La Confederación de la Industria Textil – TEXFOR representa la indústria tèxtil en tots els àmbits, econòmics, tècnics i polítics, treballant per un sector competitiu. TEXFOR és l’entitat espanyola amb més representativitat del sector: és la veu de prop de 4.000 empreses, la gran majoria pimes, que donen feina a més de 45.000 treballadors i generen una riquesa anual superior als 5.000 M€.
Per saber més detalls de la indústria tèxtil, parlem amb Josep Maria Mestres del Valle, president de TEXFOR.
El sector tèxtil es va reivindicar com una activitat essencial i estratègica durant la pandèmia. Com està avui en dia la salut de les empreses tèxtils?
Les empreses tèxtils continuen tenint una activitat essencial i estratègica tal i com es va demostrar durant la pandèmia. La seva heterogeneïtat en els productes fa que el tèxtil pugui abastir diferents àmbits, no només el tèxtil moda sinó també el tèxtil llar i els tèxtils tècnics tenen una gran aportació en la nostra societat. Gràcies a les seves funcionalitats cobreixen necessitats del sector sanitari, el de protecció, l’arquitectura o l’automoció entre d’altres.
La indústria tèxtil després de sortir de la pandèmia s’ha trobat amb la crisi energètica i la seva conseqüent pèrdua de competitivitat per un tema de costos, a més de l’increment exponencial del preu de les matèries primeres i del transport. L’increment de costos no s’ha pogut traslladar íntegrament als preus, per tant ens trobem no només davant d’una pèrdua de competitivitat sinó també d’una descapitalització important.
De quina manera afecta l’augment de preus de l’energia i la dificultat d’abastir-se de matèries primeres?
El conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia, la gran escalada especulativa en els preus de l’energia i el desabastiment de les matèries primeres han contribuït a un augment incontrolat i desmesurat dels costos de producció.
Tot això ens situa davant d’un escenari molt inestable que ha generat una inflació que està al voltant del 6%, serioses dificultats per mantenir produccions que garanteixin uns marges de contribució positius i uns costos de finançament a l’alça degut als progressius augments dels tipus d’interès.
Les empreses es troben en un escenari de previsions incertes per tot el context prèviament explicat.
Quines són les principals preocupacions i necessitats de les empreses del sector?
Les empreses tèxtils viuen la dualitat d’ocupar-se de la situació conjuntural actual així com de la inevitable transició verda i digital. Les nostres empreses necessiten una conjuntura de certesa, amb unes tarifes energètiques topades i amb garantia de subministrament per part de les empreses distribuïdores i uns marges positius però també una transició verda i digital ja que sense ella no tindran cabuda en el nostre sistema industrial. Així que estan treballant de forma paral·lela aquestes circumstàncies. Un acompanyament per part de l’administració, tant en forma econòmica com en forma de normativa, és necessari perquè el resultat sigui satisfactori.
Alguns sectors industrials afirmen que tenen dificultats per trobar professionals qualificats. També és el cas del sector tèxtil?
Aquest tema s’està convertint en un mal endèmic en la indústria en general i en la tèxtil en particular, la manca de professionals qualificats. El relleu generacional no s’està duent a terme i aquest escenari pot precipitar el cessament d’activitat d’algunes empreses.
Tenim l’obligació tant les empreses, a través de la patronal TEXFOR, com les institucions públiques, de mantenir una estreta relació amb les universitats i centres formatius. És imprescindible que la indústria torni a ser atractiva per la gent jove. L’ocupació a la indústria sabem que és estable i de qualitat.
Com s’ha de transformar la indústria tèxtil?
La indústria tèxtil es troba en un nou moment històric per tal de poder continuar sent líder en el mercat mundial. Necessita desenvolupar un model de negoci amb visió de futur que reconciliï la competitivitat amb la sostenibilitat. En definitiva, l’estratègia té com a objectiu crear un marc que sigui just i equilibrat que requereix un diàleg proper i constant entre el regulador i la indústria.
La innovació i les noves tecnologies són claus també per al sector tèxtil. En quin punt es troben?
Necessitem un enfocament intel·ligent de la legislació, l’ús de tecnologies innovadores i un canvi mundial en el comportament dels consumidors amb compromisos mediambientals i socials.
Per això, és necessari un enfocament cap a la digitalització, però també és absolutament imprescindible que es garanteixi un entorn empresarial just en els mercats digitals.
Sabem que hem d’innovar, és una constant imprescindible en qualsevol sector, però en la nostra indústria és més que un corol·lari, és un teorema que portem dècades aplicant i així ho hem demostrat sent la punta de llança en nombrosos processos i productes per diversos sectors.
Creieu que els Fons Next Generation són una oportunitat per la industria tèxtil?
Els fons Next Generation són l’oportunitat, potser una oportunitat única per reindustrialitzar el nostre sector fent-lo més sostenible i digital. Les administracions públiques tenen ara l’oportunitat de bolcar-se en una indústria tèxtil que ja ha demostrat durant dècades que és fiable, puntera i necessària. No només hem de ser sostenibles en l’àmbit mediambiental sinó també social i econòmicament.
Quins són ara els principals reptes de futur del sector, en general, i de TEXFOR, en particular?
La indústria tèxtil tornar a tenir a davant un gran repte i està obligada a apostar per ser de nou una indústria decisiva i exemplar. Ha de ser resilient i ha d’adaptar-se el més ràpidament possible a aquesta nova oportunitat per tornar a ser modèlica.
Hem de seguir creient i preparar-nos per un futur més brillant. Això requereix un nou marc regulador, on la qualitat i la durabilitat es converteixen en la norma, on es premiï la transparència i la sostenibilitat, on els que no acompleixin amb la normativa i els estàndards es quedin fora del mercat.
És a dir, hem de trobar les forces motrius per defensar tota la cadena de valor i donar suport a les barreres reguladores necessàries.
No podem oblidar que serà imprescindible invertir en l’educació dels consumidors i que serà una responsabilitat i una tasca compartida per tots els agents de la cadena de valor i l’administració, amb missatges clars i directes.
Des de TEXFOR, acompanyem a les nostres empreses en aquest camí, donant resposta a l’evolució del sector i facilitant les eines necessàries perquè aconsegueixin el màxim nivell de competitivitat, tot millorant el seu posicionament global. Les representem i defensem els seus interessos davant dels principals grups d’interès.
Comments are closed.