Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Júlia Rodríguez Comas, cofundadora i directora científica de Sycai Medical.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Sycai Medical, un software basat en intel·ligència artificial que ajuda a detectar lesions que poden ser precursores de càncer de pàncrees i les classifica en funció de la seva probable evolució.
Aquestes lesions, pel seu risc a malignitzar a càncer de pàncrees, requereixen un seguiment llarg i exhaustiu de proves d’imatge periòdiques. A Sycai sabem que el diagnòstic precoç salva vides. En el cas del càncer de pàncrees, que te’l diagnostiquin en una fase inicial o més avançada representa una diferència fonamental entre la vida o la mort. Precisament Sycai Medical sorgeix d’aquesta necessitat; volem dotar als professionals sanitaris de les millors eines tecnològiques perquè així puguin realitzar el millor diagnòstic possible.
Vam fundar Sycai Medical l’any 2020, en plena pandèmia. Durant aquest últim any s’ha evidenciat la importància dels nostres professionals sanitaris, posant de manifest la necessitat de tenir un sistema sanitari que pugui fer front a qualsevol necessitat i que sigui el més eficient possible. A Sycai ens hem especialitzat en oferir solucions de visió artificial per empoderar als radiòlegs en el diagnòstic de lesions abdominals. Creiem que la tecnologia ha de servir per a millorar la vida de les persones i per aquest motiu volem oferir als professionals eines que els permetin ajudar als pacients a tenir una millor qualitat de vida. Nosaltres assistim al radiòleg automatitzant l’anàlisi de les proves i oferint-li un informe que s’envia directament al seu dispositiu. Tota la informació que el software és capaç d’extreure de l’anàlisi de les proves d’imatge poden ajudar a evitar proves i intervencions innecessàries, i el que és més important; pot ajudar a salvar vides.
A quin punt es troba actualment el projecte?
Actualment ens trobem en fase d’I+D. Ja disposem d’un prototip funcional que hem començat a validar mitjançant diferents col·laboracions amb hospitals i esperem obtenir els primers resultats científics en els propers mesos. El projecte ha captat l’atenció de varies entitats i fins ara hem aconseguit uns 250.000€ amb subvencions i premis que ens han permès créixer i accelerar el desenvolupament del software.
Aquest setembre obrirem una ronda d’inversió que ens ha de permetre poder dur a terme els assajos clínics, certificar el software com a dispositiu mèdic i sortir al mercat a finals del 2022.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
La creació d’una xarxa de dones emprenedores de Catalunya que a més s’engloba dins d’una gran xarxa d’emprenedores AWE de tot el món. Aquest tipus de programes no només ens dona visibilitat, sinó que ens ajuda a establir connexions que al final actuen com a palanca de creixement. El grup humà d’aquesta edició d’AWE Catalunya és fantàstic. Som 30 emprenedores que venim de molts àmbits diferents; salut, moda, alimentació, etc. però compartim les mateixes inquietuds i constantment detectem sinèrgies i trobem suport per part de totes les companyes.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Formar part de Foment, que representa l’ecosistema empresarial de Catalunya, t’impulsa, et dona visibilitat, t’ofereix eines per a potenciar les habilitats en l’àmbit empresarial i t’ajuda a créixer tant a nivell professional com empresarial. Ara, dins de Foment, una figura clau per a totes nosaltres és la directora d’innovació Maria Mora. Crec que totes les emprenedores del programa coincidirem en agrair-li la seva dedicació i proactivitat.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Com he comentat, Sycai Medical es troba en una fase de desenvolupament i, per tant, el repte més immediat és poder acabar els assajos clínics en hospitals i validar el projecte. A més volem que sigui un software fàcilment integrable a qualsevol hospital i totalment incorporat en el dia a dia del radiòleg. Això implica una sèrie de requeriments tècnics que ara estem explorant i que hem de posar en pràctica en el futur més immediat.
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
Comença avui mateix. Que res ni ningú t’ho impedeixi!
Qui hi ha al darrere de Sycai?
Al darrere de Sycai hi ha un equip compromès i transversal per a dur a terme un projecte tan ambiciós. L’equip fundador de Sycai el formem la Sara Toledano, enginyera i MBA com a CEO, la Julia Arribas, gastroenteròloga de l’Hospital 12 d’Octubre com directora mèdica, en Javier García, enginyer i doctor en Visió per Computador com a CTO i jo, Júlia Rodríguez-Comas, doctora en biomedicina com a CSO. A més comptem amb un Advisory Board de radiòlegs, experts en el mercat i emprenedors en sèrie en salut digital.
Som una empresa on la dona hi juga un gran protagonisme. A Sycai sabem que la presencia de les dones en un àmbit clau i de futur como ho és avui el sector TIC a Catalunya és fonamental. Però queden molts territoris per explorar i molts camins per recórrer. Nosaltres no ens aturem.
Comments are closed.