El vicepresident de CEOE i president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, s’ha reunit avui a Jakarta amb diverses autoritats del govern d’Indonèsia, durant la gira del secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz pel sud-est asiàtic. Hi han participat també el director de Gabinet de Presidència, Relacions Internacionals i Institucionals de la CEOE, Narciso Casado Martín; el director de Relacions Internacionals de la Cambra d’Espanya, Alfredo Bonet; l’ambaixador d’Espanya a Indonèsia, Francisco José Viqueira Niel; i la subdirectora general de Política Comercial amb Europa, Àsia i Oceania de la Secretaria d’Estat de Comerç, María Aparici. El vicepresident de CEOE ha destacat en la seva visita a Jakarta el Master Plan 2011-2015, posat en marxa pel govern indonesi per desenvolupar les infraestructures al país i la creació d’una finestreta única per potenciar les inversions estrangeres.
La delegació espanyola ha mantingut reunions amb el ministre de Planificació i Desenvolupament d’Indonèsia, Sofyan Djalil, el ministre d’Obres Públiques, Basuki Hadimuljono, i el ministre d’Indústria, Saleh Husin, així com amb el president del BKPM, Franky Sibarani, organisme encarregat de l’atracció i foment de les inversions al país.
Joaquim Gay de Montellà ha explicat que Indonèsia és un país emergent i el quart més poblat del món, considerat com el gegant de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ANSA). Donada la dimensió de la seva economia i per tal d’incrementar les relacions bilaterals amb Espanya, es va decidir el 2014 incorporar Indonèsia a la llista dels països prioritaris dins el Pla Integral de Desenvolupament de Mercats (PIDM).
Oportunitats de negoci
El vicepresident de CEOE ha informat que les oportunitats de negoci es concentren en l’automoció, la química, la farmàcia i la cosmètica, l’alimentació i les begudes, la maquinària, els materials de construcció, l’equipament mèdic, la indústria agrícola o la mineria. Pel que fa a les inversions “cal destacar sectors com energies renovables, projectes de tractament d’aigües i residus, tecnologies de la informació, infraestructures i transports, hostaleria, moda i oci o automoció”, ha assenyalat.
En aquest sentit, Gay de Montellà ha posat en relleu el Master Plan 2011-2015, posat en marxa pel govern del país per desenvolupar i modernitzar les infraestructures existents a la zona. En aquest pla s’inclouen projectes de transport, d’energia, tractament d’aigües i residus urbans. Algunes empreses espanyoles han col·laborat en treballs allà, gràcies al Fons per a la Internacionalització de l’Empresa, gestionat per la Secretaria de Comerç del Ministeri d’Economia i Competitivitat. En aquest sentit, Gay de Montellà ha esmentat un fòrum amb representants de les institucions més rellevants en matèria d’infraestructures, que va organitzar l’Ambaixada d’Indonèsia en col·laboració amb altres organitzacions (inclosa CEOE) a España el març d’aquest any.
Clima de negocis
El vicepresident de CEOE ha destacat durant les diverses reunions el gran esforç dut a terme pel govern indonesi per reduir la híper regulació i millorar el clima de negocis. Per a això, “s’ha creat a l’Agència d’Inversions BKPM una finestreta única per a la sol·licitud de llicències d’inversió i l’aprovació de sis paquets de desregulació”, va puntualitzar.
Gay de Montellà ha informat que la Unió Europea i Indonèsia estan mantenint contactes per estudiar la possibilitat d’iniciar les negociacions d’un acord de lliure comerç entre les dues parts, el que seria molt beneficiós per a Espanya.
Fòrum d’Inversions
Demà, com a president de l’ICEX, el secretari d’Estat inaugurarà, juntament amb els ministres de Planificació i de Comerç d’Indonèsia, el Fòrum d’Inversions i Cooperació Empresarial Espanya-Indonèsia, organitzat per l’ICEX i posat en marxa per l’Oficina Econòmica i Comercial de l’Ambaixada d’Espanya a Jakarta, en què participaran 32 empreses espanyoles amb interès a la zona i 120 locals. Abans de marxar cap a Filipines, es reunirà amb el ministre de Comerç, Thomas Lembong.
Comments are closed.