L’entrada en vigor, l’1 de gener d’enguany, de la Llei de Societats de Capital (LSC), reforma en profunditat la normativa societària sobre òrgans socials, incidint especialment en la junta general i el consell d’administració. Per aquest motiu, Foment del Treball ha convocat una sessió pràctica per informar de les novetats de la reforma de la LSC, analitzar les noves competències de la junta general i el consell d’administració i debatre sobre l’obligació d’adaptar les normes internes de les empreses a la nova llei.
El secretari general de Foment, Joan Pujol, ha obert avui la Jornada sobre la Reforma de la Llei de Societats de Capital afirmant que “forma part d’un tipus d’iniciatives legislatives molt complexes i específiques, que requereixen d’un gran recorregut jurídic i de persones altament qualificades per poder-les interpretar”.
La jornada ha estat a càrrec dels experts del bufet de Ramon y Cajal, que han coincidit amb la idea del secretari general de Foment. “La dinàmica legislativa amb lleis d’aquesta envergadura és enorme”, apuntava el soci representant de Ramon y Cajal, Rafael Mateu de Ros. De fet, la llei de 2010 ha estat modificada 4 vegades en només 4 anys, i aquesta última versió –la Llei 31/2014– ja ha estat objecte de dues esmenes durant la primera meitat del 2015.
Una modificació profunda
La reforma de la LSC afecta qualsevol tipus de societat anònima i limitada, tant si cotitza en borsa com si no ho fa, i en aquest sentit té un abast important. “És una norma d’enorme calatge, que ha abordat l’estructura de tots els òrgans socials, i implica una adaptació necessària dels estatuts socials, que segons el tipus de societat serà més profunda o no”, ha afirmat María Ángeles Alcalá, advocada de l’àrea mercantil de Ramon y Cajal.
Els dos representants de Ramon y Cajal han fet una valoració general de la LSC, remarcant que “la nova llei inclou millores tècniques, però també conté punts preocupants, sobretot pel que fa a l’abús de conceptes indeterminats i la rigidesa en algunes de les disposicions”.
Pel que fa a les millores tècniques, han remarcat: la major estabilitat dels acords de les Societats de Capital; la limitació de les responsabilitats dels administradors (per la protecció de la discrecionalitat empresarial); la diferenciació de rols al consell d’administració (malgrat mantenir el principi d’administració solidària); la matisació del deure de diligència en funció dels càrrecs dels membres del consell d’administració; la remuneració diferenciada als administradors en funció de les seves posicions i càrrecs; i una millor definició de les competències delegables a la junta general i al consell d’administració.
“Les Societats de Capital segueixen regint-se, i així ho han de seguir fent, pel principi de llibertat d’organització, i és per això que cal impugnar i recórrer tota norma intervencionista que ataqui contra aquest principi”, ha conclòs Mateu de Ros.
Foment del Treball organitza al voltant de 100 jornades anuals sobre temàtiques diverses de l’interès del teixit empresarial català.
Comments are closed.