- Les afirmacions de l’exarquitecte s’han fet en el marc de la inauguració del cicle de conferències ‘Fer metròpoli’, impulsat per Rethink i pel que hi passaran els principals actors de la metròpoli de Barcelona.
RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, ha inaugurat avui el seu cicle de conferències ‘Fer metròpoli’. Aquest nou espai de trobada entre els principals actors de la metròpoli de Barcelona ha comptat amb la participació de Josep Acebillo, exarquitecte en cap de Barcelona, qui ha parlat sobre l’evolució del mapa urbanístic de Barcelona i de la seva àrea metropolitana.
L’acte, presentat per Ángel Simon, president del Consell de Patrocinadors de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball i president d’Agbar, ha estat conduït per la periodista Elisenda Roca. Al llarg del diàleg s’han repassat els projectes urbanístics i arquitectònics que han marcat un abans i un després per la capital catalana i la seva àrea metropolitana, destacant la participació d’Acebillo en la configuració dels espais per a la celebració dels Jocs Olímpics del 92 o el Fòrum.
Durant la trobada, Josep Acebillo i Elisenda Roca han parlat sobre la necessitat de convivència entre els diferents models urbans que conformen la nova Àrea Metropolitana. En aquest sentit, Acebillo ha argumentat que ‘cal una revisió del model metropolità que hem construït fins ara. En un context de crisi sistèmica i d’organització planetària, hem d’anar cap a una regió urbana glocal que s’abordi des de la perspectiva socioeconòmica, urbanística i ecològica’. En referència al model urbanístic de l’Àrea Metropolitana, Acebillo afirmava que ‘hem de considerar la regió urbana glocal com un arxipèlag on les ciutats són illes i el territori intermig és el mar, un mar que ha de tenir competència disciplinaria, urbanística, ecològica i ètica’.
Per la seva part, Àngel Simon, president del Consell de Patrocinadors de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball i president d’Agbar, ha destacat que: “és fonamental avançar en un disseny de futur de l’àrea metropolitana amb planificació, gestió i institucionalització”. Així mateix, Àngel Simon ha assenyalat que el cicle de conferències ‘Fer Metròpoli’ és clau per a potenciar el desenvolupament sostenible de l’Àrea metropolitana de Barcelona.
L’obsolescència del model de l’AMB ens obliga a tornar a conceptualitzar la metròpoli
La construcció de l’Àrea de Barcelona basada en l’ampliació industrial va comportar la interacció de la ciutat comtal amb territoris pertanyents al Besòs i el Llobregat. Així, es va generar un model que actuava en perifèries urbanes creades quan la industrialització no tenia cabuda a una ciutat madura. Actualment, tal com han coincidit els ponents, es tracta d’un model que ha quedat obsolet i que cal repensar per tal de dotar de competitivitat econòmica i social a la metròpoli.
En un context de crisi estructural, postpandèmica, climàtica i de model socioeconòmic global, Josep Acebillo ha assegurat la necessitat d’una nova cultura territorial que garanteixi la convivència harmònica entre diverses entitats, sensibilitats i models urbans. En aquest sentit, s’ha abordat la distància assolida entre els conceptes de global i local, derivant en una revaloració de l’àmbit local i que porta a entendre la nova territorialitat amb el nou concepte de glocal. ‘Hem de revisar seriosament la idea noucentista de la ciutat de Barcelona, hem d’entendre que la regió urbana glocal tindrà un gran protagonisme geopolític en el futur. La regió glocal és compatible amb qualsevol hipòtesi política. Avui, la possibilitat territorial d’un país ha de passar per laregionalització, des del punt de vista econòmic i urbanístic”, explicava Acebillo.
Al llarg de l’acte s’han explorat els principals reptes urbanístics i les potencialitats del fet metropolità. El concepte de regió urbana neix en nou context neometropolità, que requereix d’un marc geogràfic regional actualitat, amb una visió ecològica, perspectiva socioeconòmica i urbanística.
Fer metròpoli
Aquest nou cicle, impulsat per RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, desenvoluparà aquestes ponències per a contribuir a fer visible la importància del fet metropolità seguint la línia de la publicació ‘Repensar la metròpoli. Fer metròpoli’ de RethinkBCN. Aquest espai web, posat en marxa el març del 2021, ha publicat els punts de vista de més d’una cinquantena d’autors a través de ponències, entrevistes, articles i/o trobades, sobre quines haurien de ser les actuacions que s’han d’abordar per millorar el desenvolupament de la regió metropolitana i fer-la visible a la ciutadania. Tots ells consideren la metròpoli com l’espai per impulsar la recuperació econòmica, l’aposta tecnològica, el creixement econòmic i la millora dels serveis als ciutadans.
El proper dilluns 28 de març, continua el cicle de ‘Fer Metròpoli’ amb la ponència del Sr. Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, sota el títol de ‘Un compromís per la ciutat metropolitana’.
Comments are closed.