- El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, insisteix en la lluita contra el frau. “El volum d’economia submergida al nostre país perjudica la recaptació i fa competència deslleial al contribuent. S’ha de fer compatible el manteniment de l’Estat del Benestar amb una gestió eficient dels impostos”.
- El director d’Economia de Foment, Salvador Guillermo, recorda que el sistema fiscal és rellevant per a les decissions d’empreses i ciutadans i representa una palanca essencial que determina la competitivitat d’un territori
- El president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de Foment, Valentí Pich, recorda la proposta d’eliminar o bonificar l’Impost de Patrimoni.
- El director d’Economia de la CEOE, Gregorio Izquierdo, revisa tots els tributs que penalitzen l’activitat empresarial: societats, cotitzacions socials, els que graven la distribució de resultats, entre d’altres.
- La Fundación Impuestos y Competitividad questiona la “proliferació de gravàmens sectorials” i defensa la “continuïtat de la fiscalitat internacional”.
- Luis del Amo, economista del Registre d’Economistes i Assessors Fiscal d’Espanya, defensa que “l’Impost de Societats és perfectament homologable al dels països comparables amb nosaltres”.
- Ampliar a 10 años, igual que Portugal, el termini per al tractament dels no residents amb l’objetiu d’atraure talent foráni.
- Baixar el tipus d’IVA reduit i superreduit en les activitats bàsiques.
- Régim fiscal com Zones Económiques Especials per a territoris despoblats
L’excés de tributs que suporten les empreses i la necessitat d’avançar cap a un model de fiscalitat més competitiva per afavorir un creixement inclusiu i sostingut ha estat el centre de la jornada organitzada avui a Foment del Treball. El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha recordat la proposta de reforma fiscal que es va presentar el juny i ha insistit molt especialment en la necessitat de la lluita contra el frau. “El volum d’economia submergida al nostre país perjudica molt seriosament la recaptació i fa competència deslleial al conjunt de contribuents”.
Des de l’àmbit empresarial, destaca la intervenció del director d’Economia de CEOE, Gregorio Izquierdo Llanes: La càrrega fiscal que soporten les nostres empreses és excessiva. De fet –ha explicat- la proporció de recaptació a Espanya procedeix de les empreses i és considerablement superior a la mitjana europea ja que els ingressos públics que aporten respecte del total –suma de l’Impost de Societats i Cotitzacions Socials- és a Espanya del 30,4%. A l’Eurozona és del 26,2%. No hem d’oblidar –ha afegit- que existeixen altres figures tributàries que incrementen encara més la pressió fiscal.
El secretari general adjunt de Foment del Treball i director d’Economia de la institució, Salvador Guillermo, ha dit que el sistema fiscal és rellevant en la presa de decisions d’empreses i ciutadans i representa una palanca essencial que determina la competitivitat d’un territori. En definitiva, no es tracta tant d’exigir majors càrregues fiscals als contribuents, ni de reduir els recursos públics de l’Administració per fer front als principals fonaments de l’Estat del Benestar -Sanitat i Educació-, com d’explorar i incentivar una activitat econòmica responsable que contribueixi fiscalment a les seves obligacions i que eviti, per això, un model impositiu dissuasiu per a ciutadans, empreses i talent internacional.
Impost homologable
L’economista Luis del Amo, del Registre d’Economistes Assessors Fiscals d’Espanya, entén que l’Impost de Societats “és perfectament homologable al dels països comparables econòmicament amb nosaltres”. La intervenció de la Fundació Impostos i Competitivitat ha aportat algunes consideracions sobre aquest impost. El representants de la Fundació, David López Pombo i Jorge Herrero Vanaclocha, han recomanat evitar la unilateralitat de les solucions, han qüestionat la proliferació de taxes sectorials i han defensa la fiscalitat internacional, segons el model de l’OCDE””.
Per últim, el president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de Foment del Treball, Valentí Pich, ha recordat la proposta de Foment de bonificar o eliminar l’Impost del Patrimoni. “Es proposa la seva eliminació o bonificació del 100%, ja que la seva contribució a la redistribució del sistema fiscal és mínima, com a conseqüència de la seva escassa capacitat recaptatòria i els elevats costos de la seva gestió. Només redueix en un 0,03% la desigualtat en la distribució de la renda bruta de les llars espanyoles”.
Comments are closed.