- Així ho ha dit el president de Foment del Treball durant el lliurament de les Medalles d’Honor 2020 i la Xlll edició dels Premis Carles Ferrer Salat, que ha tingut lloc avui a la seu de Foment a Barcelona, i que s’ha pogut seguir en directe a través del seu canal de YouTube.
- El president d’Agbar, Àngel Simón, ha estat reconegut amb la Medalla d’Honor a l’Empresari de l’Any, i el director del Festival Jardins Pedralbes i Festival Mil·lenni, Martín Pérez Lombarte, amb la Medalla d’Honor a la Trajectòria Empresarial.
- Els XIII Premis Carles Ferrer Salat han reconegut la Fundació Superacció per la seva tasca de compromís social; Iberboard per la seva forta aposta en innovació; Epson per la seva responsabilitat amb el medi ambient; Frit Ravich per la seva estratègia d’internacionalització; Mercabarna per les seves polítiques d’igualtat i PICVISA com a Pime de l’Any.
Fer efectiva una estratègia conjunta entre Administracions i empresaris per aconseguir una ràpida recuperació econòmica, salvar llocs de treball, evitar el tancament d’empreses i transformar l’economia per ser més competitius. Aquest ha estat el desig que el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha expressat aquest matí durant el lliurament de les Medalles d’Honor 2020 i dels Xlll Premis Carles Ferrer Salat, que ha tingut lloc a la seu de la patronal catalana a Barcelona. El president de Foment també ha destacat que “cal buscar el màxim equilibri entre sanitat i economia, i posar en marxa un pla de xoc per als sectors més afectats i plantejar una política fiscal al servei de l’economia productiva, la generació d’ocupació”. També ha subratllat que “els fons europeus han de servir per obrir camí a una nova economia. Només ho aconseguirem amb la col·laboració publicoprivada”.
En la mateixa línia s’ha expressat el guanyador de la Medalla d’Honor 2020 a l’Empresari de l’Any, el president d’Agbar, Àngel Simón, que ha promogut la capital catalana com a hub mundial de l’aigua amb la col·laboració publicoprivada en el centre. Durant el seu discurs ha destacat que “cal seguir treballant conjuntament totes les parts, empreses i administracions, per a recuperar l’impuls d’un projecte il·lusionant que ha estat present en els millors moments de la història de la nostra ciutat”. El president d’Agbar també ha assegurat que aquest premi reconeix la feina de totes les persones que, durant sis generacions, en els 150 anys de trajectòria de la companyia, han anat construint Aigües de Barcelona fins arribar a ser la que coneixem avui, amb la col·laboració publicoprivada.
El lliurament dels guardons anuals de Foment s’ha dut a terme en un format adaptat a les circumstàncies actuals propiciades pel COVID-19, i ha comptat amb la presència de la vicepresidenta quarta del Govern d’Espanya i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera Rodríguez, del vicepresident del Govern en substitució de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.
Les Medalles d’Honor i els Premis Carles Ferrer Salat de Foment distingeixen la tasca realitzada per empreses i destacats empresaris i empresàries durant l’últim any o al llarg de la seva trajectòria. L’edició d’enguany ha comptat amb el suport de CaixaBank, Endesa, PwC, SEAT i Telefónica Empresas.
Medalles d’Honor 2020
En aquesta edició, Foment ha distingit el president d’Agbar, Àngel Simón, amb la Medalla d’Honor a l’Empresari de l’Any. Aquest guardó premia la trajectòria professional d’Àngel Simón i el seu lideratge al capdavant de la companyia que presideix. Foment reconeix així els esforços per garantir l’accés a l’aigua i al sanejament, un servei considerat essencial, i la continuïtat del qual s’ha assegurat durant la pandèmia de la COVID-19, reforçant les mesures per als col·lectius vulnerables. Així mateix, es reconeix la posició d’Agbar com a un referent a nivell mundial en la gestió de l’aigua, en un moment en el qual la creixent escassetat dels recursos hídrics i el desafiament mundial del canvi climàtic exigeixen una gestió basada en el coneixement, l’experiència i la innovació.
