- La RAED és una corporació de dret públic de caràcter científic, tècnic i artístic, que compte entre els seus Acadèmics amb 19 Premis Nobel
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha ingressat oficialment a la Real Acadèmia Europea de Doctors (RAED) com Acadèmic d’Honor. La cerimònia ha tingut lloc aquest dijous a la seu de la patronal catalana. Sánchez Llibre ha qualificat com un “veritable privilegi i una gran responsabilitat” haver estat admès en aquesta institució centenària.
El president de Foment del Treball ha ingressat a la Reial Acadèmia Europea de Doctors amb una ponència titulada “Les institucions i els empresaris al segle XXI”. En el seu discurs ple de cites de coneguts pensadors com Jaume Balmes o Émile Durkheim, el president Sánchez Llibre ha repassat fets importants de la història de Catalunya i del món, com ara la revolució industrial o la crisi del 2007. També ha fet incís en la creació fa més de 250 anys de la patronal més antiga d’Europa a Barcelona, Foment del Treball, a qui ha qualificat d’”institució d’institucions” per haver “donat forma a la societat civil moderna” i per ser “decisiva” en la creació d’entitats com La Caixa, l’Escola Industrial de Barcelona, la Zona Franca o les Cambres d’Indústria i Comerç.
Sánchez Llibre ha dibuixat un relat sobre la història de l’empresa i de l’empresariat i ha apostat per estar atents a com es configuren els nous valors que emergeixen a Europa per “facilitar nous consensos socials que generin estabilitat a les societats occidentals”. El líder patronal també ha disseccionat les maneres d’exercir el poder i de la desconfiança “evident” de la societat envers els polítics i les seves institucions i ha advertit, en aquest sentit, que hi haurà canvis substancials que, si no es fan bé, poden posar en risc els sistemes democràtics parlamentaris. La solució per Sánchez Llibre passar perquè les administracions públiques siguin més “transparents” i “eficaces”.
El president Sánchez Llibre ha ressaltat que la figura de l’empresari que arriscava el patrimoni i estava al capdavant del negoci ha evolucionat cap a la diferenciació del capital i la gestió. En un apunt més d’actualitat, el líder patronal ha volgut tractar el fenomen de la intel·ligència artificial, que considera que necessita una codi ètic, i ha anunciat que la patronal està configurant un grup d’experts per elaborar un document al voltant d’aquesta qüestió.
Sobre Josep Sánchez Llibre
Nascut a Vilassar de Mar, Josep Sánchez Llibre és llicenciat en Ciències Empresarials i Màster en Direcció d’Empreses per ESADE. Actualment compagina els seus càrrecs institucionals com a president de Foment del Treball i vicepresident de la CEOE amb la seva vessant empresarial com a vicepresident de Conserves DANI.
Ha estat diputat en el Parlament de Catalunya, senador a les Corts Espanyoles, diputat al Congrés dels Diputats i portaveu de Convergència i Unió en la Comissió d’Economia i Hisenda del Congrés dels Diputats (1993-2015).
A més, Josep Sánchez Llibre ha estat guardonat amb la Medalla d’Honor de Foment del Treball a la Trajectòria Empresarial (2009) i la Medalla Bernardo O’Higgins, atorgada pel president del Govern de Xile Eduardo Frei Ruiz-Tagle, en reconeixement per les inversions espanyoles en aquest país (2004). També se li ha atorgat la Insignia d’r i Brillants del RCD Español (2011); la Medalla de la Creu Roja pel seu compromís personal i implicació amb la institució i el seu programa d’emergència humanitària ‘Creu Roja Respon’ (2020); la Medalla d’Honor d’Automobile Barcelona (2021); i el Premi Gaudí Gresol a la Notorietat i l’Excel·lència en la categoria de Lideratge Empresarial (2022), entre d’altres.
Recentment, la Junta de Govern del Col·legi d’Economistes de Catalunya l’ha nomenat col·legiat de Mèrit per la seva aportació al teixit empresarial de Catalunya. El guardó serà lliurats durant la nit dels Premis dels Economistes, que se celebrarà el proper dijous 9 de novembre a Barcelona.
Sobre la RAED
La RAED té per objecte la recerca, l’estudi, el foment i l’extensió del coneixement en el seu sentit més ampli. Va néixer l’any 1914, actualment està presidida per Dr. Alfredo Rocafort, catedràtic de la Universitat de Barcelona, i entre els seus acadèmics destaquen importants personalitats del món de la ciència, l’economia i la cultura com 20 premis Nobel i altres personalitats internacionals com l’escriptora i expresidenta de l’Equador, Rosalía Arteaga; l’expresident de l’Uruguai, Luis Alberto Lacalle; Pedro Nueno, professor de IESE, els Germans Roca i altres figures de la ciència com la divulgadora Sonia Fernández-Vidal, entre altres.
Comments are closed.