La Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació) i Ciment Català han aprovat, en la seva sessió de treball del passat 12 de setembre, l’Informe Agregat corresponent a 2023 de l’Acord Voluntari per l’eficiència en l’ús dels recursos i la transició cap a una economia circular firmat entre totes dues entitats. Entre els resultats aconseguits durant l’exercici destaca que s’hagi evitat l’emissió de 339 mil tones de CO₂ procedents de combustibles d’origen fòssil gràcies a l’aprofitament energètic de 280 mil tones de residus.
Aquesta quantitat representa el 47% del total d’energia tèrmica consumida als forns de ciment a Catalunya. Tot i que el % de tones valoritzades energèticament i de CO₂ d’origen fòssil evitades segueixen una tendència creixent, degut a una més alta disponibilitat de combustibles alternatius competitius i a les inversions a les fàbriques, el percentatge encara està lluny del l’objectiu marcat a l’Acord, que era del 60% pel 2020. L’aprofitament energètic dels residus evita el seu abocament i és una pràctica essencial per a aconseguir la descarbonització del sector. En aquest sentit, els participants a la sessió de treball van remarcar la necessitat de disposar de més quantitat i varietat de residus per a assolir els objectius fixats.
Altres dades remarcables de l’Informe són que, a l’exercici 2023, la indústria catalana del ciment va invertir quasi 6,25 M€ en millores ambientals en àmbits com l’eficiència energètica o la prevenció i reducció de les emissions de partícules a l’atmosfera provinents de les operacions d’emmagatzematge, manipulació i transport de materials.
Com en anys anteriors, es va arribar al 100% d’assoliment en tots els valors límit d’emissió per a cadascun dels focus emissors a l’atmosfera. Aquests valors límit d’emissió no superen en cap cas els nivells d’emissió associats a l’ús de les millors tècniques disponibles establertes per la Unió Europea.
Per la seva banda, la valorització material de residus i ús de subproductes es va incrementar de forma significativa respecte a 2022 (de 278.000 a 360.000 tones), així com les tones evitades d’explotació de residus naturals (de 288.000 a 360.000 tones). De nou, s’ha de destacar els elevats valor absoluts de residus valoritzats que s’evita que vagin a abocador.
Comments are closed.