Entre aquestes reformes, l’informe destaca que és “imperatiu avançar en la reforma de l’Administració Pública, la reforma energètica i la reestructuració del sistema financer” . El president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat, Ramon Adell, ha assenyalat també que cal que la reforma fiscal prioritzi la reducció de l’IRPF, l’Impost de Societats i la lluita contra l’economia submergida. En definitiva, l’objectiu en els propers mesos ha de ser accelerar les palanques del creixement i aconseguir que la recuperació econòmica es tradueixi en major consum i creació llocs de treball. “Una vegada que la percepció de recuperació econòmica arriba a la població, es produeixen pics de creixement del consum, superiors al repunt del PIB” assenyala també l’informe de conjuntura de Foment.
Per la seva banda, el director d’Estudis i Economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo, ha plantejat una valoració positiva sobre la recuperació econòmica d’Espanya, a partir de la reactivació dels crèdits, l’impuls de les exportacions i una previsió del creixement del PIB el 2015 pròxima al 2%.
Demanda i activitat
L’any 2013 el PIB a Catalunya va registrar un descens del 0,6 % que, tot i ser negatiu, és sensiblement menor a la contracció de l’1,3% de l’any 2012. Es tracta, per tant, d’un creixement interanual del 0,7% del PIB, “el que representa la primera dada positiva des de mitjans de 2011”. Tant la indústria com l’agricultura ha tornat a créixer (1,3 i 9,4% respectivament), mentre que els serveis han passat a terreny positiu (1,1 %) i la construcció ha moderat el seu descens (-4,7%) respecte de l’any anterior.
La despesa en consum final de les llars ha crescut un 0,7% en l’últim trimestre del 2013, impulsat per l’evolució més favorable de la remuneració dels assalariats, que en l’últim trimestre va registrar una reducció del 0,8%, molt inferior a la del 5,2% del segon trimestre del mateix any.
Ocupació, IPC i finançament
En els últims sis anys a Catalunya, s’han destruït gairebé 680.000 llocs de treball, cosa que representa una reducció de l’ocupació del 19,4 % des del 2008. És a dir, s’han perdut aproximadament un de cada cinc llocs de treball. Per sectors, és en la indústria manufacturera on s’ha reduït de forma més acusada l’ocupació, un 20,2 %.
L’evolució dels preus ha estat relativament estable durant tot l’any. Al mes de gener, la variació anual de preus ha estat positiva respecte al mateix mes del 2013, amb un augment a Espanya del 0,2% i del 0,3 % a Catalunya. Pel mig termini s’espera que la inflació, tant a Espanya com a la zona euro, es mantingui en nivells baixos, ja que la recuperació econòmica serà gradual.
Les dificultats d’accés al crèdit de les empreses persisteixen, amb un descens del 9,2 % al mes de desembre, molt similar al de mesos anteriors. En qualsevol cas, es registra una reducció dels tipus d’interès aplicats per les entitats de crèdit a empreses per a operacions noves, al mateix temps que les sèries de noves operacions de crèdit en el mes de desembre assenyalen un repunt, tant per a empreses grans (6,1%), com per a les de menys grandària, que van pujar un 9,6%.
Exportacions i turisme
Les exportacions van créixer a Espanya el 5,2 %. A Catalunya van romandre pràcticament estables al llarg de tot l’any i van representar el 24,9% del total. Els sectors béns d’equip i automòbil (que representen el 30% del total a Catalunya) han romàs estables pel que fa a les seves vendes a l’exterior. L’impuls exportador a Catalunya prové del sector químic i de manufactures de consum.
Pel que fa a l’activitat turística, 2013 ha estat un any de rècords històrics. Catalunya ha estat la principal destinació i ha rebut pràcticament la quarta part dels turistes que arriben a Espanya. La despesa total dels visitants a Catalunya va augmentar un 13,4 % respecte al 2012 i arriba als 14.022.000 d’euros.
Comments are closed.