- Durant el 2014, de les 251 hores no treballades, 2,7 hores són absentisme no justificat, i corresponen a diverses causes que sí que podrien evitar-se o reduir-se amb un major control per part de l’empresa.
- Les situacions que originen l’absentisme són diverses i comporten que s’hagi d’actuar en diversos fronts, tant a nivell de canvis legislatius, com a través d’una gestió més eficient dels diferents organismes competents en aquesta matèria, així com mitjançant la implicació d’empreses i treballadors en els àmbits que els pertoca
- Foment desenvolupa un estudi on col·laboren la Universitat de Barcelona i les mútues per establir un sistema real i eficaç de detecció de l’absentisme, i elaborar i elevar propostes a les administracions públiques competents (Departament d’Empresa i Ocupació, Departament de Salut, Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i Sanitàries i INSS)
L’absentisme laboral va tornar a créixer a Espanya al llarg del 2014 després de sis anys de descensos. Concretament, durant l’any passat va repuntar fins al 4,4% i va marcar el final d’una tendència de reducció d’absentisme entre el 2008 i el 2013. Foment del Treball ha volgut analitzar la problemàtica de l’absentisme amb deteniment en el seu segon Informe del Mercat de Treball i Negociació Col·lectiva perquè és un dels principals factors de preocupació per a les empreses pels perjudicis en les despeses directes i indirectes que genera: per la pèrdua de les jornades laborals que representen els procediments de baixa per absentisme, tot afegint els costos directes associats, i pel retard en el ritme de treball com a conseqüència de la reducció de mà d’obra, sobrecàrrega de treball sobre els recursos humans disponibles, pèrdues de producció o qualitat inferior. La presidenta de la Comissió Laboral i de Recursos Humans de Foment, María Ángeles Tejada; i el director de relacions laborals i afers socials de Foment, Javier Ibars, han presentat l’informe.
Foment està desenvolupant un estudi on col·laboren la Universitat de Barcelona i les mútues per crear un sistema d’indicadors d’absentisme laboral que aporti les taxes d’absentisme a les empreses desglossades per causes i altres factors, amb l’objectiu d’establir un sistema real i eficaç de detecció de l’absentisme, i elaborar i elevar propostes a les administracions públiques competents (Departament d’Empresa i Ocupació, Departament de Salut, Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i Sanitàries i INSS).
Tant a Catalunya com a la resta de l’Estat la taxa d’absentisme va créixer fins a l’any 2007 i a partir d’aquest any es va produir una disminució constant i rellevant entre els anys 2008-2013, coincidint amb els anys de crisi econòmica. En canvi, a partir del 2014, s’ha produït un repunt de les baixes d’incapacitat temporal. Al llarg del 2014, doncs, va repuntar fins al 4,4% al global d’Espanya, tot marcant el final d’una tendència de reducció d’absentisme que havia durat 6 anys, des de 2008 fins a 2013.
Les hores no treballades obeeixen a diferents causes, unes són justificades i unes altres no justificades. A més, en uns casos es paguen per l’empresa i en uns altres no. Tenint en compte aquests aspectes, les hores no treballades es poden agrupar en els següents grups:
• Hores no treballades, justificades i pagades: vacances, festes laborals, permisos, formació i representació sindical.• Hores no treballades, justificades i no pagades: incapacitat temporal (amb excepcions), maternitat, expedients de regulació d’ocupació i conflictivitat laboral.• Hores no treballades i no justificades: corresponen a absències no justificades i a altres motius no especificats.
En 2014, de les 251 hores no treballades, 189 hores corresponen a vacances, permisos, formació i representació sindical. 59,8 hores són les relatives a la IT, maternitat i conflictivitat laboral, en particular, les hores relatives a conflictivitat laboral són altes en 2010 i 2012. 2,7 hores són absentisme no justificat, i corresponen a diverses causes que sí que podrien evitar-se o reduir-se amb un major control per part de l’empresa.
