha expressat la seva confiança en quel’any que ve l’informe “consolidi el canvi de tendència que es reflecteix en aquest estudi”.
Un dels indicadors que reflecteix millor el canvi de tendència de l’economia espanyola és la rendibilitat econòmica, que el 2014 ha arribat a un percentatge del 6,1%, encara lluny del 9% obtingut el 2010, però per sobre de l’obtinguda en els dos anys anteriors. A més de les magnituds econòmiques són constatables les millores en les xifres financeres, entre les que destaquen la millora de l’accés al crèdit, la reducció de la morositat i el descens del termini de cobrament, que amb 71 dies de mitjana encara està a certa distància de els límits de cobrament fixats per la llei (60 dies).
Les empreses exportadores tenen millors resultats
L’estudi ha comparat aquest any el diferent comportament de les empreses que exporten i de les que no. En general les empreses amb activitat exterior estan millorant les seves xifres amb més velocitat que les que no exporten: augmenten més les seves vendes, tenen major rendibilitat i la seva morositat és menor.
Perspectives per al 2015
Al costat dels signes de millora del 2014, un 85% de les empreses enquestades considera que 2015 serà igual o millor que l’any anterior. També mereix destacar el canvi significatiu en l’ordre de preferència a l’hora d’adoptar les mesures de gestió per a aquest any en el qual la prioritat per millorar la rendibilitat se centra en la inversió en comptes d’en la reducció de despeses. Així per exemple la reducció de costos de personal se situa en el setè lloc, sent tan sols una mesura adoptada pel 22% dels enquestats, mentre que el 73% centrarà els seus esforços en la millora dels processos comercials.
També són millors les perspectives d’ocupació ja que un 32% de les companyies preveu augmentar plantilla aquest any, xifra que contrasta amb el 15% d’empreses que van afirmar el mateix en l’estudi anterior.
CEPYME. La Confederación Española de la Pequeña y Mediana Empresa (CEPYME) és una entitat privada sense ànim de lucre que representa i defensa els interessos de les pimes i dels empresaris autònoms espanyols davant els poders públics i la societat en general. CEPYME integra amb caràcter voluntari a més de dos milions de pimes i empresaris autònoms de tots els sectors d’activitat i de tots els territoris, i per això l’organització empresarial més representativa en l’àmbit estatal.
EADA, Business School, va ser creada el 1957 per un grup d’empresaris i professionals com una institució independent tant des del punt de vista ideològic com econòmic. A més d’aparèixer en els reconeguts rànquings internacionals del Financial Times o The Economist, disposa de l’acreditació EQUIS que concedeix l’EFMD (European Foundation for Management Development), així com la AMBA que reconeix la qualitat dels programes MBA.
FEPIME. La Federació d’Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (FEPIME CATALUNYA), és una associació de caràcter federatiu constituïda com a òrgan de coordinació, representació, gestió, foment i defensa dels interessos generals i comuns de les petites i mitjanes empreses de Catalunya afiliades per les organitzacions empresarials territorials que voluntàriament s’adhereixen a la mateixa. Té caràcter independent de qualsevol administració pública o Política o de qualsevol altre caràcter aliè als interessos representats.
Comments are closed.