S’ha iniciat per a moltes indústries el compte enrere que imposa la Directiva d’Emissions Industrials(DEI) (2010/75/UE) per incoprorar en els seus processos industrials les Millors Tecnologies Disponibles (MTD). El risc, avui, podria ser la capacitat financera de les industries afectades per adoptar els nous requeriments i la possibilitat que es poguessin veure subjectes a “tensions greus sense que les millores ambientals derivades siguin realment substancials”, com ha apuntat el president de la Comissió d’Indústria de Foment, Josep Lluís Cabestany. És per això que cal un diàleg franc i amb voluntat de col·laboració amb les administracions competents Foment, de fet, ha volgut incentivar el debat al voltant d’aquesta qüestió amb la celebració d’una nova sessió del seu cicle de Debats Ambientals, que compten amb el suport d’Uría Menéndez.
Presentacions dels ponents
-
APROXIMACIÓ SECTORIAL A LES NOVES EXIGÈNCIES DE LES MTD (Albert Avellaneda)
Juan Antonio Loste, advocat i socio d’Uría Menéndez Abogados i president de la Secció de Dret Ambiental de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, ha detallat el context de la DEI i les posssibilitats, complexes, de sol·licitar dispenses o amlpliacions de termini. En tot cas, Loste ha recomanat “anticipar una estratègia abans de l’inici dels expedients de revisió perquè el temps de reacció és escàs”.
La sessió ha volgut també apropar als representants de la indústria el punt de vista de les Administracions Públiques, per la qual cosa ha comptat amb les intervencions d’Emili Dragone, cap del Servei d’Intervenció Integral d’Activitats de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Govern de Catalunya. També, amb la de Maj-Britt Larka Abellán, subdirectora General de Qualitat de l’Aire i Medi Ambient Industrial del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente; i de la d’Albert Avellaneda, cap de la Secció de Millors Tècniques Disponibles del Govern català.
Dragone ha explicat que ja s’han iniciat les revisions en els sectors de la siderúrgia i del vidre amb “molt pocs expedients”. A més, ha anunciat que al llarg del 2016 serà el torn de les activitats del ciment i el 2017 del paper. Dragone ha detallat que s’estudia cada cas particular en el procés de revisió, atenent a variables com el tipus d’establiment, de l’empleçament o les dificultats operatives. En qualsevol cas, ha assegurat, el procediment inclou un tràmit d’informació pública que, abans de la resolució, “dóna audiència a l’empresa objecte de revisió per fer observacions”.
Per la seva banda, Larka, del Ministerio, ha recordat que la indústria espanyola ja va invertir uns 11.000 M€ per adaptar-se a l’IPPC i que, ara, “que s’exigeixin Valors Límits d’Emissió (VLE) basats en les MTD és adequat perquè es desenvolupi la innovació”.
Finalment, Albert Avellaneda, que ha fet una aproximació sectorial a les noves exigències de les MTD, ha reconegut que “en molts casos, el problema del compliment del nivell d’emissió associat a les MTDestà en les inversions que cal efectuar i el temps per fer-les”.
Cicle de Debats Ambientals
El Cicle de Debats Ambientals “Reptes per a la Indústria” té l’objectiu de reflexionar sobre els principals reptes i oportunitats a la indústria en relació amb el medi ambient.
La primera sessió del debat, sota el títol “Indústria i sòls contaminats” va proporcionar eines clau a les empreses per enfrontar-se al repte de la contaminació industrial del sòl.
Comments are closed.