Les propostes presentades al ministre se centren en el reconeixement del caràcter singular de Gran Indústria per a la química de Tarragona i la necessitat d’un tracte adequat a les particularitats, cosa que ha de permetre accedir a un preu europeu de l’electricitat (un cost final d’un 25% més econòmic que l’actual) per tal de garantir la competència en igualtat de condicions amb d’altres polígons europeus. D’altra banda, també es reclama dotar les empreses de la necessària seguretat jurídica i garanties per mantenir les seves instal•lacions al territori, possibilitant l’accés a les xarxes tancades i en conseqüència a millors tarifes.
El president de l’AEQT ha convidat el ministre a visitar Tarragona, que ha mostrat el seu interès en conèixer de primera mà el primer clúster químic i s’ha compromès a estudiar les propostes presentades pel sector. Tot això ajudarà a garantir l’estabilitat i creació de riquesa que genera la indústria química i evitar el risc d’efecte dòmino que podria afectar no únicament al sector sinó també als diferents agents que conformen el clúster químic de Tarragona
L’energia a la indústria química
Els costos de l’energia elèctrica constitueixen un dels factors clau de competitivitat per a la indústria química. Existeixen diversos processos en els nostres complexos que requereixen d’un ús intensiu d’energia elèctrica, arribant en alguns casos a constituir el primer cost de producció (fins i tot per davant de la matèria primera i els salaris), i arriba a superar el 50% dels costos totals de producció.
En el mateix territori on les nostres empreses químiques consumeixen l’energia elèctrica per cobrir les seves necessitats productives es registra la concentració més important de la península Ibèrica de instal•lacions de generació elèctrica de base. En el nostre territori estan ubicades 3 centrals nuclears, 4 cicles combinats i una central tèrmica, que sumen una potència total instal•lada de 5.300 MW. La potència total instal•lada a la Gran Indústria Química de Tarragona és de 442 MW i el consum és de 3.130 GWh.
En l’escenari actual, les empreses de l’AEQT competeixen amb les seves mateixes companyies en l’escenari europeu per captar inversions, principalment en els grans complexos i clústers d’Alemanya, França i Holanda. La tarifa elèctrica constitueix un dels factors essencials, que pot ser decisiu i marcar la diferència amb relació als competidors. En tractar-se d’un espai comú, com és la Unió Europea, que compta amb una directiva comunitària en matèria energètica, aquest no hauria de ser un factor de diferenciació.
En conjunt, les empreses paguen l’energia a un preu aproximadament un 25% més elevat que els països europeus abans referits. La Gran Indústria Química de Tarragona necessita un preu molt més competitiu que permeti accedir als mercats internacionals en igualtat de condicions. L’estalvi, en molts casos, pot suposar la diferència entre poder continuar amb l’activitat o cessar-la.
Alhora, les regulacions en el marc energètic han patit freqüents variacions en els últims anys. La necessitat d’un marc jurídic estable és un factor estratègic necessari per garantir l’activitat productiva més enllà fins i tot d’una modalitat de tarifa de manera que no es percebi inseguretat jurídica en aquest camp que dificulti les decisions en matèries d’inversió.
D’altra banda, aquesta Gran Indústria, conformada als polígons químics, esdevé en una singularitat derivada en bona mesura de l’elevada sinergia entre els processos i les produccions de les diferents empreses. Aquestes sinergies comporten que el cessament de l’activitat d’una planta generi greus distorsions en el negoci de la resta d’empreses, produint un efecte negatiu en cadena, amb el consegüent risc per a les restants empreses del sector.
L’indesitjable efecte dòmino podria portar a la destrucció del teixit industrial productiu del sector químic, que lideren els polígons de Tarragona, i l’efecte extensiu a altres activitats i agents del territori.
Actualment hi ha diverses empreses que assisteixen al procés de veure com el seu producció s’està traslladant a plantes ubicades en altres països europeus, pel cost més competitiu de l’energia, un fet que comporta que les plantes locals funcionin a molt baixa càrrega o de forma discontínua, la qual cosa alhora posa en risc la seva viabilitat.
El president de FEIQUE (Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola), Luís Serrano, en l’Assemblea del passat 19 de juny, on es van presentar resultats i les perspectives europees en l’horitzó del 2030, va declarar que “el creixement global dependrà de que les institucions comunitàries i els governs considerin de forma prioritària el desenvolupament d’una política industrial efectiva que integri tots els factors de competitivitat i garanteixi la solidesa econòmica que actualment tenen els països que disposen de sectors industrials potents “.
Comments are closed.