I Foment del Treball ha guardonat al director del Festival Jardins Pedralbes i Festival Mil·lenni, Martín Pérez Lombarte, amb la Medalla d’Honor a la Trajectòria Empresarial pel seu compromís durant més de 30 anys amb la cultura i la música en directe, i pel seu lideratge al capdavant de la seva empresa Concert Studio, fundada l’any 1997. Amb ella ha dut a terme gires nacionals i internacionals de grans artistes com Els Tres Tenors, Sting, Mariah Carey, Julio Iglesias o Charles Aznavour. A més, per a Foment l’excel·lència aconseguida en tots els festivals de música que ha creat i consolidat el converteixen en un referent cultural a Catalunya i Espanya. Destaquen el Festival Mil·lenni com un dels festivals més coneguts que ha impulsat, amb una mitjana de 50.000 espectadors anuals, i especialment el Festival Jardins Pedralbes, que amb tan sols 8 edicions ha adquirit un nivell de qualitat i acceptació de gran nivell.
Fotos: Job Vermeulen.
Xlll Premis Carles Ferrer Salat
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Cortázar, ha representat a la corporació amb l’entrega de dos dels Premis Carles Ferrer Salat i ha manifestat el compromís de l’entitat financera “perquè som i volem continuar sent un referent en banca socialment responsable i d’innovació en la prestació de serveis financers”.
El jurat d’aquesta edició ha guardonat sis empreses amb els Premis Carles Ferrer Salat. Ho ha fet en les categories de Compromís Social, Innovació, Medi Ambient, Internacionalització, Igualtat i Pime de l’Any.
- Fundació Superacció (Compromís Social)
- Iberboard (Innovació)
- Epson (Medi Ambient)
- Frit Ravich (Internacionalització)
- Mercabarna (Igualtat)
- PICVISA (Pime de l’Any)
Amb el premi en la categoria de Compromís Social, el jurat ha reconegut la Fundació Superacció. Foment ha volgut premiar la trajectòria d’aquesta entitat sense ànim de lucre pels seus resultats d’èxit i creixement en els últims anys. El 2019 ha atès més de 650 joves de la ciutat de Barcelona i ja són un total de 1.700 joves els que han participat en el projecte des dels seus inicis. La Fundació Superacció neix a principis del 2013 integrada per professionals en els seus àmbits d’actuació, que de forma desinteressada s’impliquen perquè aquest projecte es pugui dur a terme. L’esport, com l’entrenament de triatló, i l’educació són els eixos principals de la seva metodologia per a la inserció social de joves en risc d’exclusió. Aquest premi ha estat lliurat per CaixaBank.
En la categoria d’Innovació, Foment ha guardonat Iberboard, quart fabricant europeu de cartró gràfic i únic a la Península, que compta amb Scranton en el seu accionariat com a soci capitalista. La patronal vol premiar aquesta companyia pel desenvolupament i la posada en marxa amb èxit d’una tecnologia que incorpora farina de closca d’avellana com a matèria primera en el seu procés de fabricació. La seva fàbrica s’ubica a Alcover, on es disposa d’aquest residu agrícola. La incorporació de farina de closca d’avellana com a matèria primera del cartró gràfic és un projecte d’economia circular en sintonia amb la zona. Actualment està en fase de patent europea i és reproduïble en altres fàbriques de paper i cartró amb residus de fruits secs. El producte final és 100% reciclable i un cop fora d’ús pot ser recuperat i passar a formar part de matèries primeres per a la fabricació de paper i cartró. Aquest guardó també ha estat lliurat per CaixaBank.
Epson, líder global en innovació aplicada a les àrees d’impressió, comunicació visual, robòtica, tecnologia “dry fiber” per a economia circular i sensors, ha rebut el Premi Carles Ferrer Salat en la categoria de Sostenibilitat per la seva llarga trajectòria de compromís amb la transició digital sostenible de l’ecosistema empresarial. Foment ha volgut destacar els esforços d’aquesta companyia per impulsar un canvi positiu en l’ús de tecnologies en entorns empresarials que facin possible una doble transició, digital i ecològica. Epson es va fundar el 1942 a Suwa-Nagano, Japó, basant-se en una cultura de respecte pel medi ambient, que ha estat present des del primer moment amb tecnologies com EcoTank, business inkjet, projecció interactiva, ulleres de realitat augmentada, impressió tèxtil digital o robòtica. Aquest premi ha estat lliurat per SEAT.
