- El Congrés centra les ponències en fomentar les ODS en els àmbits del gènere, la sostenibilitat, la salut i la transformació digital
- El Col·lectiu de dones de la FEGP ha celebrat l’aniversari entregant un premi honorífic a la periodista Xantal Llavina.
- L’Hble. Sra. Eva Menor, consellera d’Igualtat i Feminismes i la Sra. Marta Angerri, directora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya visiten per primera vegada el Congrés
Més d’un centenar de dones empresàries van omplir l’auditori de l’Edifici Neàpolis, a Vilanova i la Geltrú, en la desena edició del Congrés CREA de Dones d’Empresa, una edició marcada per la celebració de l’aniversari i que va comptar amb més de trenta ponents.
La Sra. Sandra Álvarez, membre del grup impulsor de Dones d’Empresa va ser l’encarregada d’obrir el Congrés precedint la presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès, Sra. Neus Lloveras, que va fer un reconeixement a la bona feina del grup impulsor de Dones d’Empresa i va defensar l’existència d’aquest col·lectiu. “Cal donar visibilitat a les dones empresàries perquè encara han de superar moltes barreres laborals només pel fet de ser dones”, va afirmar Lloveras.
A la benvinguda va assistir la Sra.Marta Angerri, nova directora general de Comerç de la Conselleria d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la Sra. Anna Ribera, regidora de Projecció de Ciutat, Promoció Econòmica i Capitalitat i Empresa i Economia Social de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
En la seva intervenció, Marta Angerri, va esmentar els desafiaments de les dones empresàries, va explicar que cal treballar per trencar els prejudicis que encara existeixen contra les dones i per trencar les barreres invisibles. “No es tracta només d’igualtat sinó de competitivitat, el lideratge femení és un avantatge competitiu”, i va assegurar que la direcció de comerç continuarà treballant per assolir aquests reptes.
Per la seva banda, Anna Ribera, va recordar la necessitat de tenir dades econòmiques segregades per gènere a cada comarca per poder per concretar millor les accions que són necessàries, un projecte al qual, des del govern, se li vol donar prioritat i que comptarà amb la col·laboració de la FEGP.
La conductora de l’acte va ser la periodista i comunicadora Àurea Vidal. La primera ponència va anar a càrrec de la Sra. Beth Espinalt, experta en innovació, impacte i comunicació. Espinalt va convidar les assistents a afrontar els reptes de futur de les empreses com el canvi climàtic, els canvis demogràfics i les innovacions tecnològiques amb una nova mirada que permeti descobrir altres oportunitats de creixement.
La primera taula de la jornada, dedicada a la influència de la mentalitat va comptar amb la Sra. Raquel Gavilán, la Sra. Eva Linares, que van coincidir en la importància de superar les pors i saber afrontar els canvis i la Sra. Cristina Gabarre, que va fer una interessant explicació de com la mentalitat ens ajuda en els processos d’emprenedoria.
Una de les principals novetats del CREA 2024 va ser la taula de masculinitats igualitàries presentada pel físic, lingüista i professor de la UPC Sr. Antoni Hernández, qui va rebre una càlida benvinguda per part de la Sra. Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia i una presència habitual al Congrés de Dones. Hernández es va posicionar a favor de la corresponsabilitat en l’àmbit de gènere i va explicar que els homes estan immersos en un canvi de mentalitat per arribar a assolir la plena igualtat en l’àmbit social i laboral.
Núria Salán va ser l’encarregada d’introduir un dels moments emotius de la jornada, l’entrega del premi honorífic a la periodista Xantal Llavina, per celebrar la desena edició del Congrés CREA de Dones d’Empresa. L’homenatge a Llavina es va fer en format d’entrevista, on la periodista va fer un repàs a la seva trajectòria i a tots els reptes als quals s’ha hagut d’afrontar al llarg de la seva carrera.
La salut en l’àmbit laboral va ser la protagonista de la tercera taula del CREA 2024 amb la intervenció de la Sra. Rosa Cuscó, fundadora del Women 360º Congress i la Sra. Anna Paré, nutricionista i autora del llibre “La Cuina de la Memòria”. La principal conclusió de les ponents és que és fonamental tenir cura de la nostra salut i de la nostra alimentació per tenir un cervell sa i crear, a partir d’aquí el nostre projecte empresarial.
