- En cas de mantenir-lo, reclama que el tipus marginal no superi l’1,5% i pujar el mínim exempt, a canvi de reduir i eliminar incentius fiscals.
- Proposa mantenir l’impost sobre successions i donacions assegurant una tributació molt reduïda per a les transmissions entre membres de la família nuclear i, en els altres casos, una tarifa amb tipus proporcionals aplicables per grups de parentiu, en tot cas, inferiors al 15%.
- Posa l’accent en la necessitat d’harmonitzar ambdós tributs en totes les regions, mitjançant normativa estatal d’obligada aplicació, mantenint en tots dos impostos una banda de tipus impositius que atorgui marge d’acció política a les comunitats autònomes. Si és possible aquesta harmonització s’hauria d’estendre a País Basc i Navarra.
- Estima que els incentius fiscals a favor de l’empresa familiar s’han de mantenir, significant la seva positiva influència en el creixement econòmic i la creació d’ocupació
La Fundación Impuestos y Competitividad, que agrupa vuit grans bufets d’advocats que operen al país, reclama eliminar l’Impost sobre el Patrimoni (IP) a Espanya, en línia amb la proposta que va realitzar en 2014 el Comitè d’Experts per a la reforma fiscal. A més, advoca perquè cap impost similar ocupi el buit d’aquesta figura tributària.
La Fundació ha plantejat avui aquestes modificacions en la presentació a Barcelona del seu estudi “Propostes per a la reforma dels impostos sobre el patrimoni i sobre successions i donacions a Espanya”.
La sessió de presentació ha tingut lloc a la seu de Foment del Treball, obrint l’acte el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, juntament amb el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, iLuis Briones com a President de la Fundació. L’acte ha estat clausurat pel ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro.
Aquest estudi ha estat dirigit i coordinat per Luis Briones i Antonio Zurera, socis de Baker & McKenzie, i en el qual han participat professionals de totes les firmes que integren el patronat de la Fundació. També han col·laborat Juan José Rubio, catedràtic d’Hisenda Pública i Sistema Fiscal de la Universitat de Castella-la Manxa; Enrique Giménez Reyna Rodríguez, Inspector d’Hisenda de l’Estat en excedència; Javier Perez Fadón, subdirector general d’Impostos Patrimonials, Taxes i Preus Públics del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques; Fernando Prats Máñez i Francisco Pozuelo, directors generals de Tributs de les CCAA de Madrid i Aragó, respectivament.
Han realitzat la presentació de l’Informe el president de la Fundació i Javier Ragué, soci de Cuatrecasas, Gonçalves Pereira i col·laborador en matèria d’empresa familiar; valorant posteriorment des d’una perspectiva empresarial per Valentí Pich i finalitzant amb un col·loqui moderat per Salvador Guillermo, aquests dos últims com a president i secretari de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de Foment del Treball Nacional, respectivament.
A l’informe, la Fundació Impostos i Competitivitat conclou que en cas de mantenir l’IP, caldria baixar el tipus marginal i assegurar que no superi l’1,5%, a canvi de reduir les exempcions i incentius fiscals, “excepte aquells la eliminació dels quals pogués tenir una repercussió negativa significativa sobre el creixement i l’ocupació com, per exemple, els concedits a les empreses familiars”. En aquest sentit, recomana fixar per a tot l’Estat una forquilla de tipus marginals mínims i màxims a dins dels quals poguessin triar lliurement les comunitats autònomes. El tipus màxim s’hauria de revisar de forma anual tenint en compte indicadors com el tipus d’interès dels Bons de l’Estat espanyol a un any. L’objectiu és que l’impost no superi la rendibilitat potencial dels propis béns.
En la mateixa línia, advoca perquè s’estableixi un mínim exempt més elevat que l’actual que sigui obligatori per a totes les CCAA, així com per mantenir el límit conjunt de quotes de l’IRPF i l’IP perquè la càrrega fiscal personal a suportar per un contribuent no pugui ser superior a un percentatge de la renda obtinguda pel mateix en l’exercici.
La Fundación també demana en el seu estudi que es revisin les múltiples obligacions actuals de subministrar informació a les administracions públiques sobre el patrimoni personal per unificar el seu contingut i forma de presentació, evitant les duplicitats i ineficàcies de la situació actual i assegurant la prevalença dels principis de proporcionalitat i no discriminació que no sempre es respecten en el complex ordenament español. D’altra banda, creu necessari objectivar els mètodes de valoració per evitar la inseguretat jurídica i la iniquitat que suposa valorar de forma diferent actius similars i per facilitar el compliment i la gestió de l’impost.
Revisió de l’Impost sobre Successions i Donacions
La Fundación insta a regular mitjançant normativa estatal d’obligada aplicació alguns aspectes estructurals de l’Impost sobre Successions i Donacions (ISD). En concret, també és partidària d’elevar els mínims exempts a canvi de suprimir o reduir beneficis fiscals i exempcions, “excepte aquells la reducció o eliminació pogués tenir un efecte negatiu sobre el creixement i la creació d’ocupació com, per exemple, els concedits a l’empresa familiar “.
A més, proposa la substitució de la tarifa progressiva de l’ISD per tipus proporcionals aplicables a cada grup de parentiu, reduint aquests a tres: la família nuclear (cònjuge, ascendents i descendents), familiars fins al quart grau i la resta.
Finalment, en el seu estudi també advoca per establir un nivell mínim de gravamen aplicable a totes les CCAA, amb tipus fixos molt reduïts sobre les transmissions entre membres de la família nuclear i inferiors al 15% en els altres casos. En aquest context, les regions podrien augmentar el tipus de gravamen fins a un màxim que no hauria de superar el 5% en relació amb la família nuclear ni el tipus aplicable als guanys patrimonials en l’IRPF en el cas de les adquisicions no familiars.
Incentius a favor de l’empresa familiar
Malgrat mantenir una postura general de revisió i reducció dels incentius i bonificacions existents en aquests dos impostos, en línia amb la proposta de simplificació i acostament del règim existent en les diferents comunitats autònomes, considera però desitjable el manteniment dels incentius fiscals per a l’empresa familiar, i fins i tot incorpora propostes a favor d’una interpretació extensiva del règim en vigor. Esmenant possibles ineficiències del mateix. Es tracta en definitiva d’enfortir l’activitat empresarial espanyola, afavorint la subsistència i transmissió de les empreses entre generacions.
Sobre la Fundación Impuestos y Competitividad
La Fundación Impuestos y Competitividad va nàixer el setembre de 2011 de l’acord entre 8 dels principals experts en l’assessorament fiscal amb projecció internacional radicats a España, que alhora integren el seu patronat: Baker & McKenzie; Cuatrecasas, Gonçalves Pereira; Deloitte Abogados; EYAbogados; Garrigues; KPMG Abogados; PwC Tax & Legal Services i Uría Menéndez.
Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre l’objecte és la investigació, el coneixement, la divulgació i l’opinió independent sobre els desenvolupaments normatius internacionals en matèria de tributació i fiscalitat i sobre les experiències d’aplicació dels mateixos; amb la intenció d’identificar aquells que siguin més idonis i contribuir, si no existissin a casa nostra oa la Unió Europea, a la seva incorporació a l’ordenament i la pràctica espanyola i comunitària en benefici de la competitivitat de l’economia nacional i de la Unió Europea.