El premi a la categoria d’Internacionalització se li ha concedit a Frit Ravich, una de les principals empreses d’alimentació del nostre país, en reconeixement al seu impuls i estratègia d’expansió en els darrers anys. Compta amb un model de negoci dual dedicant-se també a la distribució dels seus productes i de les principals marques nacionals i internacionals. Frit Ravich té la seva seu corporativa a Maçanet de la Selva, Girona, municipi on es va originar l’empresa i on continua actualment. Aquest 2020, l’empresa ha exportat 15 milions de bosses de producte Frit Ravich a més de 20 països. La seva evolució ha estat ascendent al llarg de la seva història. En la seva última dècada ha consolidat l’expansió de la firma i ha duplicat la seva xifra de negoci. Actualment està immersa en una transformació digital, fruit del seu esperit inversor i innovador que la caracteritza. Aquest guardó ha estat lliurat per PwC.
Per segon any consecutiu, Foment ha lliurat el Premi Carles Ferrer Salat en la categoria d’Igualtat. La patronal ha volgut premiar Mercabarna per la seva defensa de valors com la inclusió, la igualtat d’oportunitats i la lluita contra la desigualtat de gènere. Fundada el 1997 i considerada el polígon alimentari de Barcelona, concentra els mercats majoristes d’aliments frescos a la ciutat, als quals des de finals de novembre s’ha unit el Biomarket, especialitzat en aliments ecològics. En el recinte operen prop de 700 empreses especialitzades en comercialització, manipulació i exportació o importació de productes alimentaris. El seu volum de comercialització i d’activitat la converteixen en un motor econòmic de primer ordre. Mercabarna S.A. aplica en les seves polítiques de gestió de RRHH pràctiques que fomenten la igualtat de gènere, promouen la conciliació i eviten la discriminació. Tot això dins d’un entorn segur i saludable. Aquest premi ha estat lliurat per Endesa.
Per últim, i també per segon any, la patronal ha atorgat el guardó en la categoria de Pime de l’Any. L’ha rebut l’empresa PICVISA, companyia catalana innovadora, de base tecnològica, que ofereix solucions basades en robòtica, intel·ligència i visió artificial, orientades al mercat nacional i internacional. Dissenya, desenvolupa, i produeix equips de selecció i classificació per a materials valoritzables. A més, la seva tecnologia de separació òptica també s’utilitza a la indústria farmacèutica, a l’alimentària i en altres sectors on existeixen processos de producció, selecció i qualitat. PICVISA està present a més de 15 països amb més de 250 equips instal·lats, posicionant-se com a un actor innegable al mercat ibèric, però també internacional. Aquest guardó ha estat lliurat per Telefónica Empresas.
Fotos: Job Vermeulen.
Els valors de Ferrer Salat
Amb la institució dels seus premis anuals, Foment del Treball vol reconèixer i agrair l’esforç i la determinació de destacades personalitats del nostre entorn pel seu compromís amb el desenvolupament social i empresarial. Brillant empresari català, Ferrer Salat va ser president de Foment en el moment de renaixement de la patronal catalana amb l’arribada de la democràcia: a la vegada, també va ser president fundador de la patronal espanyola CEOE i posteriorment president de la gran patronal europea UNICE, avui anomenada Business Europe.
Uns valors, els que representa Carles Ferrer Salat, que identifiquen plenament els de Foment del Treball: la patronal catalana, l’organització empresarial més antiga d’Europa amb gairebé 250 anys d’història, que ha encarnat l’entusiasme de catalans emprenedors pel progrés de Catalunya i d’Espanya.
Fotos: Job Vermeulen.
Comments are closed.