- El combustible sostenible per a l’aviació, SAF, és un combustible alternatiu als fòssils que s’ha posicionat com a millor instrument per descarbonitzar el transport aeri i una oportunitat industrial per al país
- Gràcies al seu volum de residus aptes per a la producció de SAF, Catalunya es posiciona com un territori estratègic per a aquesta indústria i és clau en la transició cap a fonts energètiques més sostenibles
- Catalunya podria albergar fins a 4 plantes SAF el 2050 que podrien començar a construir-se a partir del 2025 per iniciar la producció de combustible sostenible el 2030, si es creen les condicions necessàries
La posada en marxa d’una nova indústria de producció de combustibles sostenibles per a l’aviació (SAF, per les sigles en anglès), suposa una gran oportunitat per generar més riquesa i nous llocs de treball, especialment a Catalunya que és clau en la transició cap a fonts energètiques més sostenibles. L´accés a recursos renovables i la ubicació estratègica de Catalunya la posicionen per liderar la descarbonització del sector de l´aviació. Per això, es podria convertir en referent en el desenvolupament del SAF, ja que concentra el 9% dels residus del conjunt de l’Estat aptes per a la producció d’aquest tipus de fuel i podria acollir fins a 4 plantes de producció el 2050. L’impacte global de aquestes plantes arribarien a generar 10.640 milions d’euros al PIB i es traduirien en la creació de 41.619 nous llocs de treball, d’acord amb un informe de PwC elaborat per a Vueling.
Per a Marco Sansavini, president i CEO de Vueling, “el combustible d’aviació sostenible és fonamental per avançar en la descarbonització del transport aeri i ja ho estem subministrant a l’aeroport de Barcelona”. Tot i això, es fa necessari incrementar la seva producció per satisfer la demanda de la indústria i aquí “a Catalunya tenim una gran oportunitat per encapçalar la producció de SAF a nivell europeu, encara que requereix un esforç públic-privat per incentivar la seva producció”.
Actualment la producció de SAF és escassa en comparació de la demanda de combustible d’aviació. Amb les infraestructures actuals només s’aconseguiria cobrir un 0,05% de la demanda global de combustible d’aviació, per la qual cosa és essencial el desenvolupament de la seva producció a gran escala. Tenint en compte els residus disponibles a Catalunya, l’estudi estima que es podrien produir fins a 600.000 tones de SAF anualment. Addicionalment, a través de la tecnologia PtL (Power to Liquid) es podria generar un volum molt superior en funció del desplegament d’energies renovables al territori.
Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, ha volgut recalcar la importància d’aprofitar “una oportunitat de desenvolupament industrial per a Catalunya que contribueix, no només a la creació de riquesa i ocupació, sinó també avançar cap a un nou model de transport aeri, clau per mantenir i millorar la nostra competitivitat”. El secretari general de Foment del Treball, David Tornos, ha manifestat que “donem suport a l’avenç cap a una economia més sostenible, i la transformació es realitzarà a través de les empreses, mai sense aquestes”.
Sobre el mercat aeri, cal recordar, a més, que tot i que s’espera un increment en la demanda de vols del 125%, entre el 2023 i el 2050, les emissions no seguiran el mateix ritme gràcies a les millores tecnològiques, l’eficiència operacional i , molt especialment, a l’adopció del SAF.
L’estudi detalla que, durant la fase de construcció, entre el 2025 i el 2040, s’estima que l’impacte de l’execució de les plantes de producció de SAF a Catalunya suposaria una contribució total de més de 2.000 milions d’euros (2.018) al PIB i es generarien prop de 40.000 llocs de treball directes (39.445).
Un cop aquestes 4 plantes entrin en ple funcionament, s’espera que aportin més de 2.100 llocs de treball (2.174) i contribueixin al PIB en més de 8.600 milions d’euros a Catalunya (8.622) fins al 2050, equivalent al 9% del PIB del sector d’indústries d’alimentació i begudes al 2019, el primer sector industrial de Catalunya.
L’informe contempla la creació de quatre plantes de producció de combustibles sostenibles considerant tres tecnologies: dues infraestructures basades en la tecnologia AtJ (Alcohol to Jet), que produeix SAF a partir de residus agrícoles o forestals; una de FT (Fischer Tropsch), la producció de la qual es realitza a partir de residus urbans o agrícoles; i una altra de PtL (Power to Liquid), que utilitza energies renovables.
Catalunya, territori clau per a les fonts energètiques sostenibles
Catalunya es posiciona com un territori estratègic clau en la transició cap a fonts energètiques més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. El seu gran potencial per impulsar aquesta nova indústria és degut, per una banda, a la quantitat de residus aptes per a la producció de SAF (que depèn de factors com l’activitat agrícola, agroalimentària, la superfície forestal i factors poblacionals) i, de l’altra , a aspectes com l’accés a energia renovable o la disponibilitat de tecnologies CCU (Captura i utilització de carboni). Per acabar, la seva localització i les característiques de la seva economia, així com la demanda generada per part del sector de l’aviació també afavoreixen la idoneïtat del territori per acollir la producció de SAF.
Què és el SAF?
El Combustible Sostenible per a l’Aviació, SAF per les sigles en anglès, és un combustible alternatiu als fòssils que s’ha posicionat com el millor instrument per descarbonitzar el sector aeri, que actualment suposa entre el 2% i el 3% de les emissions globals de CO2.
El SAF pot ser orgànic (produït a partir d’olis vegetals, greixos animals, biomassa o altres residus com els agrícoles) o pot ser sintètic (generat a partir de captura de CO2 mitjançant l’ús d’hidrogen verd).
El SAF és la resposta immediata al repte d’aminorar les emissions de gasos d’efecte hivernacle a l’aviació, ja que permet reduir entre el 80% i el 100% les emissions de CO2 respecte al combustible tradicional, en termes de cicle de vida (des del seu producció fins al consum).
Un dels grans avantatges del SAF és que es pot utilitzar a les aeronaus actuals -i, de fet, ja es fa servir- perquè per això no cal modificar cap mecanisme dels avions ni de les infraestructures dels aeroports.
El compromís de Vueling amb el SAF
IAG, el grup al qual pertany Vueling, s’ha compromès a utilitzar un 10% de SAF el 2030, pràcticament el doble del que requereix la regulació europea per a aquest any, cosa que ajudarà a impulsar la indústria de SAF.
Vueling s’ha compromès al màxim amb el repte de la descarbonització. La companyia aposta decididament per tres eixos clau per reduir les emissions: l’eficiència de la flota, l’optimització de les trajectòries de vol i l’ús de SAF.
Precisament, Vueling ha estat la primera aerolínia low cost que ofereix als seus clients combustible sostenible per a l’aviació i l’única a subministrar-lo diàriament a l’aeroport de Josep Tarradellas Barcelona-El Prat.
Descarrega’t l’informe sobre la indústria del SAF a Catalunya mitjançant el següent ENLLAÇ
Comments are closed.