- ENGINYERS BCN ha organitzat, en col·laboració amb Foment del Treball, Pimec, Iberdrola i la UPM, una jornada per presentar l’Aliança per a la descarbonització tèrmica.
- Hi han participat representants de la Generalitat, com la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, i el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper.
L’Alianza Q-Cero es va presentar el dimecres 5 de febrer a Barcelona per donar a conèixer les oportunitats que genera la descarbonització per a l’economia catalana. La jornada, organitzada per ENGINYERS BCN en col·laboració amb Foment, Pimec, Iberdrola i UPM, va comptar amb la participació de més de 200 inscrits.
L’esdeveniment, celebrat a Casa SEAT, va comptar amb la participació dels consellers de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, i d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper.
A més, hi van intervenir representants de les diferents administracions, que van explicar les polítiques i fons destinats a l’impuls de la descarbonització industrial, i també diverses empreses van exposar les oportunitats i experiències viscudes en el procés d’acceleració de la descarbonització.
Més de 100 organitzacions s’han adherit fins ara a l’Alianza Q-Cero, un projecte per a la descarbonització de la demanda tèrmica a Espanya, promogut pel Centre d’Innovació en Tecnologia per al Desenvolupament Humà de la Universitat Politècnica de Madrid (itdUPM) i Tecnalia, i impulsat per Iberdrola.
La iniciativa, oberta a tots els agents, neix com un punt de trobada i diàleg per accelerar la descarbonització, especialment dels demandants d’energia tèrmica en el sector industrial, i combatre el canvi climàtic.
Per la seva banda, Gonzalo Sáenz de Miera, director de Canvi Climàtic i Aliances d’Iberdrola, va destacar el risc de la competència global per aconseguir una descarbonització, que suposa una gran oportunitat per a Catalunya, amb energies més econòmiques i sense dependre de tercers països. La descarbonització és un gran repte i no podem fer-ho sols. “L’objectiu de l’Alianza Q-Cero és escoltar la demanda i aprofitar les oportunitats perquè per primera vegada estiguem en la millor posició per liderar una transició industrial”.
El degà d’ENGINYERS BCN, Miquel Darnés, va assenyalar que tots els sectors catalans han de saber reduir costos. “La pregunta no és si ens descarbonitzarem, sinó qui serà el primer a fer-ho. No és només una obligació climàtica, és una oportunitat per a Catalunya. Els enginyers volem ser protagonistes i per això assessorem i formem.”
Virginia Guinda, vicepresidenta de Foment, va destacar que és fonamental el diàleg. “Des de Foment proposem unes mesures que incentivin una fusió amb empreses que permetin guanyar mida i fer que sigui una inversió possible. Hem de fixar les activitats del territori d’una manera respectuosa amb el medi ambient i que ens faci competitius”.
L’Alianza Q-Cero es concep com un espai comú obert a tots els agents, on totes les entitats es puguin unir, dialogar sobre la situació actual, mostrar els avenços, identificar els colls d’ampolla i elaborar propostes i activitats que permetin accelerar la descarbonització del calor en els diferents sectors, mantenint la competitivitat i aprofitant i contribuint a materialitzar les oportunitats de la transició energètica.
La descarbonització en la indústria, especialment de la demanda tèrmica, és una revolució industrial i una oportunitat única en termes econòmics i d’ocupació de qualitat per a Espanya i, en particular, per a Catalunya, ja que és la via per liderar l’economia del futur.
El Clean Industrial Deal que presentarà la Unió Europea és la resposta a aquestes qüestions, amb l’objectiu d’augmentar la competitivitat de l’economia europea aprofundint en la descarbonització del sector industrial mitjançant l’electrificació, ja que és la resposta més ràpida i eficient per abordar-la.
L’electrificació del calor és necessària per protegir el medi ambient, però també per incrementar l’autonomia energètica i reduir les importacions de combustibles fòssils.
Comments are closed.