- L’Informe PYME 2024 assenyala que els alts costos laborals i la complexitat normativa dificulten la contractació i retenció de professionals
- L’estudi recomana simplificar la normativa i reforçar la formació per garantir la competitivitat del sector
El Consell Territorial de la Pime de Foment del Treball, el Consejo General de Economistas de España (CGE), el Col·legi d’Economistes de Catalunya i FAEDPYME presenten les conclusions del ‘Informe PYME 2024’, aquest any enfocat en un dels desafiaments més urgents: la captació i retenció de talent en un entorn cada vegada més complex i competitiu. Com han explicat els seus autors, aquest estudi es basa en informació provinent d’una enquesta realitzada a directius de més de 636 pimes espanyoles.
El director Territorial i secretari tècnic del Consell Territorial de la Pime de Foment, César Sánchez, ha afirmat que “les pimes són el motor de la nostra economia i la seva capacitat per atreure professionals qualificats serà determinant per al seu creixement, competitivitat i sostenibilitat a llarg termini”.
Per la seva part, el president del CGE, Valentí Pich, ha constatat la dificultat que poden tenir les pimes per crear equips. Segons l’estudi, els costos laborals són un dels principals obstacles als quals s’enfronten aquestes empreses. Per això és important comptar amb un marc normatiu accessible, fàcil d’aplicar i que no sigui excessiu: “Una normativa el més senzilla i assenyada possible perquè aquestes empreses de menor grandària puguin créixer”, ha expressat Pich.
El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Carles Puig de Travy, ha assenyalat que en matèria d’ocupació hi ha una falta de pols social en la política, i que “es tracta d’un problema global que requereix reformes estructurals”.
Una de les principals xifres de l’estudi, que ha compartit el coordinador de l’Informe PYME 2024 i director de l’Equip de Recerca de la Universitat de Múrcia de FAEDPYME, Ángel Meroño, reflecteix una realitat que s’ha d’abordar: la falta de personal qualificat ha passat d’afectar només el 3% de les pimes fa una dècada, a impactar a més del 60% en l’actualitat. Aquest creixement exponencial en la dificultat de trobar talent adequat subratlla la urgència d’implementar estratègies efectives de gestió de persones.
En aquest context, Francisco Manuel Somohano, coordinador de l’Informe PYME 2024 i director de l’Equip de Recerca de la Universitat de Cantàbria de FAEDPYME, ha manifestat que és fonamental que les pimes adoptin un enfocament proactiu, implementant polítiques d’atracció i fidelització del talent que contemplin la formació, el desenvolupament professional i la creació d’un entorn de treball atractiu i motivador.
En aquest sentit, tots dos experts han subratllat que el paper de les administracions públiques i les institucions acadèmiques resulta crucial. Les polítiques de suport han d’enfocar-se a facilitar la formació específica adaptada a les necessitats de les pimes, fomentar incentius per a la contractació de joves talents i promoure iniciatives que impulsin la cultura de la innovació i l’aprenentatge continu.
Entre les propostes més rellevants es troben la simplificació dels tràmits administratius, el reforç de la seguretat jurídica, l’impuls de la formació en oficis, l’adaptació del sistema educatiu a les demandes de les pimes, així com la implementació d’incentius per a la contractació, una major flexibilitat en la normativa laboral i, en particular, la reducció dels alts costos laborals, els quals suposen un obstacle no només per a la competitivitat empresarial, sinó també per a la seva supervivència.
Sobre l’impacte de la intel·ligència artificial, Antonio Duréndez, professor de la Universitat Politècnica de Cartagena, ha assegurat que la IA provocarà canvis dràstics en el model de formació. A més, ha subratllat que les píndoles formatives dissenyades a mesura per a necessitats específiques es perfilen com la solució més adequada per a les pimes.
L’informe, elaborat pel Consejo General de Economistas de España i FAEDPYME, proporciona dades actualitzades sobre l’evolució de l’ocupació, les vendes i les inversions en les pimes, a més d’analitzar les estratègies adoptades per a superar els reptes actuals, des de la transformació digital fins a la internacionalització.
Comments are closed.