El congrés CREA de Dones d’Empresa va buscar la complicitat i la participació de les assistents amb la Naila Qalqili, directora de l’Escola de Risoteràpia de Barcelona, que va protagonitzar un dels moments més distesos de la jornada, així com Begoña Cartagena, psicòloga i coach, que va realitzar una dinàmica de grup. En acabar l’activitat, es va viure un moment icònic de la desena edició del Congrés, amb el llançament d’un centenar de globus per celebrar l’aniversari.
Una altra de les temàtiques que es van explorar al CREA va ser la identitat de gènere. La Sra. Joanaina Escalas va ser l’encarregada de fer una exposició sobre la teoria i les identitats de gènere i la Sra. Dolors Reviejo, es va referir a la importància de fomentar la igualtat dins de les organitzacions empresarials.
La innovació i la sostenibilitat també van comptar amb una taula especialitzada amb Laia Mata, que va posar en relleu la petjada mediambiental de la indústria digital i va aportar solucions com l’eficiència energètica o el foment de l’economia circular. En el mateix sentit es va expressar Cecilia Verónica Firpo, que va fer una crida a ser conscients de l’impacte de la indústria tèxtil i a fomentar pautes de producció i de consum més sostenibles.
La desena edició del Congrés de Dones d’Empresa va acollir la presentació del tràiler del curtmetratge “La Rosa”, un projecte que va demanar col·laboració durant la darrera edició del CREA i que està ja en fase de concurs a festivals gràcies a les aportacions de les empresàries del territori.
Com és tradició en el Congrés de Dones d’Empresa, la darrera taula recull les experiències de quatre dones amb trajectòries i carreres molt diverses. En aquesta ocasió les protagonistes van ser Gemma Castaño, epidemiòloga i jutgessa internacional d’atletisme, la Dra. Pilar Gil, astrofísica, Fina Moreno, fundadora de l’espai terapèutic Font Fregona i Layla Guendouz, directora fundadora del centre d’estudis CET Penedès. Totes quatre es van referir als reptes als quals s’han hagut d’enfrontar en les seves vides en l’àmbit de la ciència, la tecnologia i l’empresa i van explicar com han aconseguit trencar molts sostres de vidre fins a arribar a l’èxit. També van coincidir a encoratjar les nenes i les joves a ser conscients que poden fer la carrera que desitgin al marge del seu gènere.
La clausura del congrés de Dones d’Empresa va anar a càrrec de Vinyet Torner, membre del grup impulsor de dones, qui va fer una recapitulació dels temes tractats al llarg de la jornada: la resiliència, la salut, la sostenibilitat, el gènere i la innovació i es va felicitar per la qualitat de les ponències d’aquesta desena edició del CREA.
Per la seva banda, la presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, va dedicar unes paraules d’agraïment al col·lectiu de Dones d’Empresa i va reiterar la importància de crear xarxes de suport per superar les dificultats. Lloveras va fer una crida a lluitar de manera compartida per la igualtat entre homes i dones.
L’alcalde de Vilanova i la Geltrú, l’Il·lm. Sr. Juan Luis Ruiz, va intervenir en el tancament de l’acte parlant d’autolideratge i de la necessitat d’incrementar el percentatge de dones que ocupen càrrecs de direcció, que ara mateix és del 23% a Catalunya. Juan Luis Ruiz va proposar mesures per promoure la corresponsabilitat, la igualtat salarial, mesures de conciliació i flexibilitat i va felicitar el col·lectiu de Dones d’Empresa pel desè aniversari del congrés.
La intervenció final va anar a càrrec, de l’Hble. Sra. Eva Menor, consellera d’Igualtat i Feminismes que visitava per primera vegada el Congrés CREA. “No hi ha millor política empoderadora que la del treball, la independència econòmica ens dona llibertat”, va afirmar, tot i que també va reconèixer que encara hi ha moltes bretxes visibles i invisibles i que cal trencar molts sostres de vidre. “Mobilitzar tot aquest talent de les dones té un impacte econòmic i social que com a país no ens podem perdre.”
La desena edició del Congrés CREA de Dones d’Empresa va tancar amb una gran ovació per part de les assistents i la clàssica foto de família.
El CREA 2024 ha estat possible gràcies al patrocini principal de Banco Mediolanum, el patrocini de Sepes i Cet Penedès, la col·laboració de Bambó Blau, DS Smith, Agbar i Neàpolis, i la col·laboració gastronòmica de Vallformosa, Patates Piqué, Cal Soler, Vilarnau, La Granja, Simon Coll, La Finca i l’Espiga d’Or i ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
La FEGP agrareix també el suport dels partners ADQA, Caixabank, Escura, Prot Energia, Banc Sabadell, Redman i XM Consultoria.
Comments are closed.