L’ACEB ha tancat aquest desembre la primera edició del Projecta’t amb una setantena d’orientacions professionals i una quarantena d’actuacions de prospecció empresarial. El programa, del Consorci de Formació Contínua de Catalunya proposa orientació laboral adreçades a persones treballadores ocupades amb l’objectiu d’acompanyar-les en el seu procés d’adaptació envers els canvis dels sectors productius i del mateix lloc de treball amb la voluntat de promocionar, millorar les seves competències i adquirir noves eines. I també ofereix prospecció a les empreses per detectar les necessitats i realitat del sector en l’àmbit dels recursos humans.
Millora de competències
Una de les professionals que ha realitzat les orientacions és Goretti Solà, que explica que durant les sessions s’ha treballat, principalment, les competències de cada persona i detectant quines millores poden fer aquestes dins de la seva mateixa empresa, treballant els punts més febles i les competències que veuen més debilitades per poder avançar i desplegar el seu talent. En aquest sentit, també s’ha pogut treballar la gestió d’emocions, la gestió de l’estrès, la flexibilitat o adaptabilitat a noves situacions, entre d’altres.
Prospecció per detectar necessitats
Tot i que les orientacions s’han realitzat a treballadors de perfils i sectors molt diversos, la prospecció s’ha centrat al sector de les empreses del metall del Berguedà, des d’empreses d’estructures metàl·liques a enginyeries, manteniment industrial o mecànica d’automoció amb la voluntat de copsar les necessitats, demandes i reptes del sector i nodrir així les actuacions d’orientació.
Tal i com ha explicat la gerent de l’ACEB Neus Piniella, s’ha escollit aquesta branca perquè és un dels sectors industrials amb més valor afegit a la comarca del Berguedà amb un gran nombre de petites i mitjanes empreses amb personal amb molta expertesa provinent de la mineria i del tèxtil. Segons Piniella, durant el procés d’orientació s’ha pogut derivar a treballadors sense formació als processos d’acreditació de les seves competències convalidant els seus anys d’expertesa amb unitats de cicles formatius o certificats de professionalitat.
En el procés de prospecció s’ha corroborat que al Berguedà falten oficials d’electricitat i manteniment industrial, programadors, tècnics comercials, perfils soldadors, mecànics, instal·ladors i enginyers elèctrics i mecànics. També s’ha detectat la manca de personal qualificat al mercat de treball amb cicles formatius de grau mig i superior així com la manca d’aprenents que vulguin agafar el relleu dels operaris que es jubilen. Una altra de les preocupacions és la fuga del talent Berguedà que un cop abandona la comarca ja no torna.
Continuïtat el 2024
Després de la bona acollida d’aquesta primera edició, el 2024 l’ACEB tornarà a oferir aquest servei d’assessorament laboral, en aquesta ocasió, enfocat a les persones treballadores del sector de la construcció i instal·lacions.
Comments are closed.