- El Reial Decret aprovat divendres introdueix mesures tributàries dirigides a la reducció del dèficit públic
- La Junta Directiva de la patronal catalana considera que el compliment dels objectius de dèficit no es pot resoldre exclusivament a costa de la tresoreria de les empreses i reclama la formació d’un govern amb capacitat per continuar les reformes necessàries per al país
La Junta Directiva de Foment ha criticat avui severament el Reial decret llei 2/2016, aprovat pel Consell de Ministres divendres passat, pel qual s’introdueixen mesures tributàries dirigides a la reducció del dèficit públic i, entre elles, l’increment del pagament mínim en els pagaments fraccionats de l’Impost sobre Societats. En general, es considera que establir un pagament mínim del 23% (25% per a bancs i empreses petrolíferes) en els pagaments a compte de l’Impost de Societats de les empreses que facturen més de 10 milions d’euros, castiga de manera desproporcionada les empreses i introdueix més riscos per a la inversió i la creació d’ocupació.
Els pagaments fraccionats de l’Impost sobre Societats afectarà ja al que cal presentar en els primers 20 dies d’octubre (amb anterioritat, el dia 15, si es domicilia bancàriament), cosa que, en la pràctica, suposa que les empreses hauran d’ingressar uns 24.000 milions d’euros en tan sols 20 dies. Amb aquesta mesura, el Govern preveu incrementar la recaptació en uns 8.000 milions d’euros. La Junta Directiva entén que es posa en perill la solvència a curt termini de les empreses i critica que el compliment dels objectius de dèficit pretengui resoldre’s gairebé exclusivament a costa de la tresoreria de bona part del teixit empresarial. La decisió del Govern de l’Estat dobla el pagament mínim respecte del 2015 -del 12% al 23%- i redueix a la meitat el llindar d’aplicació -de 20 milions de facturació a 10 milions.
De la mateixa manera, la Junta Directiva ha criticat també la incertesa política generada a partir de la incapacitat de les formacions polítiques per facilitar la formació d’un Govern estable que pugui continuar amb les reformes que necessita el país, mentre el dèficit públic continua descontrolat.
Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea
D’altra banda, la Junta Directiva ha analitzat també la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que va declarar la setmana passada que l’actual regulació espanyola de contractes interins és contrària al principi de no discriminació entre treballadors amb contracte de durada determinada i treballadors fixos .
La Junta Directiva va considerar que la sentència introdueix elements de confusió i és d’aplicació únicament al supòsit concret enjudiciat relatiu a un contracte d’interinitat amb connotacions específiques. Considera que ha d’estar a l’expectativa de la interpretació dels tribunals davant futurs supòsits que es plantegen, i confirmar, per tant, si el legislador decideix adoptar modificacions normatives en matèria de contractació temporal i indefinida.
Comments are closed.