- Després de 15 anys de l’acte de reivindicació de l’aeroport que es va celebrar a IESE la patronal catalana insisteix en la necessitat d’incrementar la interconnexió aeroportuària de Barcelona i Catalunya
- El president de Foment del Treball assegura que la comissió d’experts que promou la patronal oferirà conclusions el juny del 2023
Després de 15 anys del significat acte de reivindicació de la societat civil catalana sobre la gestió aeroportuària, d’una banda, i després que Barcelona emprengués el seu vol com a ciutat cosmopolita el 1992, de l’altra, avui tenim un acte rellevant, que vol recuperar i potenciar l’ambició d’una Barcelona cosmopolita connectada al món.
Sense cap mena de dubte, una tendència que s’ha intensificat ha estat el procés de globalització i internacionalització de la nostra economia i societat, essent la referència l’aeroport i la seva connectivitat, amb els països veïns, però especialment, amb les principals metròpolis del món. Aquest és el nostre objectiu i la nostra ambició, una Barcelona connectada al món, i el món a Barcelona i no només a Europa. Per això, cal passar de 35 a 70 vols de llarg radi (intercontinentals) i donar servei als 5 milions de passatgers a l’any que s’han de desplaçar a altres aeroports per assolir la seva destinació, així com a la inversa, per acollir en vol directe els 5 milions de visitants potencials i així atreure talent i inversió.
Ha de ser habitual disposar de vols directes des de Barcelona a les principals ciutats dels EUA Sud-amèrica, Singapur, Xina, Índia, Japó, Sud-àfrica…
Seria atrevit per la meva part exposar les virtuts de Barcelona, i també expressar de forma detallada la miopia de determinades opcions polítiques que s’escuden en el decreixement com a solució, quan aquesta se centra més en la transició energètica.
L’ampliació proposada per Aena, amb una inversió estimada de 1.700 Milions d’euros, suposaria un augment de capacitat de l’Aeroport del Prat de 55 a 70 Milions de passatgers a l’any, amb la construcció d’una nova terminal per a vols intercontinentals, i un sistema de pistes segregades, una de les quals caldria allargar entre 300 i 500 metres. També contempla la culminació de la Ciutat Aeroportuària del Prat.
Per això, entenem que cal articular un consens clar davant l’Aeroport de Barcelona, que posi llum, i estimi els costos i els beneficis de la seva ampliació; com s’ha de fer de forma adequada i proporcionada, i també posar de manifest què significa no fer-ho.
Per això hem creat a Foment del Treball una Comissió per a l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona, en el qual volem escoltar a tots, però també buscar el consens entre les tres Administracions per construir la millor opció per a la seva ampliació i per això ens hem donat temps suficient, esperant que concloguin els seus treballs el juny del 2023.
L’objectiu de la comissió serà aconseguir un SÍ de la ciutadania perquè Aena programi i realitzi l’Ampliació de l’Aeroport de Barcelona de la manera més sostenible, amb les mesures necessàries per minimitzar l’impacte acústic, respectant al màxim la biodiversitat de l’entorn amb mesures compensatòries necessàries i preparant tota la infraestructura per a la descarbonització aeroportuària i defensada.
Estic convençut que serà un èxit de tots.
Entenem que aquesta ampliació ha de servir per potenciar la presència més gran en vols transoceànics, de llarg radi, perquè situï Barcelona a la lliga de les metròpolis mundials, tractors de talent i inversió, amb una finalitat ambiciosa, i que és el “leivmotiv” d’aquest acte que celebrem novament a IESE, al qual vull agrair la seva acollida.
Comments are closed.