Davant d’aquest escenari, des de Foment del Treball proposem que, entre d’altres, s’adoptin les següents mesures amb l’objectiu de reduir les elevades taxes d’absentisme actuals:
• Paper més actiu de les mútues i dels serveis mèdics de les empreses i potenciar l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i Sanitàries (ICAMS).• Fomentar els canals de comunicació que afavoreixin les interrelacions entre el personal mèdic dels serveis públics de salut i els serveis mèdics de Mútues i empreses.• Potenciar els recursos i actuacions del ICAMS i la seva coordinació amb les empreses.• Reconeixement de competències a les mútues per expedir altes mèdiques en tots els supòsits (incloent els processos de contingències comunes).• Potenciar les mesures de control i eficàcia de la incapacitat temporal de curta durada.• Supressió de l’obligació empresarial de pagament de la prestació des del 4t al 15è dia de la baixa per IT.• Revisió de les llistes d’espera amb l’objectiu de reduir-les evitant costos a les empreses en la gestió de la incapacitat temporal.
Dades globals positives per al Mercat de Treball: necessitat de més reformes
Les dades actualitzades corresponents als diversos àmbits amb implicacions en el mercat de treball, així com les tendències que es dibuixen darrers temps, són clarament positives i refermen l’escenari de recuperació econòmica i de creació d’ocupació sostinguts: a Catalunya, quant a l’atur, en termes interanuals des del mes de juliol de 2013 la situació és millor a la de l’any anterior, passant d’una taxa interanual del 4,52% en el mes de gener de 2013 a una taxa del -10,88% en el mes actual. A nivell estatal, en termes interanuals, l’atur disminueix en -353.608 persones, fet que suposa una reducció del 7,95%, sumant així un altre mes de descens, que va començar al mes d’octubre de 2013.
A nivell estatal el nombre d’afiliats a la Seguretat Social s’ha situat al mes de setembre en 17.189.815 ocupats, fet que suposa un augment de 8.916 persones afiliades respecte al mes anterior (0,1%), i en termes interanuals l’afiliació va registrar un augment de 528.112 afiliats (3,17%). A Catalunya, el nombre d’afiliats a la Seguretat Social s’ha situat en el mes de setembre de 2015 en 3.059.297 persones, la qual cosa suposa 6.781 afiliats menys respecte el mes anterior (-0,2%). Aquest descens ha estat més moderat que el registrat els setembres dels darrers tres anys ( -0,3% en 2014; -0,5% en 2013 i -0,8% en 2012). Respecte un any enrere, l’afiliació ha augmentat un 3,4% a Catalunya i un 3,2% al conjunt de l’Estat, mantenint-se el ritme de creixement en ambdós casos.
El ritme de negociació de Convenis Col·lectius, tal i com ja es va posar de manifest en l’anterior Informe, ha augmentat malgrat els auguris negatius de determinats àmbits arrel de la publicació de la Reforma Laboral. Fins a 30 de setembre de 2015 a Catalunya s’han registrat un total de 200 Convenis, afectant a 982.265 treballadors i 117.345 empreses. A Catalunya, la mitjana de la variació salarial pactada en el global de Convenis ha sigut de 0,87%, i a Espanya del 0,75%.
A Catalunya, en matèria d’Expedients de Regulació d’Ocupació, si comparem el mateix període de gener a setembre en relació a l’any anterior podem observar que en el que va d’any hi hagut una reducció significativa tant del nombre d’expedients com dels treballadors afectats. Així doncs, en relació a 2014 s’han reduït els expedients en un 54,23%: els d’extinció en un 43,90%, els de suspensió en un 53,51% i els de reducció de jornada en un 58,85%.
En termes interanuals, s’ha produït una disminució del 61% de les jornades i d’hores perdudes per vagues.
En resum, malgrat que les estadístiques actuals i les previsions econòmiques i laborals són positives, és necessari introduir una sèrie de reformes per consolidar aquesta recuperació de l’ocupació i modernitzar les nostres relacions laborals.
Comments are closed.