El director general de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, Jesús Gascón, va participar en una jornada organitzada per Debats Fiscals de Foment del Treball celebrada el passat 9 d’octubre a la seu de la patronal catalana, amb l’objectiu d’abordar els reptes i perspectives de l’agència.
Durant la seva intervenció, Gascón, va remarcar la necessitat d’articular vies ràpides de resolució de conflictes de caràcter general amb incidència en una pluralitat àmplia de persones, més que en un cas particular, que permeti conèixer la posició de l’Administració Tributària de forma ràpida, i fins i tot, si s’escau, dels tribunals, per compassar la rapidesa que exigeix el tràfic mercantil. Aquests mecanismes, que a mig termini es puguin establir, seran possibles si hi ha un ampli consens polític i social, que permeti reforçar la seguretat jurídica i conèixer els criteris interpretatius tant administratius com jurisdiccionals, si es donés el cas.
Especialment, va fer èmfasi en la explicita voluntat que el conjunt de l’Agència Tributària treballi en xarxa amb la resta d’organismes i agències tributàries d’altres administracions, per a una major eficiència conjunta i un millor servei al contribuent.
D’altra banda, el director general de l’Agència Tributaria estatal va exposar els grans reptes als quals s’enfronten les agències tributàries dels principals països, i la necessitat d’articular acords i mesures que afavoreixin una millor gestió de les mateixes, a partir de diversos projectes en marxa, com ara, el Pla BEPS de l’OCDE, o la Base Comú de l’Impost sobre Societats a la UE, entre d’altres, així com una revisió, a mig termini, de l’Impost sobre Societats, davant els reptes que les activitats digitals tenen enfront de les hisendes nacionals, i la necessitat d’articular respostes conjuntes entre elles.
Així mateix, va fer un conjunt de reflexions sobre l’aprofitament que les administracions tributàries poden fer del Big Data en els seus processos de gestió i inspecció i en noves eines que poden derivar-se de la captació en obert d’informació a internet amb rellevància tributària.
Respecte a la nova tendència en la prevenció de delictes, va insistir en el desenvolupament de normes UNE a fi de donar un major control sobre la compliance penal, i que aquesta es vagi traslladant també, a través d’algunes iniciatives, cap a l’àmbit fiscal, que afavoreix un millor control de les obligacions fiscals.
En aquest sentit, Gascón, proposa que, un cop es disposi d’instruments més desenvolupats, es puguin establir mecanismes que augmentin la confiança fiscal de determinats subjectes certificats, com succeeix actualment en l’àmbit duaner, i que, en un futur, es traslladi a altres figures tributàries que permetin un millor control del compliment fiscal.
Cal explorar els mecanismes de la Llei general tributària, així com de nous, per canalitzar i resoldre la natural conflictivitat que es troba present en els temes tributaris, va sentenciar el director general.
En el desenvolupament de la jornada van exposar també els seus punts de vista el delegat especial de l’AEAT de Catalunya, Isidoro García Millán; el president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de Foment del Treball, Valentí Pich; el vicepresident de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de Foment del Treball, Jaume Menéndez; i el director del Departament d’Economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo.
La propera jornada de Debats Fiscals sobre “La Reforma Fiscal que s’apropa: El paper dels Impostos Mediambientals”, tindrà lloc el 29 d’octubre a Foment del Treball. Inscriu-te a la sessió a través d’aquest enllaç.
El cicle de Debats Fiscals de Foment del Treball ajuda no només a transmetre coneixement i informació fiscal, sinó també a permetre un punt de connexió i trobada entre els experts fiscals del món universitari i professional amb els fiscalistes de les empreses.
La proliferació de normes fiscals que modifiquen de forma periòdica l’ordenament tributari dificulta l’accés del món de l’empresa en general i dels directius en particular al coneixement i comprensió d’una matèria complexa per ella mateixa. La fiscalitat constitueix una àrea destacada en l’àmbit empresarial que requereix d’un coneixement exhaustiu i de regles clares, que passen per transmetre la informació i les experiències en aquest àmbit.
Comments are closed.