Els grups que han tingut una major influència a l’alça han estat: transport, l’augment s’explica per la pujada dels preus dels carburants i lubricants; i aliments i begudes no alcohòliques, per l’increment del preu dels llegums i hortalisses i dels olis, així com pel fet que el preu de les fruites seques no ha baixat com ho va fer l’any passat.
Cal destacar, que la inflació subjacent -índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics- s’ha mantingut en el mateix nivell del mes anterior, de manera que el preu dels components més estables de la cistella de la compra ha augmentat un 0, 2% en termes anuals.
Si s’analitza la variació mes a mes, dels dotze grups que conformen la cistella de la compra representativa per a l’elaboració de l’IPC, s’han observat reduccions només dos d’ells: vestit i calçat i habitatge. A la resta dels grups ha registrat un increment de preus, portant la variació mensual de l’IPC al 0,2%.
En aquest sentit, l’índex de preus del grup aliments sense elaboració i productes energètics ha registrat un repunt del 1,2% en termes mensuals, tot i que en comparació amb el mateix mes del 2014 la disminució ha estat del 6,3%. En particular, destaca l’augment del 1,4% de productes energètics i de l’4,1% de carburants i combustibles de gener a febrer.
Finalment, en considerar l’indicador d’inflació harmonitzat (IPCH) -que permet realitzar una comparació amb l’evolució dels preus a la Eurozona- s’aprecia que el diferencial d’inflació amb la Unió Monetària continua sent negatiu (-0,9 pp) ja que l’IPCH a Europa ha baixat un 0,3% mentre que a Espanya ha baixat un 1,2%, en termes anuals. Cal assenyalar, que aquesta diferència s’ha mantingut estable en els últims mesos.
Comments are closed.